自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

頂佢個肺, 正PK.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

up up up up up

別墅

原帖由 bbfish1992 於 10-1-29 13:29 發表
鄧你心痛

小朋友福祉永遠永遠是第一的
請工人都是為了小朋友得到照顧而不是虐待
想想小朋友在無助煌恐中生活會如何?

事助人為

第一
一定要出聲,可以話XX街坊見到、XX老師投訴身體有紅腫
第二
社區保母、PT ee, 甚 ...

佢係喺屋企打架 ~ 無人睇到, 我個大女 (7yrs old) 其實當時都喺屋企, 但不是在我大女不是在細佬身邊, 而且細佬亦無 cry, 所以家姐唔知.....

我返到屋企時, 塊面都無痕蹟..... (但細佬話, 姐姐打佢塊面係痛的, 不是玩 !)

原帖由 單親媽媽 於 10-1-29 12:06 發表

同意!!!!!我都會用盡所有辦法保護個仔, 小朋友心理健康真係好緊要!!!!真係好心痛, 你快d諗下辦法啦

我同咗我仔講, 不如我哋換咗個姐姐佢, 但細佬話唔好, 因為佢只想要返之前個姐姐, 否則就不想變......

但我問佢, 點解唔轉 ? 乜姐姐o鍚你咩 ? 佢都話唔係.
跟住我問佢, 係咪怕第二個新姐姐都係唔o鍚你. 佢話係.
我話放心 ! 媽咪唔容許你比人偒害, 如果新姐姐都係唔o鍚你, 媽咪都係唔會要佢的.
但我亦叫細佬如下次家姐在家, 一定要同家姐講, 因為我依家又無人證, 又無物證..... 講都無用 !
細佬一時肯跟佢, 一時又唔肯, 我都唔知點.....
但問了他幾次事發經過, 佢次次都可以詳細說明.

原帖由 LUON 於 10-1-29 10:23 發表

你住邊頭架,
係邊頭返工架,
好多機構都可以暫托小朋友,
可以去到夜晚10點,
銅鑼灣保良局呢度都有,
d姑娘好好架,
每日最多200元包食,
如果雖要我比資料你啦!

你知個小朋友比工人虐待唔出聲係唔得架!
唔駛怕佢地架! ...

九龍灣有資料嗎 ? thx !

原帖由 mat媽 於 10-1-29 10:11 發表

oh... no... 一定要警告佢呀! 點可以唔敢出聲, 你想唔想將來你個仔俾人"蝦"唔出聲呀??

如果唔想, 你現在就係時候身教一下了.

我都想..... 但係如你在我立場, 你都可能未必夠膽出聲, 因為我真係無人可以幫我睇到, 而且細佬同工人姐姐的單獨時間真係太多, 我真係唔敢亂嚟 !

原帖由 boobecky 於 10-1-29 10:00 發表
我都覺得你係到姑息養奸
你叫個仔同你講,但講比你聽你都幫唔到佢
咁講黎做乜 ?
你無其他親人可以代看管小朋友咩?
一個都無 ?

我真係無人可以幫到我睇, 如果可以我都唔怕出聲 !
我已同個仔講, 媽咪一定會保護佢, 如再有下次, 待媽咪回家後要立即同媽咪講, 唔好等媽咪問先講, 因為隔咁耐先講, 乜證據都無晒啦......

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-1-29 09:41 發表

真係好離譜 做阿媽o既都未捨得打耳光, 佢只係幫傭, 憑咩去打? 其實你喺揾新工人同時都應該諗有冇其他方法照顧囝囝, 儘快趕走哩個衰工人, 對於小朋友嚟講, 連屋企都唔安全, 連父母都保護唔到佢, 仲有邊個 ...

我今日已去了揀新工人, 但起碼都要幾個月先到, 依家唯有氹吓呢個姐姐先, 希望佢會手下留情啦.......

原帖由 ellawyc 於 10-1-29 01:16 發表

我睇完你呢段好火!!!!

你唔出聲, 個工人就唔會繼續打你個仔啦咩?
你唔係幫緊個仔, 你係姑息養奸呀~~
立即出封warning letter要個工人簽
比佢知道, 你不是鵪鶉!!!!!

媽媽們, 你地唔保護個仔, 邊個可以??
如果我知 ...

我唔係唔想保護我個仔, 只係真係小朋友同工人獨處時間太多 ! 如果我出咗 warning letter, 可能下次佢會加埋恐嚇, 唔比佢講添, 到時我真係乜都唔知 !
而且今次我亦無證句, 只能口同鼻拗, 雖然我哋不同人都有問我仔事發經過, 佢次次都能詳細描述, 但這都不能成為有力證供.
工人姐姐亦可死口唔認, 我都無佢符, 只會打草驚蛇 !

原帖由 0203Ma 於 10-1-29 00:28 發表
babykiss,
咁你有冇輔導好你個仔? 佢得果3歲, 會唔會唔明點解求助左媽咪, 媽咪都冇行動, 會唔會以為工人打佢係因佢 naughty? 佢心裡面會唔會好難過連媽咪都唔幫佢? 佢咁細個或者唔明喎!
...

我有同佢講過, 我話玩電話錄音係有唔啱, 但媽咪亦話過姐姐是不能動手打人的, 亦同小朋友講, 我會為了他, 會儘快更換一個愛o鍚小朋友的新姐姐來. (但我小朋友最近先開始對呢個工人熟落, 開始肯跟佢少少, 真係唔知點好...... 如新工到時, 佢又要再重新哭過一輪, 又要重新適應一次了....)

原帖由 FA8866 於 10-1-29 00:38 發表

屋企裝番個cam,唔好比佢知,盡快搵人,係cam發現到佢打個仔就報警拉佢啦,呢d人唔可以姑息.
另外就算點都好,郁手打小朋友真係唔應該留.

其實屋企以前係有 cam 架, 但因為我哋真係同舊工人好似 family, 所以就算個 cam 壞咗都無再整返, 因真係好信舊工人, 而且亦不想舊工人以為我不信任她而不開心, 所以不了了之好耐了, 直頭忘了有 cam 呢樣嘢 !
但今次, 我真係會裝返個 cam 啦 ~ 唔敢唔裝 !
但呢樣我又係門外漢, 真係要搵人幫.......

伯爵府

牛年勳章

好彩我屋企果個(2歲半)早早就識得學是非,所以工人唔敢蝦佢!

大宅

原帖由 babykiss 於 10-1-29 23:56 發表

佢係喺屋企打架 ~ 無人睇到, 我個大女 (7yrs old) 其實當時都喺屋企, 但不是在我大女不是在細佬身邊, 而且細佬亦無 cry, 所以家姐唔知.....

我返到屋企時, 塊面都無痕蹟..... (但細佬話, 姐姐打佢塊面係痛的, 不 ...

好明白妳有"人質"係佢手o既憂慮,依家知道都要時間部署吓點樣保護返囝囝,在職媽媽要考慮o既真係比較多,妳加油呀~

不過真係唔駛怕工人姐姐,妳兩個小朋友都識講野,妳要比工人姐姐清楚知道妳D小朋友識得向妳投訴,而且妳係唔容許工人姐姐向小朋友動手,小朋友唔啱姐姐有責任叫停,再唔聽都只能夠同佢哋講會話比媽媽知,咁咪等你放工返到屋企同妳講等妳處理囉~

呢點係一定要比工人姐姐知O架,唔好比佢有籍口話唔知呀,唉~ 好彩請到個好O既就話O者,請著個唔鍚自己小朋友O既真係提心吊膽O架~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

別墅

原帖由 小樹熊 於 10-1-30 07:49 發表

好明白妳有"人質"係佢手o既憂慮,依家知道都要時間部署吓點樣保護返囝囝,在職媽媽要考慮o既真係比較多,妳加油呀~

不過真係唔駛怕工人姐姐,妳兩個小朋友都識講野,妳要比工人姐姐清楚知道妳D小朋友識得向妳投訴,而且妳係唔 ...

多謝你呀 !

我真係好大壓力 !! 因我公司假期又唔多, 之前請呢個姐姐已放了部份, 新姐姐嚟又要再請過都唔知夠唔夠時假期...希望個姐姐 smart d 啦, 個仔又要重新適應過, 重新喊過 ......

我重要補多個月通知金比呢個姐姐, 因為唔敢一個月前通知..... 又要比機票.....

其實細佬講嘢唔係咁叻, 要氹氹同埋要引導先講到, 加上可能細佬都知自己玩電話錄音唔啱, 所以被打都無打電話比我投訴. (係舊姐姐臨走前已教識佢打我手提電話搵我.)

希望我今次請的姐姐係真係真心喜歡小孩架啦 ! 願主保守 !!!

伯爵府

牛年勳章

原帖由 小樹熊 於 10-1-30 07:49 發表

不過真係唔駛怕工人姐姐,妳兩個小朋友都識講野,妳要比工人姐姐清楚知道妳D小朋友識得向妳投訴,而且妳係唔 ...

我同意小樹熊的意見。
如果係我,我一定會同工人講不可以打小朋友,而且我會講俾姐姐知係小朋友親口講的,我相信正常的工人姐姐係唔敢亂來。

至於樓主個post,可能個小朋友太細至唔識告狀,而且我唔明點解個小朋友媽咪會放山俾bb同工人坐電車出街?

大宅

好媽媽勳章

up!!!

複式洋房

UP~UP~UP!!
希望快D畀BB仔媽咪見到, 炒咗個咁衰嘅工人.

大宅

好媽媽勳章

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

推!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 Siki 於 10-1-30 18:31 發表
UP~UP~UP!!
希望快D畀BB仔媽咪見到, 炒咗個咁衰嘅工人.
upupup....
你的人格如何,你的人生亦必如何!

侯爵府

畀面勳章

呢 d 我一定會出聲...就算唔出聲,都跟住佢..睇佢住邊 !!!!

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

想問下個MAMA睇到未呀?

大宅

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章

up.....

子爵府

虎到金來勳章 DHA勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

up!
希望小朋友家人快d知啦!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

upupup

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至