想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

Dear cutecutetown,

你好呀!我好耐之前問過你問題,好多謝你耐心咁答我!兜兜轉轉,我依家終於行人工週期,下個星期五第二次放胎喇!但好死唔死,之前困擾我既念珠菌陰道炎又好似返返黎.. 外陰有少少痕,但係又冇豆腐渣分泌,但感覺好似就黎發就黎發咁.. 今日見醫生時問好唔好塞念珠菌藥,醫生又話驚影響我塞黃體素。但其實我星期日先開始塞黃體素,咁我應唔應該依家塞定念珠菌藥呢?

同埋想問念珠菌會唔會影響植入既結果呢?因為醫生話如果有黃黃綠綠既分泌,就算植入左都唔會成功。但我又冇呢d分泌.. 咁我應唔應該放棄今次呢..?

謝謝你!

男爵府

babycome2022 發表於 24-5-3 20:49

你好呀!我好耐之前問過你問題,好多謝你耐心咁答我!兜兜轉轉,我依家終於行人工週期 ...

Dear babycome2022,
如果唔太肯定係咪念珠菌,醫生又唔建議用藥,唯有即管試試飲紅莓汁(cranberry juice),可以from concentrate, 但唔可以係溝咗其他果汁,雖然冇指定份量一日飲幾多至夠,但盡量飲多啲,當飲水咁,盡量令自己多啲需要去小便,通常有飲得兩三日都會見效、起碼止倒痕。但若果仲痕,或開始有分泌,就可能要放棄今個周期放胎了,始終黃體藥有限錢,但胚胎無價。

複式洋房

cutecutetown 發表於 24-5-4 05:28
如果唔太肯定係咪念珠菌,醫生又唔建議用藥,唯有即管試試飲紅莓汁(cranberry juice), ...

多謝你回覆,我尋日太心急已經自己塞左藥了 因為只係需要塞一粒,應該唔會影響到星期日塞黃體藥掛...

都好多謝你既建議!我會飲多d紅莓汁!雙管齊下!如果都真係仲痕或者有分泌,都唔會強求一定要呢個cycle放胎了 。謝謝你!

cutecutetown    發表於 24-5-6 16:59

洋房

你好 Cutecutetown,

今年36歲,34歲結婚開始備孕唔成功,AMH 0.9 上年做咗兩次IUI 唔成功 , 今年二月做咗一次IVF ( 已經係好高嘅劑量) ,當時結果係基礎卵泡有八粒,長大嘅時候size不齊整,但由於第一次做 所以都繼續進行,預計有五粒,最後都係抽咗三粒。兩粒不成熟,等第二天成熟做了 ICSI ,一粒做IVF, 最後ICSI其中一粒去到D4就冇停左 ( 只有5分)。

五月份做第二次,用咗兩個月時間做運動改善diet , 基礎卵泡有九粒 ( 過往都係只有七至八粒) 。中途大大下出現12粒,但係去到後半嘅時候,比預期中大得慢。最後打了10日針。破卵針應該亦都打多咗 ,而且亦都係等耐咗少少先取卵。

最後抽到14粒, 14-18cm不等, 13粒成熟,但係只有5粒成功受精 ( 當中有九粒ICSI 只有兩粒受精 好奇怪) ,IVF 四粒有三粒受精,但其中一粒授精不良。

最後
D3 , 有一粒喺8分滿分雪左
D5 , 暫時有一粒有機會可以去到D6
另外嗰兩粒都唔得

1) 我想請問一下D3 成功嘅機會係咪好細

2) 成熟到問題係咪冇得改善?因為我知道卵子唔同精子,出世已經決定咗,所以我好擔心佢哋嘅成熟度係之後都會係咁

3) 擔心年紀越大成功機會越低,所以呢幾日心情都好擔心,但係我見數量比上一次有進步 ,但最後都係好多不成熟 ( 估計是裏面不夠成熟) 好無助

4)ICSI 我上網見到受精率係好高,但我係超低,好唔開心,係咪唔會知道原因?

4)醫生建議休息一個周期之後再用人工周期放粒D3。呢個是否係比較建議嘅選擇?還是建議再抽多次先? ( 但係又擔心抽出嚟嘅質素都差唔多 好驚)

5) 我嘅情況係咪真係好差?

多謝你答覆🙏🏼

洋房

想補充一下先生精子無問題。
同埋想知道,如果成批卵都咁差,呢粒D3 係咪其實都係會差 ?
定係每粒都不同,獨立睇的 ?

謝謝你,多謝你時間!

男爵府

poohchanns 發表於 24-5-6 14:57
你好 Cutecutetown,

今年36歲,34歲結婚開始備孕唔成功,AMH 0.9 上年做咗兩次IUI 唔成功 , 今年二月做咗 ...

Hello poohchanns,
36歲其實唔算好大,但AMH真係頗低,所以都要趁卵巢仲有少少儲備快啲做。你嘅情況,即抽到幾多蛋但又好似徒勞無功,在較年輕而又AMH低嘅群組都常見。因為本來儲備低,所以抽幾多粒都只係一個「虛數」,通常到最後都係只有一兩個胚胎可用。不過AMH低但比較年輕的,往往卵子質素會比年紀大嘅好,所以只要有質素好嘅胚胎,成功機會不會比同齡差。如果跟同齢嘅比較,AMH低其實只代表你會少啲蛋,即胚胎唔會多到放完鮮胎都仲有幾個雪胎。通常做多幾次在胚胎總數上會追番。
回答你的問題:
1. D3成功機會比D5細,但你的是8分滿分,機會應該不錯。
2. 就如我上面說,14粒絕對係虛數,你有些卵子是從14mm(有些可能更小)的卵泡出來,所以這些都會是不成熟,怎樣都不會受精。除了看抽倒嘅卵子總數外,其實賀爾蒙E2也有指標性,雖然你未必知道這數值,但我估計不會太高。
3. 整體來說其實你嘅成績不算很差,不用過份擔心。
4. ICSI只係將精子直接放入卵子內,卵子裏面唔成熟就不會受精的。
5. 你可以安心先放這個D3胚胎;萬一唔成功就盡快做下一次IVF.
6. 你嘅情況唔係咁差,只係抽多咗卵子令期望澎漲咗好多,所以失望相對亦大咗好多。

男爵府

poohchanns 發表於 24-5-6 18:03
想補充一下先生精子無問題。
同埋想知道,如果成批卵都咁差,呢粒D3 係咪其實都係會差 ?
定係每粒都不同, ...

Dear poohchanns,
真不可說「成批卵都差」,因為真係抽多咗,連帶唔成熟嘅都抽埋出嚟。就如我上面回覆,你其實只幾個成熟卵子,是成熟而又可以受精的都受精了,希望你day6也有一個可以雪

洋房

回覆 cutecutetown 的帖子

Hi cutecutetown
多謝你回覆!
一開療程前check E2係3000幾 ( 二月嗰次第一次開針前check 係千幾)

1) IVF前兩日抽血E2 係好高啊 但我冇問數字。醫生打來話好高所以要高蛋白飲食小心OHSS …做完之後的確持好肚漲唔舒服左幾日 所以請問高係代表咩呢 ?

2) AMH低會影響卵子quality嗎 ? ( 想知點解我AMH咁低但係今次會多左卵泡…雖然好多都內在唔成熟)

3) 想了解決下點解卵子外觀成熟但入面都唔成熟呢 ? 係時間問題定係關quality 事 ?

4) 我批卵IVF 前兩日check ,其中AVG size around 19mm x 1 , 18mm x 3 , 17 mm x 3 , 16mm x 3 ,其他14mm及以下。 16-19計是大的合格算大嗎 ? 完打完破卵針還會大 ?

5) 我地有準備了藥做IVM的( 因上次都全不熟) ,但是今次因為抽出來後外表係成熟所以冇用到藥 …. Lab都話見到成熟就不會用藥了。所以外表成熟的不會做IVM,但我這個情況你你認為如果呢 ?

6) 卵子IVF照泡 大小不一係好common ? 通常range大若幾多先叫比較合理 ?

不好意思,問很多問題 多謝你快速的回覆….十分感謝你的私人時間 !
Update ! D6有一個成功,不過得5分

男爵府

poohchanns 發表於 24-5-7 08:28

Hi cutecutetown

個E2咁高嘅?係月經周期嘅第幾日?
1. 抽蛋前兩日,即打排卵針當日,如果E2太高會有機會OHSS(卵巢刺激過度症)。高其實冇一個指標說高過就一定會OHSS,這亦因人而異,一般此時若高過20,000醫生就會特別留意,一般都係叫你高蛋白飲食。不過嚴重嘅可能要留院觀察。
2. AMH低只代表卵巢儲備低,唔係卵子質素嘅指標。你之前提過你的AMH只0.9, 但看卵子數目和有OHSS徵狀,真係唔似咁低。
3. 卵子外觀同入面有少少唔同步,因為卵子其實係一個好大嘅細胞,佢變成熟時先會整合好自己嘅染色體,亦即是核心要先成熟(nuclear maturation),接著才到細胞內嘅「器官」成熟(cytoplasmic maturation),預備未來受精後嘅需要。這是時間問題,如果將成件事比擬為工廠,我哋就係會先見到工廠開燈,似乎生產線在動,但我哋睇唔倒入面嘅機器開啟和warm up咗未。但卵子這工廠只會在開燈後數小時才有生產,若果啲機器仲未warm up,咁就趕唔到deadline,唔受精。
4. 一般打完破卵針,卵泡會再長大少少,但那些14mm或以下的,通常都不成熟,又或外表熟入面唔熟。
5. 你嘅情況不會用IVM的,因為分唔開哪些是內外皆熟、哪些只外面熟。
6. 大小不一實有嘅,除非卵泡數目不多而又大小相差太遠、賀爾蒙指數又不達標時才會取消療程。
能有一個day6都算不錯了!囊胚嘅5分唔可以同day3嘅5分相提並論,因為大家兩者評分所評嘅層面唔同。好簡單咁講,一個day3 5分嘅我哋好少會雪,但囊胚5分我哋就雪;如果我哋明知個胚胎唔得,我哋就唔雪啦。

洋房

第一次IVF經期第三日check E2好似千幾 , 今次IVF都係第三日check 好似3000 ? 打破卵針係周期第12日,下午抽血話高。E2同數目醫生都覺得同AMH唔太match,但過往都係得八個卵泡左右又好合理。

1) 我明白成熟的原理了。是否代表係時間的問題,再放多兩日 表裏成熟不一的就會有機會成熟呢?( 但大的卵有可能太老.. )

2) 之前醫生有提過AMH低,卵會熟得快啲,根據之前我IUI嘅history , 打針後卵都係比較早長得大,請問係咩意思呢?

3) 今次有一個IVF D3 ( 8分) , ICSI D6 ( 5分) 從來都冇放過胎,想請問應該逐個逐個還是一齊放?但是不同Day數要分開放?

4)有聽聞過一齊放的話,會有互補作用 ?

5) 明白。但我這個情況請問你認為D3 8分還是D6 5分較大機會?

6) 順帶一問,當時先生交精子那一天,剛剛COVID完…其實這樣的話會不會有影響呢?

7) 還有一個問題想請教一下…家人將會做電療,唔係同住的。但我先生可能要經常接送同相處,請問一下輻射有影響嗎?( sperm / embryo )。上網見到病人唔會帶輻射性但係輻射會慢慢釋出…都建議孕婦小孩少接觸。我地都唔係好了解,擔心影響放胎。睇睇你有沒有接觸過類似經驗/ case,謝謝。

真係非常感謝你抽空回答我咁多問題。有好d問題未必可以當時立即問到醫生/ 胚胎專家… 好多謝你咁耐心有禮回答到,釋除咗好多疑問 ! 感謝

男爵府

poohchanns 發表於 24-5-8 14:55

1) 固然係時間問題,但等多兩天才打破卵針的話,又連累正常成熟的那些卵子,因為過熟的就算受精了亦多數分裂得不好。
2) 我不清楚你醫生所說的AMH低就卵會熟得快嘅說法,可能我不明白他說的是卵子還是卵泡,不過是哪一樣我也不見得。
3) 不同day通常都分開放,所以你應該會放一個。因我唔知個5分是怎樣評分,好難講會先放day3定day6. 但如果係我嘅實驗室,我唔會响day3雪胎。若真係有,我都會有囊胚(day5 or day6)就先放囊胚。
4)有是有聽聞過互補作用,那是其他動物,不是人類。
5) 看上.
6)你兩次IVF嘅受精情況都差不多,所以就算Covid有什麼影響,都唔係主因或唯一嘅原因。
7) 對放胎應該沒影响,因為你先生只作接送,而放胎後若有著床都已在你體內,就算有什麼輻射也散到近乎零了。

洋房

多謝回答 。
明白!其實就係擔心在體內剛發育的B容易受輻射影響..除接送外仲會食飯,一星期有幾天會相處兩三小時。先生驚自己身上都會有輻射帶回家

1)不好意思,問多少少。所以意思是說從病人釋放到先生身上的輻射,再釋放出來影響到我 / bb (假設植入成功) 的機會很低 ,對嗎 ?

2) 我會用人工周期植入,請問人工周期同自然周期的分別係咩呢 ? 醫生有提及過我唔可以用自然周期

3)好奇一問,我見之前有group member 話植入前天可以先行房,話精子物質可以提高成功率。請問有聽過嗎?係基於咩原因呢。

再一次謝謝你的回覆 !

男爵府

poohchanns 發表於 24-5-9 11:42

1. 影響你嘅輻射量,如果真係仲有的話,應該低到近乎零。你坐一次飛機可能仲多啲。
2. 人工周期就是用塞藥(體外賀爾蒙)來代替正常自然周期的體內賀爾蒙。塞藥因有規律,醫生亦可因應時間和你身體需要控制份量;當然,雖然用藥份量比抽卵用的少很多,但仍是一個花費。自然周期就簡單便宜,但若本身經期不準、又或排卵不太正常,就很難採用自然周期放胎。
3. 有聽過,但不見得可提高成功率。很多時group member之間都流傳住一啲完全冇根據、又或似是而非嘅論點,其實如果唔係醫生或專業建議,最好不要盡信。

複式洋房

回覆樓主:

hello cutecutetown,

又係我呀!我今朝早終於放左胎喇。其實我一向都便秘問題... 食左好多款益生菌都搞唔掂... 今朝十點半放完胎之後,大概下午6點左右有d便意,所以去左poopoo。本身諗住叫自己唔好咁用力,但去去下又好似大力左 。用左平時大概7-8成力... 請問知唔知咁樣會唔會影響著床?
其實有冇d咩係可以舒緩到便秘..可唔可以食乳果糖?

男爵府

babycome2022 發表於 24-5-10 22:07
hello cutecutetown,

又係我呀!我今朝早終於放左胎喇。其實我一向都便秘問題... 食左好多款益生菌都搞唔 ...

好多jm都响我呢度問過同樣嘅問題,有幾個仲要係肚瀉。其實真係冇關係,唔影響倒,佢哋亦有回來報喜,有個仲係生咗B之後回來reassure大家說肚痾係唔影響著床

舒緩便秘其實都要看你平時生活習慣,中醫有教早上起床後可喝1-2杯暖水,一氣呵成灌哂佢,唔可以慢慢來,並持之以恆。呢個係保健,唔一定會幫到便秘問題,但我已跟著做了十餘年,感覺係快飲暖水以後腸道會有蠕動,會有便意但又唔係一定要去嗰種。至於乳果糖,你是否指lactose,還是糖果candy?如果指lactose,飲奶就有,但如果你唔係lactose intolerant, 唔會有肚瀉作用。平時亦最好多飲水,清水嘅水,食多啲蔬菜水果增加纖維量都有幫助。不過若果都唔得,K字頭嗰隻牌子有一款早餐穀麥叫bran buds, 一粒粒的(亦有一條條的一款,但比較難食),加奶吃、做早餐,通常食一兩餐都有得去。

洋房

Dear cutecutetown ,
多謝回覆。另外想請問一下:

1) 睇到話若果胚胎少的話不建議做PGS. 但係又搞不清楚,係唔係因為PGS係好嚴格好難pass? 所以一下子就可以冇晒所有胚胎 ? 而即使做咗唔合格的,其實都有機會成功 ?

2) 植入成功與否係咪就係取決於胚胎染色體的完整性以及子宮嘅環境 ?

3) 我過去的卵子質素不太好,會不會令到胚胎嘅染色體唔靚嘅機會比較大 ? 不太明白係咪精子同卵子嘅質素就係直接同染色體有關?

4) 我同我先生都係36歲,呢個年紀胚胎染色體不好的機會大概是多% ? 係唔係人工受孕或者自然受孕,其實都係同一個機率 ?

謝謝回答 !

複式洋房

cutecutetown 發表於 24-5-11 03:12
好多jm都响我呢度問過同樣嘅問題,有幾個仲要係肚瀉。其實真係冇關係,唔影響倒,佢哋 ...

好多謝你既回覆呀!希望我都可以返黎reassure大家便秘係唔影響著床

我指既係lactulose, 都算係軟大便藥既一種?不過我都會試下你既建議。可能自己工作壓力大,又少飲水。

複式洋房

Hello cutecutetown

雖然你嘅專業係Lab,但係都想請教下以你經驗會唔會解答到我嘅問題,唔該晒你先

我5月10日(週期第6日,period第5日已乾淨晒)開針,打menopur 300iu

300iu算唔算多?我上網見通常都係150至225…

11號朝早發現有啲啡紅色分泌,明明period已經乾淨晒,會唔會係因為打咗針有分泌?

今朝打第三針,我見人哋話打完針會覺得肚脹,即係啲卵長大緊,但係我完全冇咁嘅感覺,正唔正常定係冇咁快有反應?我怕係我卵巢對啲藥冇反應,要打多好多日針T.T

男爵府

發表於 7 天前 |只看該作者
poohchanns 發表於 24-5-11 09:56

Dear cutecutetown ,

1. 唔係PGS嚴格,而係真係好多胚胎都有染色體數目異常嘅問題, 所以若只有一個囊胚,一般醫生都會建議唔做PGS,因為如果佢係正常,就做唔做PGS佢都應該會著床同活產;如果佢唔正常,很多時都唔著床又或很早便流產。平衡付出與收穫,如果唔係試過好多次冇著床又或早期流產,通常醫生都會建議較保守嘅方案。
最重要係,如果做咗PGS而result係唔正常,就算放咗會著床,活產機會亦好微,而活產的B B都會帶住有問題染色體,即例如影響智商又或其他身體機能。
2. 胚胎著床與否真係主要睇胚胎是否正常同要放响一個啱嘅子宮環境。
3. 整體來說,因為女性卵子在出生時就已經存在,不會再由零開始從幹細胞分裂出來,所以年紀越大,卵子質素自然會下降。所謂質素,形容比較虛泛,其實主要包括染色體同卵漿內嘅粒腺體。當然,胚胎嘅染色體係卵子精子嘅結合,然後細胞分裂時,染色體數目要保持正常胚胎才會正常成長。染色體數目正常通常基因數目都會正常,一般來說,父母沒有基因問題或遺傳病,胚胎都不會有基因問題。至於粒腺體就如細胞嘅電池,負責提供一切機能嘅能量,但卵子受精後,胚胎頭兩三天一切機能都仍然依賴卵子嘅粒腺體供應能量,所以較老嘅卵子電池有機會較弱,唔夠「電」胚胎就分裂不好。
4. 其實過咗35歲,卵子有染色體數目異常嘅機會在40%或以上,自然懷孕或IVF也沒分別,只是做ivf嘅往往有其他原因而難於自然懷孕。

男爵府

發表於 7 天前 |只看該作者
babycome2022 發表於 24-5-11 10:55

好多謝你既回覆呀!希望我都可以返黎reassure大家便秘係唔影響著床

最好當然都係唔需要藥物幫助啦,真係試吓飲多啲水先。工作忙就放定樽水响工作桌上,如果你跟我所說,一早起身已灌咗一至兩杯,回到工作崗位後到中午吃飯前的時間應該也可以濕吓濕吓飲倒兩杯嘅,唔好為咗唔使去洗手間就唔飲水。咁下午到放工前又會濕倒一至兩杯, 夜晚飯後至睡前亦可飲到一至兩杯。你一日有7-8杯水其實唔難。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊