想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Hello I implanted my day 2 frozen embryo on 15 May, when the earliest I can do home pregnancy test? I’m simply paranoid (emoji)

複式洋房

cutecutetown 發表於 21-5-24 11:45
Same old question, you can’t really test anything until 2 weeks from your transfer, ie 29 May. You ...

我喺瑪麗做,佢冇比藥我,佢哋話雪胎唔需要黃體酮。但係我另外私家嗰邊有比塞藥我同埋口服藥,我同醫生講我塞藥好辛苦,佢叫我唔使塞,改食口服藥double 分量。

我依家過咗10日,除咗食咗黃體酮嘅肚脹同反胃之外,好似冇乜感覺,如果有咗係咪會有特別嘅感覺? (emoji)

多謝你嘅解答❤️

複式洋房

cutecutetown 發表於 21-5-24 11:45
Same old question, you can’t really test anything until 2 weeks from your transfer, ie 29 May. You ...

同埋我冇乜戒口,雖然冇飲咖啡,但係都有飲奶茶少少凍嘅(因為實在太熱),放完胎之後仲有去做yoga,我今日放工有啲想去踩太空漫遊機(emoji)。
因為上次放鮮胎,超級緊張樣樣野都做齊,反而心理壓力大,所以今次我想盡量正常生活。

複式洋房

cutecutetown 發表於 21-5-24 16:02
Dear KW2013,
我都估計是瑪麗,因為冇乜邊個地方仲做緊day2,不過難得你用自然周期放胎,佢都俾你食黃體酮 ...

多謝你嘅回覆!
我都唔想放Day2, 但係我36歲,AmH 只有5(emoji),係瑪麗打針先谷到4粒卵,受精篩選完只有兩粒embryo用得,不過醫生話係最高質素嘅embryo.

上一次放鮮胎衰咗,今次出邊睇多過私家醫生問second opinions, 因為瑪麗嘜都叫你順其自然。反而係私家叫我補食黃體酮。

因為得2粒,所以係逐粒逐粒放,放埋今次無啦。(emoji)(emoji)

一直諗住喺私家度做IVF, 但係咁啱又比我排到瑪麗,其實喺私家度做係唔係用藥強啲,本身會谷多D卵?

複式洋房

cutecutetown 發表於 21-5-26 18:05
如果今次先算啦!
私家啲藥唔係強啲,只不過是用的劑量進取啲,但因你amh低,用多咗 ...

Hello, 多謝你上次嘅解答!!! 我上次瑪麗day 2杯胎成功咗,但係8週BB無咗心跳,啱啱藥流…宜家坐緊小月休養緊….

我上網睇同中醫話小産後頭3個月成功率好高,我想問我已經無晒杯胎,又要瑪麗開新cycle 抽卵。之前經驗我AMH 低,谷完只抽到4粒卵,最後只有2粒卵,仲要係day 2,不過瑪麗話粒卵係最好質素等級,冇用針刺穿受精成功。

- 反正搞咁多嘢IVF抽卵只係有2粒,會唔會索性私家做IUI 仲符合時間、經濟效益?IUI 只需要一粒高質卵,但平私家IVF咁多,IVF抽完仲要隔一個月先放雪胎….

- 如果我本身少卵,瑪麗IVF一個cycle 唔成功,去私家會唔會有明顯分別?

- 一次流產係唔係未要去check免疫住?
Thanks

複式洋房

Hello cutecutetown, 我人工週期放day 3胎,今日第10日驗綠D白板,仲有冇機(emoji)

複式洋房

cutecutetown 發表於 22-3-8 04:40
綠D是排卵棒吧,人工周期是無需要看排卵的,多慮了。

綠D係驗孕hcg 吖

複式洋房

cutecutetown 發表於 22-3-8 13:28
Sorry, 仲以為藍D才是hcg.
但day10嘅意思係放胎後10天還是以胚胎日數計的day10?

放胎後10天…但我之前天然週期放胎後9天便驗到有…. 人工週期遲D先驗到?

複式洋房

回覆樓主:

Del

複式洋房

回覆樓主:

Hello Cutecutetown 你點睇做試管期間食血清素減低緊張情緒?工作好大壓力,精神科醫生建議我預期壓力,亦都影響懷孕,不如就一次過處理壓力同埋抑鬱的情緒,說不定會更容易懷孕,你的睇法如何?
同事
同時,懷孕期間有那些安眠藥可以食?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊