想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

poohchanns 發表於 24-5-9 11:42
回覆 cutecutetown 的帖子

Dear cutecutetown,

Dear poohchanns,
1. 影響你嘅輻射量,如果真係仲有的話,應該低到近乎零。你坐一次飛機可能仲多啲。
2. 人工周期就是用塞藥(體外賀爾蒙)來代替正常自然周期的體內賀爾蒙。塞藥因有規律,醫生亦可因應時間和你身體需要控制份量;當然,雖然用藥份量比抽卵用的少很多,但仍是一個花費。自然周期就簡單便宜,但若本身經期不準、又或排卵不太正常,就很難採用自然周期放胎。
3. 有聽過,但不見得可提高成功率。很多時group member之間都流傳住一啲完全冇根據、又或似是而非嘅論點,其實如果唔係醫生或專業建議,最好不要盡信。

男爵府

babycome2022 發表於 24-5-10 22:07
hello cutecutetown,

又係我呀!我今朝早終於放左胎喇。其實我一向都便秘問題... 食左好多款益生菌都搞唔 ...

Dear babycome2022,
好多jm都响我呢度問過同樣嘅問題,有幾個仲要係肚瀉。其實真係冇關係,唔影響倒,佢哋亦有回來報喜,有個仲係生咗B之後回來reassure大家說肚痾係唔影響著床

舒緩便秘其實都要看你平時生活習慣,中醫有教早上起床後可喝1-2杯暖水,一氣呵成灌哂佢,唔可以慢慢來,並持之以恆。呢個係保健,唔一定會幫到便秘問題,但我已跟著做了十餘年,感覺係快飲暖水以後腸道會有蠕動,會有便意但又唔係一定要去嗰種。至於乳果糖,你是否指lactose,還是糖果candy?如果指lactose,飲奶就有,但如果你唔係lactose intolerant, 唔會有肚瀉作用。平時亦最好多飲水,清水嘅水,食多啲蔬菜水果增加纖維量都有幫助。不過若果都唔得,K字頭嗰隻牌子有一款早餐穀麥叫bran buds, 一粒粒的(亦有一條條的一款,但比較難食),加奶吃、做早餐,通常食一兩餐都有得去。

男爵府

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
poohchanns 發表於 24-5-11 09:56

Dear cutecutetown ,

Dear poohchanns,
1. 唔係PGS嚴格,而係真係好多胚胎都有染色體數目異常嘅問題, 所以若只有一個囊胚,一般醫生都會建議唔做PGS,因為如果佢係正常,就做唔做PGS佢都應該會著床同活產;如果佢唔正常,很多時都唔著床又或很早便流產。平衡付出與收穫,如果唔係試過好多次冇著床又或早期流產,通常醫生都會建議較保守嘅方案。
最重要係,如果做咗PGS而result係唔正常,就算放咗會著床,活產機會亦好微,而活產的B B都會帶住有問題染色體,即例如影響智商又或其他身體機能。
2. 胚胎著床與否真係主要睇胚胎是否正常同要放响一個啱嘅子宮環境。
3. 整體來說,因為女性卵子在出生時就已經存在,不會再由零開始從幹細胞分裂出來,所以年紀越大,卵子質素自然會下降。所謂質素,形容比較虛泛,其實主要包括染色體同卵漿內嘅粒腺體。當然,胚胎嘅染色體係卵子精子嘅結合,然後細胞分裂時,染色體數目要保持正常胚胎才會正常成長。染色體數目正常通常基因數目都會正常,一般來說,父母沒有基因問題或遺傳病,胚胎都不會有基因問題。至於粒腺體就如細胞嘅電池,負責提供一切機能嘅能量,但卵子受精後,胚胎頭兩三天一切機能都仍然依賴卵子嘅粒腺體供應能量,所以較老嘅卵子電池有機會較弱,唔夠「電」胚胎就分裂不好。
4. 其實過咗35歲,卵子有染色體數目異常嘅機會在40%或以上,自然懷孕或IVF也沒分別,只是做ivf嘅往往有其他原因而難於自然懷孕。

男爵府

babycome2022 發表於 24-5-11 10:55

好多謝你既回覆呀!希望我都可以返黎reassure大家便秘係唔影響著床

Dear babycome2022,
最好當然都係唔需要藥物幫助啦,真係試吓飲多啲水先。工作忙就放定樽水响工作桌上,如果你跟我所說,一早起身已灌咗一至兩杯,回到工作崗位後到中午吃飯前的時間應該也可以濕吓濕吓飲倒兩杯嘅,唔好為咗唔使去洗手間就唔飲水。咁下午到放工前又會濕倒一至兩杯, 夜晚飯後至睡前亦可飲到一至兩杯。你一日有7-8杯水其實唔難。

男爵府

flyB 發表於 24-5-12 08:54
Hello cutecutetown

雖然你嘅專業係Lab,但係都想請教下以你經驗會唔會解答到我嘅問題,唔該晒你先

Dear flyB,
好少咁遲先開針喎⋯⋯
300iu唔算多,你36歲左右?醫生開300iu, 除咗基於年紀外,亦有參考你的day3 FSH 又或AMH的。
打針當然有影響啦,流少少啡冇大礙。才打咗3日針又點會肚脹呀,通常卵泡要大到咁上下、並且有一定數目,先會有少少肚脹或肚谷嘅感覺。

男爵府

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
flyB 發表於 24-5-13 14:33

Dear flyB,
其實私家都唔一定詳細㗎,你見呢度咁多人問嘢都知!
唔緊要,無需太緊張,反正都開針了,跟著指示準時打針就好。不過由你開始打針嘅第一日、到可以打破卵針,中間都要打10來日Menopur,你下次覆診應該只係照吓超聲波,或許會抽血,睇進度,未必咁快決定倒幾時抽卵的,所以呢一兩星期放輕鬆點、對自己好一點,因為打咗賀爾蒙,心情難免會有起伏。
祝你一切順利

男爵府

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
yuenting90 發表於 24-5-14 14:43
你好樓主
唔好意思 我記錯咗 原來我係得返一個day 3 8cells的雪胎 如果要放胎嘅話 請問佢哋會直接植入? ...

Dear yuenting90,
會當天溶,當天放。Day3 同囊胚其實都係同樣做法,只需要醫生安排日子讓子宮內膜跟植入的胚胎同步便可。

男爵府

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
flyB 發表於 24-5-15 08:34

Dear cutecutetown

Dear flyB,
自己原有嘅周期長短跟IVF打針反應冇關係。由於外用針藥把身體自然周期時遇見嘅賀爾蒙提高了很多,所以要打破卵針時才會排卵/抽卵;ivf療程中段就會加埋orgalutran/ganirelix/cetrotide呢類藥物去避免意外排卵,所以期間會自己意外排卵嘅機會很微,不要白擔心。

男爵府

yuenting90 發表於 24-5-15 12:39
感謝你的回覆(emoji)(emoji)(emoji) 如果只係一粒day 3 成功機會大嗎?

Dear yuenting90,
有機會嘅胚胎我哋先會雪。成功率其實只係一個統計,亦只從外表grading去計算;基本上,grading好啲,機會率就高啲。

男爵府

GuangwenWu_FB 發表於 24-5-15 13:30
Dear,

My wife is taking daily Zoloft 100mg & 5-10mg Zolpidem (Stilnox), and we would like to start ...

Hello GuangwenWu_FB,
There is no regulation forbidding a pregnant woman from traveling. It’s up to the Customs and/or Immigration Department for entry approval if applicable.
Another question is, if you have frozen embryos from an IVF cycle in HK, can you ship your embryos to the United States? Yes, if your embryos fulfill the import requirement of the particular state or the country you want to ship to. You will need the coordination between your clinics in HK and the US.
For the medication mentioned, it’s the best to talk to your IVF doctor and also the doctor prescribing them. It’s a medical decision and not yours to make.

男爵府

發表於 前天 03:27 |顯示全部帖子
flyB 發表於 24-5-17 08:56

啱啱覆完診又update下先

Dear flyB,
可能比同齡嘅成績差少少,但始終你比一般人遲咗開始打Menopur,點都有啲影響。
其實你仍算年輕,真係有卵未為輸㗎,如果抽卵後受精兼有靚胚胎放,一個就夠了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊