醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人知社處要查銀行幾耐之往來資料 ?99個家姐長期住老人院,得幾萬蚊,應該唔超額,e+長期瞓床,想申請綜綬交院費..但早幾年曾經過了一些$給99看管作日後百年歸老..咁合唔合資格呢?

複式洋房

原帖由 JLRLCH 於 10-2-23 10:44 發表
有無人知社處要查銀行幾耐之往來資料 ?99個家姐長期住老人院,得幾萬蚊,應該唔超額,e+長期瞓床,想申請綜綬交院費..但早幾年曾經過了一些$給99看管作日後百年歸老..咁合唔合資格呢? ...

查銀行記錄就只係查一年啫.....至於 '佢早幾年曾經過了一些$給99' ......係咪佢曾經問你99借過錢? 佢唔記得咋....應該係的.....係咪?

不過, 一個人申請, 但有幾萬蚊身家, 好似過咗額喎.....駛咁D先啦, 遲D先申請啦...

大宅

個額係幾多呀? 佢無兒無女真係長貧難顧...

原帖由 6848 於 10-2-23 11:15 發表

查銀行記錄就只係查一年啫.....至於 '佢早幾年曾經過了一些$給99' ......係咪佢曾經問你99借過錢? 佢唔記得咋....應該係的.....係咪?

不過, 一個人申請, 但有幾萬蚊身家, 好似過咗額喎.....駛咁D先啦, 遲D先申請 ...

伯爵府

原帖由 JLRLCH 於 10-2-23 11:28 發表

lee d 野搵社工攪la! 你同老人院講佢地會教你點做.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 JLRLCH 於 10-2-23 11:28 發表

綜合社會保障援助計劃

綜援申請人及其家庭成員所擁有的資產 *(包括土地/物業﹑現金﹑銀行存款﹑保險計劃的現金價值﹑股票及股份的投資及其他可變換現金的資產)總值不得超過下列限額﹕

* 包括在香港、澳門、內地或海外所擁有的資產

單身人士個案

資產限額 (港元)
健全成人22,500
兒童﹑長者﹑殘疾或經醫生證明為健康欠佳人士35,000

首頁

尾頁

跳至