親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

打算暑假去.有需要的話會自駕遊(自己租車).
請大家,尤其是有經驗的人,給點意見

大宅

What are you looking for? For shopping? for eating? for relaxing(hot spring)? for child (go to visit farm or playground). Can't answer you with out any clear aim!
只許周官放火 不許百姓點燈

禁止訪問

公爵府

我帶過歲半的小朋友去京都大阪, 遲d會去東京, 因為有好多野玩睇食, 我覺得日本好多地方都小朋友, 東京有好多樂園, 動物園, 大公園, 比佢地走下見下好開心.

大宅

咦,咁你認為帶小朋友去京都大阪是一個值得推介的選擇嗎?有没有blog可以分享,比我參考下?

其實我鍾意京都大阪(未去過),老公想去北海道,朋友話東京好,,,,, 好迷茫!

原帖由 GraceLui 於 10-2-26 17:03 發表
我帶過歲半的小朋友去京都大阪, 遲d會去東京, 因為有好多野玩睇食, 我覺得日本好多地方都小朋友, 東京有好多樂園, 動物園, 大公園, 比佢地走下見下好開心. ...

大宅

我自己喜歡shopping & 睇景點都ok.但明白shopping對bb來說是超悶的,而且在百貨公司要控制bb唔好跑來跑去撞親都好辛苦....
總之但求大人&bb都唔會太悶,個配套適合帶埋bb ge就ok啦. (唔好好似香港咁要揾間有high chair的餐廳都甚艱難啦.)

別墅

原帖由 小余 於 10-2-26 17:19 發表
我自己喜歡shopping & 睇景點都ok.但明白shopping對bb來說是超悶的,而且在百貨公司要控制bb唔好跑來跑去撞親都好辛苦....
總之但求大人&bb都唔會太悶,個配套適合帶埋bb ge就ok啦. (唔好好似香港咁要揾間有high chair ...

帶小朋友去始終都係東京比較適合.我同老公都本來都計劃3月尾去北海道.但最後都係為左阿仔(3歲)轉番去東京.

別墅

原帖由 小余 於 10-2-26 17:07 發表
咦,咁你認為帶小朋友去京都大阪是一個值得推介的選擇嗎?有没有blog可以分享,比我參考下?

其實我鍾意京都大阪(未去過),老公想去北海道,朋友話東京好,,,,, 好迷茫!

...

我舊年都去過大板&京都,我覺得京都唔係咁適合小朋友.
因為寺園比較多,帶住小朋友上落真係唔係幾方便,但景色真係好靚.

別墅

原帖由 小余 於 10-2-26 14:09 發表
打算暑假去.有需要的話會自駕遊(自己租車).
請大家,尤其是有經驗的人,給點意見

反而如果自駕遊,我建議去沖繩 or 九州.

公爵府

點解我上次揀京都大阪是因為大人要去一個京都好出名的博物館, 所以要去, 我覺得在京都大阪都唔錯, 我地去左奈良睇鹿, 去左大阪港區的海遊館,都好適合小朋友. 當然大阪有很多街比人行, 心齋橋, 等等.

原帖由 小余 於 10-2-26 17:07 發表

...

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

really? 我都plan緊暑假同朋友幾家人去日本, 佢地都話去北海道, 我都去過東京好多次, 北海道就未去過, 想請問北海道有咩啱小朋友去玩/睇, 唔該晒
原帖由 sweetcouple 於 10-2-27 17:59 發表
齋睇地方, 我會揀九州或北海道! 如果指定係暑假, 咁一定首選北海道!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

大宅

岩岩係東京番泥..同埋15個月大bb~ 去左6日... 去過橫濱anpanman museum, mother farm, 上野zoo 每個地方要預一整日時間..其餘就去shopping

anpanman museum & mother farm建議自駕..好方便好易去..玩完仲可以兜去附近outlet shopping.又唔使拎野拎到傻

大宅

我7號都出發去東京
同老公和1歲的囝囝
好緊張呢..

請問杏李子替bb著什麼衫呢,
用不用著羽絨?
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

大宅

BK Milk勳章

希望我個Blog幫到你地啦,我2008年自由行搭JR遊大阪,2009年就試過自駕遊北海道,可能和你們plan緊的差唔多喎。

My Blog

男爵府

畀面勳章

原帖由 杏李子 於 10-3-1 16:16 發表
岩岩係東京番泥..同埋15個月大bb~ 去左6日... 去過橫濱anpanman museum, mother farm, 上野zoo 每個地方要預一整日時間..其餘就去shopping

anpanman museum & mother farm建議自駕..好方便好易去..玩完仲可以兜去附 ...

我三月尾都會帶十八個月既囡囡去呀~~
想問下, 你有無帶水去日本比你bb飲呀?? 定還是過到去兩溝(香港水+當地水)比佢飲呢??
另外有邊度多bb用品or衫抵買呀??

thx~~

MaMa : Carey  小朋友 : 卓琳

大宅

Ellen,
謝謝分享你的blog.看完就好像去了一趟北海道&大阪.

原帖由 Ellen 於 10-3-1 21:33 發表
希望我個Blog幫到你地啦,我2008年自由行搭JR遊大阪,2009年就試過自駕遊北海道,可能和你們plan緊的差唔多喎。

My Blog

大宅

請問你去大阪時你細仔幾大?
佢enjoy個trip嗎?
仲想問下你地去北海道時有無考慮過旭川動物園?點解唔去呢?我仲以為旭川動物園係北海道親子遊的必去景點!?

原帖由 Ellen 於 10-3-1 21:33 發表

My Blog

男爵府

我個女上年兩歲生日同佢去左大阪, 兩歲半時同佢去左北海道, 我覺得兩度都好適合小朋友去, 佢到而家都仲記得去餵鹿鹿同海遊館, 同埋o係北海道浸溫泉同睇黑熊同企鵝~
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

大宅

BK Milk勳章

去大阪果年個細仔未夠三歲,佢都好enjoy個行程呀,而且仲好有記憶添。現在好多時都會講番些回味的事情,當然環球片場和海遊館係佢地最愛啦。

去北海道時其實都有考慮過旭川動物園的,但當平衡時間和地方時,再問埋細路的意見,最後都覺得動物園唔係特色之一,情願去一些有特色的地方。例如有足夠時間行花田和美瑛,甚至之後到祝津食烤魚都是很值得的。

所以有時當自己獨自編製行程的時候,都緊記要和家人開開會,看看他們最想到是什麼。況且北海道不只是去一次便夠的,今次我們的目的是看肚臍祭和觀賞花田,動物園可以下次再去過啊!

原帖由 小余 於 10-3-2 10:04 發表
請問你去大阪時你細仔幾大?
佢enjoy個trip嗎?
仲想問下你地去北海道時有無考慮過旭川動物園?點解唔去呢?我仲以為旭川動物園係北海道親子遊的必去景點!?

...

首頁

尾頁

跳至