自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我囡半歲時醫生已經話佢有氣管敏感, 所以由細到大差唔多只係食得蘋果, 至於有咩生果唔食得, 包括...橙、蜜瓜、芒果、提子、香蕉, 呢d一定唔食得, 因為呢d生果會野痰架, 另外就係維他奶、益力多、阿華田、好立克等, 呢d飲左都好多痰架, 唔好飲!!

到左囡囡三歲時, 我開始係佢完全無病既時候, 試過係橙肉、橙汁、蜜瓜佢食(係分開唔同既時段試架), 發現佢原來都食左無問題, 不過佢咳或氣管不適時, 我一定唔會俾佢食。就算學校有得食, 佢自己都知唔食得架, 所以一定要由細話佢知, 仲有話麻俾老師知呀, 咁就無咁易出事

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

BK D MAMI教用個燈割左面既少少皮,之後界個十字,放小小SALT,小小好啦,之後燉佢20分鐘,食哂D肉同水,我今年氣管敏感到變左哮喘,去A&E打埋針打通條氣,食左好多星期類固醇都唔得,試左E個2日好好多啦,燈燉完之後唔涼喎我問個個中醫..唔知係唔係呢.不過我見度好多BK MAMI都WORK囉..

原帖由 bearbear2003 於 10-3-7 12:22 發表
How to 燉orange?
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

大宅

醒目開學勳章

我都見呢到好多人講燉橙幾work. 有無人知, 食燉橙係for 氣管敏感咳work, 定係所有咳都可以食呢 ? 如食緊西藥時食燉橙又可唔可以呢 ? 請指教.

伯爵府

Yes, and it must not be cold.

原帖由 BBtcww 於 10-3-7 01:44 發表
係呀! Doctor 話只可以食 apple...

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 shirleyauhc 於 10-3-8 09:23 發表
BK D MAMI教用個燈割左面既少少皮,之後界個十字,放小小SALT,小小好啦,之後燉佢20分鐘,食哂D肉同水,我今年氣管敏感到變左哮喘,去A&E打埋針打通條氣,食左好多星期類固醇都唔得,試左E個2日好好多啦,燈燉完之後唔涼喎我 ...

我食左好耐都唔work~~~

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

如果咳就唔好食香蕉,唔好飲益力多,唔好食OREO。

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 bearbear2003 於 10-3-7 12:22 發表
How to 燉orange?

燉橙加鹽 - 寒咳,熱咳
http://forum.baby-kingdom.com/thread-2740537-8-2.html

或者在我個blog, 我copy左圖 ~ >>> CLICK HERE <<<

男爵府

大宅

Teresa

現在好d嗎?

原帖由 Teresa 於 10-3-8 14:08 發表

我食左好耐都唔work~~~

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唔該晒各位媽咪~
試左兩日燉橙,仔仔d咳係好左d~
諗住比佢食多幾日~
不過我想問下日日咁比佢食得唔得架??
另外,如果遲d仔仔好返晒,我仲可唔可以間唔中燉比佢食架??
thx

首頁

尾頁

跳至