自由報料

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有幾粒珍珠 (大過豆豉少少)

可以用呢做咩 ? 耳環 ? 介指 ?
如果可以, 甘去邊度整 ?

大宅

放落魚缸!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咩珍珠先
預左鑲工可能仲貴過粒珠本身, 如果粒珠係平貨就算啦
(一係自己幾廿蚊買板熱磚融膠槍做下小手作算喇)

原帖由 newchun 於 10-3-11 02:32 PM 發表
有幾粒珍珠 (大過豆豉少少)

可以用呢做咩 ? 耳環 ? 介指 ?
如果可以, 甘去邊度整 ?

水晶宮

好媽媽勳章

原帖由 candygirl 於 11-3-2010 18:12 發表
放落魚缸!

比你笑死.....

我媽都係買咗條現成吊咀叫我幫佢整啲珠上去

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 candygirl 於 10-3-11 18:12 發表
放落魚缸!

比你笑死

寶石宮

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-11 18:15 發表
咩珍珠先
預左鑲工可能仲貴過粒珠本身, 如果粒珠係平貨就算啦
(一係自己幾廿蚊買板熱磚融膠槍做下小手作算喇)

我都唔知係平定貴,
淨係知佢係日本從個d蚌裹面攞出來
之後佢就當我結婚禮物送給我 (十幾年前)
今年新年執先見番d珍珠
個時, 佢叫我等閒可以攞比人整吓其他野

寶石宮

原帖由 丙丙 於 10-3-11 19:27 發表

比你笑死.....

我媽都係買咗條現成吊咀叫我幫佢整啲珠上去

請問你媽媽係邊買吊咀 ? 點樣整架 ?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

啊, 咁日本珠就貴架wor, 值錢過大陸珠好多好多, 我當時結婚我媽買左條日本珠頸鍊俾我, 要3,4千蚊架
你拎去珠寶店問下lor, 不過工錢都起碼預幾舊水喇
原帖由 newchun 於 10-3-11 11:00 PM 發表

我都唔知係平定貴,
淨係知佢係日本從個d蚌裹面攞出來
之後佢就當我結婚禮物送給我 (十幾年前)
今年新年執先見番d珍珠
個時, 佢叫我等閒可以攞比人整吓其他野 ...

水晶宮

好媽媽勳章

原帖由 newchun 於 11-3-2010 23:02 發表

請問你媽媽係邊買吊咀 ? 點樣整架 ?

我o個啲係千色店買滿$200送既贈品, 有幾粒...
我媽又好中意咪同佢整

之後都係用萬能膠之類"痴"上去
當然買個現成吊咀都要睇吓個吊咀係咪合適
因為粒珠係圓形
eg: "痴"o向平面粒珠好易掉

雖然cheap cheap地,
但整出黎個樣都唔差....哈!!!
好過比千色店"珍珠櫃"整
因為聽其他mama講唔平
但啲珠就cheap唔值

ps: 你記得放入密實袋, 會氧化,
唔好用清潔液洗, 用布抺好了嗡

大宅

不如用COLOR鋁線做手飾啦, DIY 又平又好玩, SSP德祥有鋁線賣, 仲好多色, 一包都係$20左右. 台灣好HIT的. 書店都有手工書看, 可以去LOOK LOOK先.

http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010367949

http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010336133

http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010304004

寶石宮

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-11 23:46 發表
啊, 咁日本珠就貴架wor, 值錢過大陸珠好多好多, 我當時結婚我媽買左條日本珠頸鍊俾我, 要3,4千蚊架
你拎去珠寶店問下lor, 不過工錢都起碼預幾舊水喇

哦, 明白, 原來一條珍珠頸練咁貴架.
不過我得8粒, 整手練好似又唔夠,
我諗整耳環 + 介子都可以夠既
整完出來攞響度都好, 好過而家一粒粒咁放係盒度,
分分鐘整唔見左就唔好啦 (話晒朋友送給我)

寶石宮

原帖由 丙丙 於 10-3-12 00:43 發表

我o個啲係千色店買滿$200送既贈品, 有幾粒...
我媽又好中意咪同佢整

之後都係用萬能膠之類"痴"上去
當然買個現成吊咀都要睇吓個吊咀係咪合適
因為粒珠係圓形
eg: "痴"o向平面粒珠好易掉

雖然cheap cheap地,
但 ...

ps: 你記得放入密實袋, 會氧化,
唔好用清潔液洗, 用布抺好了嗡

thanks.

我成十幾年都冇開過黎睇,
而家睇番的珍珠又唔覺有咩野喎

寶石宮

原帖由 小兒兒 於 10-3-12 01:09 發表
不如用COLOR鋁線做手飾啦, DIY 又平又好玩, SSP德祥有鋁線賣, 仲好多色, 一包都係$20左右. 台灣好HIT的. 書店都有手工書看, 可以去LOOK LOOK先.

http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010367949
...

好有用, thanks.

首頁

尾頁

跳至