自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

唔知你地有無呢d同事呢?
一無野做就行過黎,人地o甘o岩都得閑就話傾2句者,但我地做緊野,都已經唔得閑望佢/唔想望佢,好心就醒水自己走啦。佢仲要棟響度賴屎唔走,撩到我地有人應佢為止,有人唔望佢,佢就問人做乜唔望佢!你估你自己真係好正咩!新黎既同事太好人,成日好有禮貌應佢,比左個錯覺佢以為我地成team人都好中意同佢傾計同受佢恩惠,攪到佢日日過黎運吉。有時真係覺得有d初出茅蘆既年輕人好單純,係,有禮貌係好事,但攪到其他team以為我地成日吹水囉!唔怪得之d人話新人最易比人恰。

男爵府

有!

原帖由 gion 於 10-3-16 16:20 發表
一無野做就行過黎,人地o甘o岩都得閑就話傾2句者,但我地做緊野,都已經唔得閑望佢/唔想望佢,好心就醒水自己走啦。佢仲要棟響度賴屎唔走,撩到我地有人應佢為止,有人唔望佢,佢就問人做乜唔望佢(我會問番佢你係o米有野搵我? 我而家好忙你, 你好得閒呀 <大大聲講>? 我有好多野做, 唔可以同你吹水.) 估你自己真係好正咩!新黎既同事太好人,成日好有禮貌應佢,比左個錯覺佢以為我地成team人都好中意同佢傾計同受佢恩惠,攪到佢日日過黎運吉。有時真係覺得有d初出茅蘆既年輕人好單純,係,有禮貌係好事,但攪到其他team以為我地成日吹水囉!唔怪得之d人話新人最易比人恰。(新同事人生路不熟, 你幫下佢解圍 la~, 我諗佢都好慘!)

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我舊公司出街個姐姐就係咁喇,你知啦,佢地比較free d,
就成日走黎同你吹水,起初都會應佢,
不過後尾發覺佢成日都有意無意走黎吹水,
俾上司見到以為我無野做添,
所以後尾我直頭唔應份,費時煩

男爵府

到新環境工作, 更係唔想得罪人啦

大宅

原帖由 nam802 於 10-3-16 16:58 發表
到新環境工作, 更係唔想得罪人啦
咪就係,一陣人地唔彩你,又話話人地黑面呀,串串貢....咁日後仲點係度立足呀...

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 gion 於 10-3-16 16:20 發表
一無野做就行過黎,人地o甘o岩都得閑就話傾2句者,但我地做緊野,都已經唔得閑望佢/唔想望佢,好心就醒水自己走啦。佢仲要棟響度賴屎唔走,撩到我地有人應佢為止,有人唔望佢,佢就問人做乜唔望佢!你估你自己 ...
我最介意d人行埋黎, 阻住我上bk...

大宅

世上大把哩d人, 自己嘢又唔做, 放親s/l一定在off前後, 如果同d唔like的人(九成同事都唔喜歡佢, 自己做這份工大大聲狗吠老板點衰, 比d街外人經過聽倒,累街坊以為整team人都有份)(自己死好啦, 唔好累人累物, 個個等著份糧開飯, 有本事唔好做, 成日吹水自己大把錢!)返半日工, 但打咭後永遠找唔人, 上司又唔夠膽話佢!
佢去另一部門(因為無人啋佢), 人地的上司竟然打開門話一個由頭到尾只是坐到無出聲的同事(不下數十次), 後來這個無辜的同事開口叫佢唔好去他的部門吹水, 唔夠一個月又死去, 等無辜的同事比上司一日到夜叫佢出去做嘢, 文件嘢無時間做!

首頁

尾頁

跳至