自由講場

跳至

首頁
12345...29

尾頁

別墅

歡迎討論!

但請勿人身攻擊
!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 16tea 於 10-3-18 11:47 發表
係小學! 係一日正常的返學日子!!
位老師請左一日假, 去影婚婚紗相,
作為家長, 你覺得可以接受嗎??

學校冇可能比佢放喎...係咪放sl

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我覺得無問題喎, 教書都係人嘛, 都需要有假期有私人時間, 我地返工有時都會請事假病假啦. 有咩問題?

禁止訪問

伯爵府

咁我又覺得問題不大O者, 可能呢位老師約唔到其他日子, 迫於無奈要係平時返學O既日子去影呢? 老師都係人,
就算唔係請假去影結婚相, 請一日大假去做乜都好, 吊頸都要透O下氣啦!!!

複式洋房

接受得到, 你知唔知星期六同日好多時都FULL, 唔通做老師連自己結婚相都唔好影?

大宅

老師有權請假喎, 有咩問題?????

禁止訪問

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有代課老師就冇問題law...

影婚紗相唔係咁易揀到假日, 而且assume 個老師都係嫁一次, 又唔係成日放, 放事假去影唔覺有問題。

珍珠宮

OK
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我都覺得冇問題喎...結婚人生大事..影婚紗相對女人嚟講都好重要. 請一日半日都唔得咩...

侯爵府

點解老師唔可以有事假,相信全世界打工仔都放過事假啦

大宅

好媽媽勳章

老師請假都關我地事??

大宅

好媽媽勳章

1日姐 .....
老師都係人

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

只要安排好,可以接受,老師都係打份工啫~

子爵府

畀面勳章

why not?

Think about it if you were that teacher. I think everybody is fair. Does it mean that teachers do no have the right and freedom to handle their personal matters ?
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

男爵府

醒目開學勳章

如果一日我就覺得可以接受既..
而且請緊要係校長批准,課本上進度又OK
我有個朋友,做教書,
佢地Plan左十月結婚,甘要影結婚相(諗住去台灣影又可以當旅行)
甘大家都知道要執相要呢樣...
甘諗住Christmas假去影~甘一早聖誕節去影..點知出發前幾天,病左..出唔到發..
甘加錢postpone都唔係問題~
但係可惜既係~新年Easter~都有學校野做..行唔開..
要等到暑假去影...但係十月結婚喎..
我真係希望佢地趕得到個製成品到時出黎..
所以希望體諒下佢地...因為老師唔似我地..可以想邊日放下假/Sick Leave/隨便拎大假..

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 siusum 於 10-3-18 11:49 發表

學校冇可能比佢放喎...係咪放sl
學校唔比放架咩 ? 咁做老師壓力都好大o者 ...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

No problem, one day only ma.

大宅

好媽媽勳章

冇問題! 老師都係人, 都要放假! 而且呢啲都算正經事!

首頁
12345...29

尾頁

跳至