跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囝囝出世時塊面同全身都皮光肉滑,但係自從滿月後,塊面就開始出一點點紅疹,越出越多,之後仲變左成餅嘢咁,搽左藥膏好番都有層黃色鱗皮,諗住以為好番,點知又再出過。已經前後返發兩、三次,請問各位BB媽咪有無咁嘅問題出現呀!?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 維達媽媽 於 10-3-20 22:50 發表
囝囝出世時塊面同全身都皮光肉滑,但係自從滿月後,塊面就開始出一點點紅疹,越出越多,之後仲變左成餅嘢咁,搽左藥膏好番都有層黃色鱗皮,諗住以為好番,點知又再出過。已經前後返發兩、三次,請問各位BB媽咪有無咁嘅問題出現呀!?:i ...

我BB都係咁, 上次去健康院打針問過, 醫生話係濕疹(因為頸/心口有紅點), 姑娘話係頭泥( 因為眉/耳都有)

因為同一時間有兩個答案, 以為好返但隔兩日又有......最後去睇私家醫生

醫生都話係濕疹, 可能係:
1)太焗, 著得太多衫
2)太乾淨, 唔好抹太多次面, 早晚用清水抹
3)唔好搽有香料既cream, 用屈人氏既aqueous cream
4)面太乾, 要搽野
(以上我全部中晒)

黃色一片片果D, 用olive oil, 搽完按摩一陣, 用濕棉花抹走佢 (可能第二日都要有, 直至抹完無乜紅就會無)

因為頭泥/濕疹太似, 而且我用"C巴"既面霜比BB搽, 搽邊度就邊度出紅點, 所以我只用醫生介紹既aqueous cream, 四十幾蚊, 無藥性無香料, 長時間/ 大人小朋友用都得
我bb連頭都有, 我用olive oil按摩完, 再用bb梳....最後先洗頭......
沖完涼就用bb用既棉花幫佢抹面, 四方形一片片果種, 眼耳口鼻各一張, 分開抹......因為怕用d燶會傳染去第二度.......

一個星期就好返晒, 係眉中間間唔中又出小小, 之後又結左d黃色.....

複式洋房

Thank You!

洋房

我個仔都係咁, 宜家好返D, 但係成日都會出.

大宅

畀面勳章

我尋日幫女女用完aqueous cream, 之後塊面仔紅晒同出左一粒粒, 你地有無其他cream介紹呢?

複式洋房

點解會咁架,不過我仲未去屈x氏買呀! 我都想知有無其他cream介紹!!!

原帖由 vviou 於 10-3-28 13:44 發表
我尋日幫女女用完aqueous cream, 之後塊面仔紅晒同出左一粒粒, 你地有無其他cream介紹呢?

別墅

Physiogel Cream!!!

http://forum.baby-kingdom.com/thread-3003829-1-1.html

原帖由 維達媽媽 於 10-3-28 18:46 發表
點解會咁架,不過我仲未去屈x氏買呀! 我都想知有無其他cream介紹!!!

男爵府

原帖由 vviou 於 10-3-28 13:44 發表
要分清楚係到底真係濕疹定係baby acne (BB暗瘡,受媽媽hormone影響而出,即所謂胎毒)
baby acne 好似普通人青春期暗瘡咁
濕疹摸上去會好乾,有D鞋,嚴重重會出水

濕疹要不時搽cream保濕,重要唔好成日洗面;baby acne唔需要亦最好唔好搽任何moisturizer/cream/lotion,正如一般多暗瘡既人都唔搽得太多cream。如果真係baby acne基本上唔使理,幾個月會自己退。

別墅

我個b而家3星期大,今日塊面出咗7,8粒好似蚊"難"咁嘅嘢,開頭細啲,跟住就紅啲腫啲,呢啲係咪bb acne?
好担心呀~

原帖由 kwhyfung 於 10-3-29 09:37 發表
要分清楚係到底真係濕疹定係baby acne (BB暗瘡,受媽媽hormone影響而出,即所謂胎毒)
baby acne 好似普通人青春期暗瘡咁
濕疹摸上去會好乾,有D鞋,嚴重重會出水

濕疹要不時搽cream保濕,重要唔好成日洗面;baby acne唔需要亦最好 ...

首頁

尾頁

跳至