興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

日日(7:00am)都在我頭頂嘰嘰咕咕,見我一離開屋企,就飛落嚟,咬爛我d莧菜:之前苗咗一盆太細盆莧菜

想苗一盆大d,可以食多d ,點知就比d麻雀咬爛d葉尖

而家只有再加多小小種子在泥面,唔知好唔好呢?不過我都另外種多2盆.在上面加個網罩住,唔比d雀仔搗亂..
我都有種其他都巳發芽:櫻桃蘿蔔和芝麻菜

向日葵

迷你蕃茄

白茄子

紅火龍果(種咗8個月)

仲有其他......花花

侯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章

繼續努力呀...

男爵府

畀面勳章

好慘呀!冇陰公!昨日諗住有太陽,打開D網網,比D花花晒太陽,點知D哀麻雀又咬死咗2棵白茄子,幾棵向日葵,我好憎佢哋,日日都要我擔驚受怕

男爵府

我住0個度大把衰雀,我想學人0地種菜食,最後都作罷.只係種花作觀賞.

男爵府

畀面勳章

昨天影到d哀雀d相.

有幾隻,佢哋知我影相飛咗去隔離屋,我仲見一隻麻雀從網網內飛出來..

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 媽媽婆婆 於 10-3-30 19:35 發表
日日(7:00am)都在我頭頂嘰嘰咕咕,見我一離開屋企,就飛落嚟,咬爛我d莧菜:之前苗咗一盆太細盆莧菜
?t=1269946590
想苗一盆大d,可以食多d ,點知就比 ...

不過你用哂d盤仔來種唔會種得大,同埋生存機會唔多,你要改用大方盤厚泥,張d幼苗一棵棵排開佢,落d肥咁先得架.

如果初落種子就買d燒烤網蓋係上面,d雀就食唔到種子啦,到左種到幼苗你用d竹仔吊張唔要的cd碟,因為反光d雀就好驚唔飛落來攪攪震架啦.
<br><br>

男爵府

畀面勳章

原帖由 chinatea 於 10-4-6 13:29 發表

不過你用哂d盤仔來種唔會種得大,同埋生存機會唔多,你要改用大方盤厚泥,張d幼苗一棵棵排開佢,落d肥咁先得架.

如果初落種子就買d燒烤網蓋係上面,d雀就食唔到種子啦,到左種到幼苗你用d竹仔吊張唔要的cd碟,因為反光d雀 ...

佢哋連人都唔怕,cd我都放咗幾隻都喺冇用,有時我坐在天台,佢哋都會飛落來,好大膽,有諗過用老鼠膠(試過一次無意中用老鼠膠捉到隻雀仔,本來是捉老鼠的)但覺得好殘忍..現在整多幾個網袋包好d算了..
你見到盆仔莧菜本來是育苗盆,後來見到人哋種莧菜d種子是散播,所以巳種了2大盆,這盆無理佢.

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 媽媽婆婆 於 10-4-6 15:37 發表
原帖由 chinatea 於 10-4-6 13:29 發表

如果初 ...

我對面三樓個家人係天台種好多草莓,我都有種,不過一小小紅就比雀食左,我都係用cD趕雀,不過樓上個家人用聲音器,隔一陣就有胡胡聲,d雀唔敢飛埋去,不過我住地下,我驚嘈人所以唔整,但有個男人叫我地d風車,話有一種風車一轉就發出胡胡聲,但我唔知係邊有得賣,我呢幾都落左種,種甜粟同甘荀.
<br><br>

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我都試過被雀雀食晒我d 豆苗!!!

用左防雀網之後就無事 lu~

男爵府

畀面勳章

阿仔前幾日去大陸旅行,有個導遊話:原來d雀仔是色盲,佢哋喺睇唔到藍色,跟住個仔叫我整d藍色網網比d菜菜用...不過我巳經整咗其他顏色的網,應該有用..

大宅

我以前喺加州同夏威夷種田嘅時候都好多雀仔黎食。我地會用四種方法﹕如果塊田唔太大就用尼龍網攔住。其他會放一D閃令令嘅紙條﹐被風吹會閃下閃下﹐會嚇走D雀仔。亦都會放一D貓頭鷹形嘅氣球﹐都係同一道理。最後我的會放D風炮﹐定時定候就有D假槍聲嚇走佢地。

侯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章

行錯路...

首頁

尾頁

跳至