跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我個仔6月6先夠兩歲 , 但由六個月左右已經開始訓唔定. 訓唔定既意思係佢真係成晚不停咁LOOK黎LOOK去 , 佢十點半左右就訓 , 去到兩點左右就開始LOOK到第五六點 , 因為怕BB踢左皮凍親所以跟大人訓,佢一LOOK我就知~即刻幫佢蓋皮 , 有時太累湊佢 , 佢LOOK到試過有一次趺左落床喊我先知 :;pppp:
我初初以為佢嚇親所以比保嬰X佢食 , 食完佢都係咁
醫生又冇解釋 , 但就湊完佢一晚已經好辛苦...
因為成晚睇實佢跟本唔洗抖....精神好差

BB LOOK 既方法可以會係床頭爬到去床尾
之後又係床尾訓一分鐘左右又坐左起身半分鐘
之後又唔理左右有乜野佢就放鬆晒一訓就訓落去
有時向後訓撞埋牆佢都冇咩反應 , 但LOOK既時候同爬既時候佢對眼都係合埋間唔中先開下對眼睇野幾秒又合埋又LOOK , 總之無晚訓得定成晚LOOK前LOOK後
爬來爬去有時又坐係到抖一陣又訓咁啦....

但一直都見佢LOOK緊既時候無啦啦會放屁
而且可能係一分鐘內有兩三個屁放~我懷疑佢係唔係多風,但咁細個帶佢去睇中醫又怕咁大碗藥點餵佢飲呢...
或者有冇乜野方法去風呢 ???

真係好辛苦呀 頂左好耐喇
有冇媽媽指教下我呢......

題外話~~我6299好中意比甜野BB食架
我老豆話甜野會野風...唔知關唔關係
我都知甜野唔好~零食果D唔應該比BB~
不過6299唔聽 老公出聲都唔聽....

大宅

畀面勳章

唔知你有冇試過俾阿B食呢隻藥,去肚風唔錯,因為我阿囡都有食!

原裝進口英國吳德物次腸痛水(俗稱肥仔水)
英文:WoodWard's Celebrated Gripe Water

適用年齡:適合任何年齡嬰幼兒使用.(不含酒精成份)
含量:148ML

英國吳德物次腸痛水,行銷世界百餘年,藥性溫和,安全可靠,功能驅除肚風及緩和胃部不適,並能防治嬰孩多種病症如:絞腸痛、作酸腸胃脹、胃腸積氣。對於嬰孩出牙時引致之種種不適更可立時止痛安神、減輕病狀、藥性溫和.安全可靠。

用法用量:
初生嬰兒每次服半茶匙,一致六個月每次服一茶匙,六個月至兩歲每次服兩茶匙,兩歲以上每次服兩至三茶匙,可在餵食時或餵食後飲用。每日可服八次服前請將瓶搖勻,服後置於陰涼處。

生產廠家:馬來西亞LFD Manufacturing Sdn.Bhd

總代理:斯騰爽健香港有限公司

複式洋房

回覆 1# mademoiselle 的文章

子洛媽,
原來您個仔同我 Andrew仔訓既情況一樣.所以我好明白您既痛苦. 但我Andrew仔無屁放. 無食甜野.都唔知咩事.睇過中醫但唔肯飲中藥故無用. 無佢符,唯有幫佢穿多件衫.

A Mad 您講既吳德物次腸痛水如果無肚風飲唔飲得呢同有無幫助呢?

大宅

你可以試下同阿囝做嬰兒按摩

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 mademoiselle 於 10-4-15 02:52 PM 發表
唔知你有冇試過俾阿B食呢隻藥,去肚風唔錯,因為我阿囡都有食!

原裝進口英國吳德物次腸痛水(俗稱肥仔水)
英文:WoodWard's Celebrated Gri ...

其實之前都有比佢食呢隻野~
不過我唔係成日比佢食囉, 有時一兩個月先一次有時唔食
我家姐個仔大我個B個幾兩個月 ,已足兩歲
佢話佢晚晚訓之前都比5ML佢個仔食~起身飲奶就開奶茶溝奶
我今日都醒起呢支野可能有幫助~但見佢話一日可以食8次
有D擔心姐....好似好恐怖咁...8次....當然我4點比左BB食
今晚訓先再比BB食啦 , 係食幾多先啱架 ??

大宅

原帖由 loklok200866 於 10-4-15 13:59 發表
我個仔6月6先夠兩歲 , 但由六個月左右已經開始訓唔定. 訓唔定既意思係佢真係成晚不停咁LOOK黎LOOK去 , 佢十點半左右就訓 , 去到兩點左右就開始LOOK到第五六點 , 因為怕BB踢左皮凍親所以跟大人訓,佢一LOOK我就知~即刻 ...

我個囝近呢兩, 三個月都係咁... look既情況同你個囝一樣..都係兩, 三點開始 look, 但冇放屁的... 開頭我都唔知咩事, 每次佢開始look, 我發覺佢是賴左尿.. 而我同佢換左片之後就好d, 到天光 5 , 6 點,,, 又再look.. 因為又濕左...你囝囝會唔會因為濕左片訓得唔舒服呢?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 win218ho1030 於 10-4-15 03:34 PM 發表
子洛媽,
原來您個仔同我 Andrew仔訓既情況一樣.所以我好明白您既痛苦. 但我Andrew仔無屁放. 無食甜野.都唔知咩事.睇過中醫但唔肯飲中藥故無用. 無佢符,唯有幫佢穿多件衫.

A Mad 您講既吳德物次腸痛水如果無肚風 ...

總之就係湊得好辛苦啦....
你個仔會唔會出牙仔咋 ?? 呢支野出牙都飲得架

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 justiceling 於 10-4-15 03:47 PM 發表

點按架

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 justiceling 於 10-4-15 03:47 PM 發表

點按架

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 25503558 於 10-4-15 05:10 PM 發表
你可以用熟雞蛋 + 一個銀幣, 同佢碌肚肚, 好有效的.

請問可唔可以講個詳細D既方法呢 ??
係唔係烚左隻蛋之後加個銀呢 ??
要唔要蛋黃 ? 係唔係要用蛋黎包住個銀 ??
即係....蛋包銀~包巾包蛋 ?? 咁蛋黃呢 ??
我都知我好長氣...唔好意思.....
請問 K 金頸鏈得唔得呀 ?? 定係散銀一兩蚊呢 ??

大宅

畀面勳章

呢個係古法囉!

準備:
1. 烚蛋 X 1
2. 任何銀器

方法:
1. 將蛋拎走,放入銀器。
2. 用小手巾包起隻蛋。
3. 用你手腕試溫,因為皮最薄,似BB皮膚,蛋太凍係冇用。
4. 唔太熱時,就喺BB個肚仔上"碌",碌到隻蛋凍就ok。
5. 可以從銀器見到BB情況,如果見到紅色比較多,就即係火多,如果係藍色,就代表係風。

可以一試丫!

原帖由 loklok200866 於 15-4-2010 05:33 PM 發表

請問可唔可以講個詳細D既方法呢 ??
係唔係烚左隻蛋之後加個銀呢 ??
要唔要蛋黃 ? 係唔係要用蛋黎包住個銀 ??
即係....蛋包銀~包巾包蛋 ?? 咁蛋黃呢 ??
我都知我好長氣...唔好意思.....
請問 K 金頸鏈得唔得 ...

大宅

畀面勳章

係小B個肚,反時針方向打圈按,唔好太快喎,記住擦按摩油或BB油,咁會易啲!

原帖由 loklok200866 於 15-4-2010 05:31 PM 發表

點按架

大宅

畀面勳章

如果小B出牙唔舒服都可以食,不過我都係見阿囡肚仔唔舒服時先俾佢食!

唔會長時食,係有需要時先食囉!

原帖由 win218ho1030 於 15-4-2010 03:34 PM 發表
子洛媽,

A Mad 您講既吳德物次腸痛水如果無肚風 ...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 小寶媽08 於 10-4-15 05:27 PM 發表

我個囝近呢兩, 三個月都係咁... look既情況同你個囝一樣..都係兩, 三點開始 look, 但冇放屁的... 開頭我都唔知咩事, 每次佢開始look, 我發覺佢是賴左尿.. 而我同佢換左片之後就好d, 到天光 5 , 6 點,,, 又再look.. ...

我都有同佢換片片架 , 有時佢尿尿太多會攪到衫腳都濕埋
有時同佢換左片佢都係咁look , 唔知咩事

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 mademoiselle 於 10-4-16 10:33 AM 發表
呢個係古法囉!

準備:
1. 烚蛋 X 1
2. 任何銀器

方法:
1. 將蛋拎走,放入銀器。
2. 用小手巾包起隻蛋。
3. 用你手腕試溫,因為皮最薄,似BB皮膚,蛋太凍係冇用。
4. 唔太熱時,就喺BB個肚仔上"碌",碌到隻蛋凍就ok。
5. 可以從銀器 ...

唔該晒你呀
我都要買d銀野先~~但怕比人厄買錯...
係唔係去金鋪買呀 ? 幾 $$ 左右呢 ??
需唔需要買埋洗銀水呀 ? 我老公話要買埋.....
去d買玉既地方會唔會平d呢 ??

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 mademoiselle 於 10-4-16 10:38 AM 發表
係小B個肚,反時針方向打圈按,唔好太快喎,記住擦按摩油或BB油,咁會易啲!

咁按係唔係可以比佢有風都按到變屁放左出黎舒服d架 ??
我個仔邊會咁定訓你到比你攪丫
不過我試下啦 ~~

大宅

畀面勳章

其實我都唔知邊度有得賣同幾多錢左右,我都係媽媽俾嫁咋,hehe~
但記得一定係要925純銀呀,唔係應該唔得嫁!

希望小B可以舒服啲丫!

原帖由 loklok200866 於 16-4-2010 05:32 PM 發表

唔該晒你呀
我都要買d銀野先~~但怕比人厄買錯...
係唔係去金鋪買呀 ? 幾 $$ 左右呢 ??
需唔需要買埋洗銀水呀 ? 我老公話要買埋.....
去d買玉既地方會唔會平d呢 ?? ...

大宅

畀面勳章

如果你按時真係有屁放,就應該係有肚風喇,如果冇bb oil or 按摩油,就用驅風油啦,都應該ok!

將小小油倒落手,記得"初"熱對手先按,會好啲嫁!

原帖由 loklok200866 於 16-4-2010 05:34 PM 發表

咁按係唔係可以比佢有風都按到變屁放左出黎舒服d架 ??
我個仔邊會咁定訓你到比你攪丫
不過我試下啦 ~~

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 mademoiselle 於 10-4-16 05:36 PM 發表
其實我都唔知邊度有得賣同幾多錢左右,我都係媽媽俾嫁咋,hehe~
但記得一定係要925純銀呀,唔係應該唔得嫁!

希望小B可以舒服啲丫!

哈該晒呀好詳細
我頭先去左D買玉既地方買左一粒好似磁石咁大粒啦
但都要 $ 50 一粒加一支洗銀水細過益力多少少 $ 8
今晚試下大家既方法先 , 頭先買野果個女人都話WORK既
不過我怕BB走黎走去唔比我攪姐~~ 盡量試下啦

首頁

尾頁

跳至