論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

尋晚我叫個工人, 係sofa上面(正中間)拎本書比我, 個工人唔知做乜, 仲問我 .. 乜野係 sofa, 我用手指向那本圖書, 就話拎果本書比我, 佢都係聽唔明, 之後我嘗試用佢識的野去表達, 我話 "抺sofa", 什麼是 sofa 呀, 佢仲問返我係唔係 "掃把" :evil:

最後都係拎到本書, 但已經用上5分鐘的時間, 工人已用咗1年, 連sofa是什麼也不明白, 好想令佢學吓中文

我用第 1 間 agency 時, agency 會送本學廣東話的書給工人, 但我依家用呢間 agency 無, 想去書局搵, 但我公司附近無, 想問問大家有無見過 ??

子爵府

no use, they even don't want to take a look.
I bought a indo & chn dictionary for my maid she didn't take a look on it!

大宅

以我的經驗是當工人完成工作後比她看電視,再者叫小朋友和她傾談多些, 或教她, 既可聯絡感情又可令她不在壓力下學廣東話

原帖由 bobo-ma 於 10-4-15 14:40 發表
尋晚我叫個工人, 係sofa上面(正中間)拎本書比我, 個工人唔知做乜, 仲問我 .. 乜野係 sofa, 我用手指向那本圖書, 就話拎果本書比我, 佢都係聽唔明, 之後我嘗試用佢識的野去表達, 我話 "抺sofa", 什麼是 sofa 呀, 佢仲 ...

首頁

尾頁

跳至