自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 小霖媽 於 10-5-17 04:13 發表
價錢表-租鏟$10/$20, 水桶$10, 膠登仔$10, 紙包飲品$6,沖身$5.

最好同巴士司機講係 水 口 村 足 球 場 落車, 落車之後係足球場旁邊有兩條路落沙灘好快. 係沙灘邊行到出海邊要十至十五分鐘, 中間同近海比較多沙白. ...

今日水退到好出.亞仔又要同朋友仔玩唔願出去.
個心一直都好想行出去搵大蜆.唯有等下一次
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

尋日去左,收穫都豐富啊....有大蜆有細蜆,我諗有4~5斤,因為都好重...玩左2個鍾度...尋日好good,一D都唔曬仲有風,唔太辛苦...
因為阿仔得歲幾,所以玩到成身泥,但就好開心,唔願走...
不過比士多個阿姐呃左 =="
因為我地4大1B,得阿B有拖鞋...
咪諗住入到先買啦,點知老公問佢幾錢,佢話$25,到比錢時又話之前話$50,我地個時已經開晒著住左,所以4對連locker收左我$230呀.... 好貴呀....成世女都未著過咁貴嘅拖鞋架@.@

大宅

好媽媽勳章

各位我都去左啦, 超好玩, 阿仔又係玩到唔肯走, 我地都挖到好多蜆, 好開心下次水退都再去, 唯一唔方便係無廁所.

侯爵府

我陣閒第一次去呀,
家陣好興奮呀, 希望唔會落雨,
同埋d水退得出d啦!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 paklok 於 10-5-17 09:59 發表
我陣閒第一次去呀,
家陣好興奮呀, 希望唔會落雨,
同埋d水退得出d啦!

你一陣去呀, 我都好想再去. 玩得開心d, 挖多d大隻蜆啦.

侯爵府

原帖由 豬豬蛋 於 10-5-17 10:04 發表

你一陣去呀, 我都好想再去. 玩得開心d, 挖多d大隻蜆啦.

係呀, 依家等緊老公起身,
問過士多話今日兩點會退,
五點退晒, 去努力努力呀^^

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 豬豬蛋 於 10-5-17 09:55 發表
各位我都去左啦, 超好玩, 阿仔又係玩到唔肯走, 我地都挖到好多蜆, 好開心下次水退都再去, 唯一唔方便係無廁所.

見你地咁開心,都加入左你地行列,不過我無去咁遠,去左小欖個邊,不過都玩得好開心,好在近咋,玩完真係成身散哂,又無得沖涼,我地一家成身泥沙咁走,搭巴士返屋企,負責洗巴士的人真係多得我地一家唔少

我地既收獲

人地既收獲

海膽

寄居蟹

伯爵府

水口掘蜆要注意的地方:

"水口球場"落車

果度最近的沖身,飲食供應,挖蜆工具租用,洗手間,都要行一段10分鐘的路才到達。

我地通常會準備~

一人一對croxx鞋(著住入去),唔好著人字拖果d薄底拖,因為未到挖蜆位之前會經過好多蠔殼,對鞋保護唔到腳板同腳邊的話,就會好易界損。

吉豬島$10店買的鐵抓/摌,園藝手套(有膠面)和帆布摺櫈($20)。

一個5L蒸餾水筒,在筒近扭蓋位界個洞,用作放收鑊(蜆),同埋放抓/摌。

2-3個果D買生果/薯仔既尼龍網,掘時可以將收成放入網,最後成袋抽住去沖水就得。

一張地墊,放雜物。

防晒用品,帽(可遮埋頸)。

*如果有小朋友去,就要小心佢地走去蠔殼區,一般如果去到好出,海床都無乜垃圾好平的。

*一般5~7月都係好時侯出動,看天文台就知水退情況,退到0.5以下為佳。

*唔好等水退到最底才到達去掘,因為地勢好平坦,其實0.5既差別已經好大,太遲去就會水脹得好快,無乜時間玩。

*天氣越熱就越易掘到蜆。

*手掌咁大隻的蜆一般d肉un到趙唔到,千祈唔好開心住。 反而好似ping pong波咁大果d,又滑又鮮,白灼/炒都咁好味。

*回程如果坐巴士,好多司機都會言棄我地帶蜆+水上車,有d重唔俾上車架,建議先倒掉部份的水,另有水樽的就裝定一樽海水。

*要養住d蜆,一定要用海水。 

*趕住食,可以半小時前轉清水(蓋過d蜆)+一把鐵具放入水+少少salt+少少油(蓋住water surface),等d蜆無氣抖快d吐沙。 用個shau 箕托住d蜆, 外加個盤至放以上野, 就可以唔怕蜆吐出既沙會再吸番入去, 因為會由shau 箕度跌番出來. 

*如果遇上少少雨天,帶雨褸最好,有朋友天真地真傘,開邊把,爛邊把。

希望可以望到大家。

大宅

好媽媽勳章

嘩~~~~~~人地咁勁既.

伯爵府

以下係水口掘沙白既網誌:

09年5月
http://hk.myblog.yahoo.com/mylulu007/article?mid=5672
http://hk.myblog.yahoo.com/mylulu007/article?mid=5404

09年6月
http://hk.myblog.yahoo.com/mylulu007/article?mid=5851
http://hk.myblog.yahoo.com/mylulu007/article?mid=6013

09年8月
http://hk.myblog.yahoo.com/mylulu007/article?mid=6956

侯爵府

原帖由 mylulu007 於 10-5-17 10:55 發表
水口掘蜆要注意的地方:

"水口球場"落車

果度最近的沖身,飲食供應,挖蜆工具租用,洗手間,都要行一段10分鐘的路才到達。

我地通常會準備~

一人一對croxx鞋(著住入去),唔好著人字拖果d薄底拖,因為未到挖蜆位之前會經過好多蠔殼,對鞋 ...

你既資料超實用, ths a lot!!
想問下薯仔果d網袋邊度有得賣呀?

伯爵府

原帖由 paklok 於 10-5-17 11:48 發表

你既資料超實用, ths a lot!!
想問下薯仔果d網袋邊度有得賣呀?

都係d菜檔啦, 超市啦, 你買菜/生果, 有d用個尼龍網袋裝住果d, 你唔好掉個網袋, 留番佢裝蜆, 真係好好用架, 又唔ar位, 一人一個在手, 去到邊掘到邊.

大宅

請問29/5..有冇人一齊去...我都係帶埋亞女...同埋幾點水退呢??

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 paklok 於 10-5-17 03:18 發表

可以入到去個灘附近,
除非駕駛有禁區紙車輛,
否則都一定要行約十分鐘到目的地~
私家車都係呀?

伯爵府

原帖由 conniechan125 於 10-5-17 12:31 發表
私家車都係呀?

上次我有朋友自己駕車去, 真係要拍到好遠, 重慘過我地搭公車.

侯爵府

我問過人,
駕車要泊去東薈城北面$8per/hr
或者係屋村果邊有爛地(唔知幾錢)
跟住再去東薈城南面巴士總站搭11號,
去到水口村球場落車再行十分鐘落去,
呢個係初步得出結論,
我依家準備出發, 返黎再報告是否正確~

侯爵府

原帖由 mylulu007 於 10-5-17 11:54 發表

都係d菜檔啦, 超市啦, 你買菜/生果, 有d用個尼龍網袋裝住果d, 你唔好掉個網袋, 留番佢裝蜆, 真係好好用架, 又唔ar位, 一人一個在手, 去到邊掘到邊.

臨時無買呀,
家陣諗住拎兩個水桶去咋~
下次買餸時都留定先, ths!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 JJJJJJJJ 於 10-5-17 12:21 發表
請問29/5..有冇人一齊去...我都係帶埋亞女...同埋幾點水退呢??

照計一日遲一個鐘水退,29號應該係半夜喎..

大宅

好媽媽勳章

逢初一, 十五水退嘛, 我29號都會去.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 JJJJJJJJ 於 10-5-17 12:21 發表

09:26水漲2.4M
16:55水退0.3M

首頁
34567...9

尾頁

跳至