嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

帶BB去游泳池游水要帶什麼?

BB 14MTHS, 想帶BB去游泳池游水有什麼要帶和要注意什麼?
Mny Thanks..

複式洋房

Re: 帶BB去游泳池游水要帶什麼?

我囡囡一歲,都想去游水,吾知買"臂就"或"水抱"

洋房

我會用水泡,因覺得會比較無禁容易令BB飲到泳池水,會幫佢著件T-恤,會保暖D,一上水就即刻用條毛巾包一包佢,如果怕佢耳仔入水,可以用耳塞.
不要勉強對方改變性格來遷就你, 只有引導對方改善自己來迎合你. 凡事無須太執著,執著只會添苦惱.

別墅

好媽媽勳章

乜水泡都係輔助性質,最緊要係媽咪一定要捉住個bb,唔係bb sir左出黎都唔知點算。我覺得最緊要係保暖,所以我買左防曬衣,拉架料,咁浸濕左都唔會重,另外我又有買膠衣,即係潛水衣質料,咁又會有助浮起。我以前教游水,所以知道儘量唔用水泡之類,怕bb慣左,第時學游水就難。

複式洋房

vitasoy,

甘我囡囡先一歲, 去游水前是否需要做d先前訓練,eg. 企度沖涼... 雖然而家在浴缸沖涼時,囡囡都好開心,但我驚佢去泳池時,一落水就要上水,甘乜好無引,夠境要注意d乜?

別墅

好媽媽勳章

落水前做定熱身運動,可以放響大毛巾上面,幫佢郁手郁腳,之後坐響池邊等佢踢下水,又可以適應下水溫,跟住可以比bb手仔撘住你膊頭,你就用雙手托住佢個身或者對腳,等佢浮浮下。記住初初游水唔好嚇親佢,放曬手或者離開佢,佢都可能以後怕怕,可以的話帶d玩具比佢,最好揀溫暖的日子去,晏晝四點幾就最好,唔太曬池水又暖,每次唔好游多過半個鐘。如果bb識企響度沖涼就最好,再唔係都要除左件濕衫先再佢返屋企,以免比電梯大堂或者會所的冷氣凍親,我見過有d媽咪仲醒目,帶bb入桑拿室著衫,開著門梗係唔會焗親,不過如果有人響度焗緊就一定唔like。

大宅

Cat媽媽,
When Can I buy the 耳塞, my bb is only 1 year old.
Thx!

洋房

我囝囝由十個月大已經同佢去游水喇,耳塞可在有嬰兒游泳用品買的百貨公司或某d體育用品公司都有售.
milka 寫道:
Cat媽媽,
When Can I buy the 耳塞, my bb is only 1 year old.
Thx!
不要勉強對方改變性格來遷就你, 只有引導對方改善自己來迎合你. 凡事無須太執著,執著只會添苦惱.

複式洋房

vitasoy,
Thanks for your infomation. 咁你有冇同BB搽防曬呀?你用那一隻?

大宅

Cat媽媽 寫道:
我囝囝由十個月大已經同佢去游水喇,耳塞可在有嬰兒游泳用品買的百貨公司或某d體育用品公司都有售.[quote]
[/quote]
Cat mama,
Thank you!

別墅

好媽媽勳章

henrybobo 寫道:
vitasoy,
Thanks for your infomation. 咁你有冇同BB搽防曬呀?你用那一隻?

有呀,我用pampers有一隻防曬濕紙巾,抹勻佢面仔手仔腳仔就得,佢話佢游水都用得。

複式洋房

Vitasoy,
Really! It seems quite nice. Did you buy from Manning or Watsons? I will go and take a look.
Thks

vitasoy 寫道:
[quote]
henrybobo 寫道:
vitasoy,

有呀,我用pampers有一隻防曬濕紙巾,抹勻佢面仔手仔腳仔就得,佢話佢游水都用得。[/quote]

別墅

好媽媽勳章

我響bumps to babe買。

洋房

我想問尿片係唔係有游水專用架

別墅

好媽媽勳章

yes,濕左唔會脹起一大包。

大宅

Hi

我想提出小小心得, 當小朋友上水時會覺得凍,包好身後最好比佢飲番樽暖水or暖利賓立, 飲完全身都暖曬

洋房

我想問游水專用既尿片係唔係道道有得買
乜牌子呢
因為我去百佳睇過都無 :-|

複式洋房

可以買Huggies的游水用紙尿片,玩具反斗城和百佳超級廣場都有得賣。

大宅

游水用紙尿片Mothercare 都有賣,如果無大大係可以洗番再用(泳池only,沙灘就唔得啦).我BB細時怕花洒我仲會帶個細盤同佢洗頭架.

複式洋房

vitasoy,
請問bumps to babe 在那裡?
Thks

vitasoy 寫道:
我響bumps to babe買。

首頁

尾頁

跳至