少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

阿仔22個月,越黎越曳...
叫極唔聽,好似聾左咁,
見到同月出生的BB都好定好合作,
但點解我個仔無時停,我唔係要阿仔同其他小朋友比,
只係想知我係咪唔識教...
出生22個月喺我面前坐定嘅時間加埋都唔知有無一個鐘...
鬧又鬧過,氹又氹過...但都係咁,
係咪我唔夠嚴呢?喺嬰院個個老師都讚佢好乖好定,
但我同佢去街,返playgroup,喺屋企就曳都無人有...
我真係好唔開心,係咪我的教法有問題呢?
好灰呀...呻完喇

珍珠宮

咁係即是用過什麼方法教佢?

唔洗咁唔開心,還有很長的路行,每個小朋友都有佢嘅性格,無得話好唔好.你個仔坐唔定,但佢做些什麼你覺得佢曳.活躍都唔=曳,我個仔都係超級活躍嫁!

大宅

好媽媽勳章

我個仔都係, 係我面前真係好曳, 但係學校老師話佢好乖好定(N班), 我都裝過, 佢係學校同係我面前簡直係2個人黎, 我都有諗過係咪我唔識教, 不過人地話佢地多數虾媽咪架, 所以如果佢唔整到人我都由得佢攪攪震. 費事勞氣死.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

佢唔識停係無問題架喎

樓主你有無用唔同既方法去令佢會聽你講野呀??慢慢黎,唔好心急,一定有方法對付架

伯爵府

原帖由 sumi5354 於 10-6-8 17:41 發表
阿仔22個月,越黎越曳...
叫極唔聽,好似聾左咁,
見到同月出生的BB都好定好合作,
但點解我個仔無時停,我唔係要阿仔同其他小朋友比,
只係想知我係咪唔識教...
出生22個月喺我面前坐定嘅時間加埋都唔知有無一個鐘...
鬧又鬧過, ...

唉, 細路仔係咁架啦, 蝦自己DADDY 媽咪, 我囝囝都一樣, 我地返晒工佢好乖架, 我地返黎佢就CHI住我地又會扭D又會嗲D, 成日引我地注意架! 其實BB就係鐘意同你地一齊所以有咁既反應姐~~

男爵府

原帖由 wan_sosin 於 10-6-8 18:19 發表
咁係即是用過什麼方法教佢?

唔洗咁唔開心,還有很長的路行,每個小朋友都有佢嘅性格,無得話好唔好.你個仔坐唔定,但佢做些什麼你覺得佢曳.活躍都唔=曳,我個仔都係超級活躍嫁! ...

方法其實都試過好多,軟又試過,硬又試過,講又講過,氹又氹過...
我都知活躍唔等於曳,其實只係有時比佢激到cc下,佢好似成日挑戰我咁架...每次曳時,叫佢停佢就望一望我,跟住就好得戚咁繼續做佢想做的,仲要尊登咁做,做多D,捉住佢又發晒皮氣...其實通常佢影響唔到人同唔危險o既我都會比佢做,但我有時又會諗係咪我太鬆,所以佢先越黎越過份呢??
我係咪要嚴D呢??又心佢會唔會有過度活躍症,定係我諗多左...所以個人有D憎先呻下...

男爵府

原帖由 豬豬蛋 於 10-6-9 10:05 發表
我個仔都係, 係我面前真係好曳, 但係學校老師話佢好乖好定(N班), 我都裝過, 佢係學校同係我面前簡直係2個人黎, 我都有諗過係咪我唔識教, 不過人地話佢地多數虾媽咪架, 所以如果佢唔整到人我都由得佢攪攪震. 費事勞氣 ...

我都知小朋友會蝦媽媽,所以我就係諗緊係咪應該要嚴D囉...我怕會越大越唔聽教啊...

男爵府

原帖由 sasa0208 於 10-6-9 14:43 發表
佢唔識停係無問題架喎

樓主你有無用唔同既方法去令佢會聽你講野呀??慢慢黎,唔好心急,一定有方法對付架

我都想搵到對付佢的方法啊...

男爵府

原帖由 hohoho36 於 10-6-9 15:33 發表

唉, 細路仔係咁架啦, 蝦自己DADDY 媽咪, 我囝囝都一樣, 我地返晒工佢好乖架, 我地返黎佢就CHI住我地又會扭D又會嗲D, 成日引我地注意架! 其實BB就係鐘意同你地一齊所以有咁既反應姐~~ ...

但佢唔係要痴住晒的BB啊...我覺得佢做出黎唔似係想引我注意架,佢只係自己同自己玩有時有危險我先會出聲,但每次我出聲佢就會開始挑戰我 or 發皮氣...平時佢有需要先會搵我eg.想食餅拎唔到...
其實我係有D心佢會唔會有D咩問題多D囉...

珍珠宮

其實好多小朋友trouble two都有類似情形,有些嚴重些,有些會好d,佢地專登要試下唔聽話會點.我個仔都有,對佢地都唔係只可用一種方法.要見招拆招.如果唔係做太危險的事,有時我會不理佢,等佢自己面對後果.e.g.由得佢掉欄件玩具無得玩.危險的事我會極嚴厲,會體罸佢.
當然有時也會無佢辦法.就看開些,只是成長過程吧了.
小朋友咁細有無問題而家言之尚早,不過我都會找多些有關資訊看看,e.g.小朋友過度活躍的問題,我都有睇,因為我個仔都有d似.
你也可以去健康院時問下姑娘.

原帖由 sumi5354 於 10-6-9 16:03 發表

方法其實都試過好多,軟又試過,硬又試過,講又講過,氹又氹過...
我都知活躍唔等於曳,其實只係有時比佢激到cc下,佢好似成日挑戰我咁架...每次曳時,叫佢停佢就望一望我,跟住就好得戚咁繼續做佢想做的,仲要尊 ...

男爵府

原帖由 wan_sosin 於 10-6-10 00:10 發表
其實好多小朋友trouble two都有類似情形,有些嚴重些,有些會好d,佢地專登要試下唔聽話會點.我個仔都有,對佢地都唔係只可用一種方法.要見招拆招.如果唔係做太危險的事,有時我會不理佢,等佢自己面對後果.e.g.由得佢掉欄 ...

其實我都有問過健康院姑娘嫁,不過個日阿仔出奇合作,坐到定一定,跟住姑娘就話應該唔係wor...
哎~我呢三日的兩次血光之災都係因為阿仔扭計,而家隻腳仲腫晒,行路都痛到cc下...真係好唔開心...

珍珠宮

你個仔都好聰明?適當時會乖,我上次帶呀仔去健康院,佢玩暈姑娘d嘢!搵姑娘後面個櫃d嘢玩,姑娘抬底下個mouse都搵黎玩,不過姑娘話都要等佢入學先可以知道佢有無事.等到時如果老師都有意見先返健康院.
你個仔玩什麼會你咁傷?我都試過因為個仔受傷,如果個仔唔係專登,我唔會好怪個仔,因為佢唔知會整親我.

原帖由 sumi5354 於 10-6-10 09:59 發表

其實我都有問過健康院姑娘嫁,不過個日阿仔出奇合作,坐到定一定,跟住姑娘就話應該唔係wor...
哎~我呢三日的兩次血光之災都係因為阿仔扭計,而家隻腳仲腫晒,行路都痛到cc下...真係好唔開心... ...

禁止訪問

男爵府

原帖由 carnationBB 於 10-6-10 11:18 PM 發表
我同你差不多, 我仲有兩個B, 一個四歲,一個兩歲, 大嗰個教個細啲唔好嘢, 好似玩口水, 爬來爬去, 跳SOFA, 跳床.........講完.鬧完氹完又做番, 講極都唔聽, 真係激到嘔血! 個大要好大聲好惡佢先知驚, 個細就無知...鬧 ...

我情況同你完全一樣!

男爵府

原帖由 wan_sosin 於 10-6-10 16:38 發表
你個仔都好聰明?適當時會乖,我上次帶呀仔去健康院,佢玩暈姑娘d嘢!搵姑娘後面個櫃d嘢玩,姑娘抬底下個mouse都搵黎玩,不過姑娘話都要等佢入學先可以知道佢有無事.等到時如果老師都有意見先返健康院.
你個仔玩什麼會你咁 ...

咪就係行行下街,無程程扭計,因為太趕時間,咪諗住抱起佢行囉,點知佢一扭向後我就pk喇... 腫晒...仲未消呀...
不過好彩佢揹住背囊仔咋,如果唔係佢都頭仔落地呀...我寧願我傷好過喇...

男爵府

原帖由 carnationBB 於 10-6-10 23:18 發表
我同你差不多, 我仲有兩個B, 一個四歲,一個兩歲, 大嗰個教個細啲唔好嘢, 好似玩口水, 爬來爬去, 跳SOFA, 跳床.........講完.鬧完氹完又做番, 講極都唔聽, 真係激到嘔血! 個大要好大聲好惡佢先知驚, 個細就無知...鬧 ...

係呀....真係嘔晒血啊...

珍珠宮

我通常抱個仔之前會問下佢好唔好先抱佢,等佢知我會抱佢,佢而家識講嘢,我會要求佢講"唔該"or"please"才抱,不過都明白扭緊計係好難控制,我個仔4個月大已試過我抱住佢,佢大力踼加"咬腰"然後反身差一尺唔夠就落地,當時我一手抓住佢件衫先無事.所以而家我已練得好好身手.

ote]原帖由 sumi5354 於 10-6-11 14:55 發表

咪就係行行下街,無程程扭計,因為太趕時間,咪諗住抱起佢行囉,點知佢一扭向後我就pk喇... 腫晒...仲未消呀...
不過好彩佢揹住背囊仔咋,如果唔係佢都頭仔落地呀...我寧願我傷好過喇... ... [/quote]

首頁

尾頁

跳至