論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問你們叫工人買餸,有無要求她取單?我叫我工人取單,她說比街市d人閙,又話我唔信佢,係唔係多數僱主都唔會有這要求呢?知不知道一般的做法是怎樣?

男爵府

我前兩個工人無叫佢地特登攞
因為佢地識得同我慳
d數唔過份我就ok

不過而家呢個, 我咩都叫佢攞單
因我叫佢唔好向supermarket 買菜
佢夠膽死當向街市

街市d人而家會比單工人架
問佢地就得架喇~~
因為而街市好多工人去, d檔主都明白

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆 1# preciousstone 的文章

明呃你啦! 點曾無單.

男爵府

有時檔主會主動問工人..
使唔使要單tim架

大宅

must have recipt, don't trust your maid about this.

伯爵府

我見過有D工人一個人買一蘿菜, 再分銷俾D同鄉, 佢地當然唔會有單, 亦唔知夠唔夠稱..(都算喇, 叫做有得食)

如果工人買埋D爛菜, 幾蚊檔主梗係唔想開單啦~

又, 如果工人搵唔到檔主同佢做手腳, 寫大張單既VALUE/俾少D菜,一斤當兩斤, 佢就無油水...

唔係唔信佢, 該反轉講, 係唔想引起不必要誤會, 某程度上, 都係想佢保持自己聲譽o者.

大宅

我想睇吓係邊區, 我那裡的街市有D檔口真係無架, 因為全街市佢最平又靚, 有時摸吓D菜揀吓都比人駡.
因我都知市價, 有時問吓姐姐幾錢一斤, 假日就和她去買餸, 等佢知我都係一個精明的主婦.
當然其他Pork and fish stalls, supermarket, 藥房等she must ask and keep the receipt.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

係我幫mother買餸嘅. 因Pa咀刁. 以前個偷野印如有唔得閒叫佢去買少少, 佢一定無單, 因收咗錢去菜檔D垃圾度執野. 而家呢個大食bun, 叫佢去佳Bo, 有單嘅.

男爵府

I didn't ask her to get receipt from market, I only ask her to mark down the price of each item, I will check it!

If you really want her to get receipt, maybe you ask her to buy at super market la!

男爵府

陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

SHE HAVE RECEIPT AND THE LIST FOR ME.

MANY STORE CAN PROVIDE THE RECEIPT, DON'T WORRY.

原帖由 preciousstone 於 10-6-9 10:07 發表
請問你們叫工人買餸,有無要求她取單?我叫我工人取單,她說比街市d人閙,又話我唔信佢,係唔係多數僱主都唔會有這要求呢?知不知道一般的做法是怎樣? ...

男爵府

叫佢去第二檔吾比人駡果D lor
不過我吾like叫工人買,吾知佢比人呃定佢呃我,通常買得吾靚又少.

大宅

原帖由 KK512 於 10-6-9 13:04 發表
I didn't ask her to get receipt from market, I only ask her to mark down the price of each item, I will check it!

If you really want her to get receipt, maybe you ask her to buy at super market la! ...

我都是這樣做, 叫佢地寫底。 如果價錢不合理叫佢地轉去另一檔買, 同埋話比佢知, 再下一次就唔比錢claim番佢地。

我有個朋友係要工人先比錢, 返嚟比單比番錢, 無單寫紙仔, 不合理不比錢, 咁樣姐姐就會格價。

男爵府

叫工人自己mark 用幾$$
佢地一日可以"cap"你十蚊八蚊呀~~
我而家呢個工人
開頭就only 叫佢mark, 點知d$$好似倒水咁
而家咩都要佢攞receipt, d $$就"襟"使好多~~~

珍珠宮

老實講, 除非supermarket 買, 否則街市佬手寫既一樣可以做假~

我工人係街市買的, 每次買完會手寫幾多$, 當然我唔會盡信啦~ 打虎頭實有, 唔離譜我可扮唔知~ 但我會一边check手寫list, 一邊問乜咁貴架咩? 我琴日行過平d架喎, 你小心睇清楚, 小心比人呃~ 起馬等佢知, 我知價~

男爵府

原帖由 Siuchoi 於 10-6-9 14:21 發表
老實講, 除非supermarket 買, 否則街市佬手寫既一樣可以做假~

我工人係街市買的, 每次買完會手寫幾多$, 當然我唔會盡信啦~ 打虎頭實有, 唔離譜我可扮唔知~ 但我會一边check手寫list, 一邊問乜咁貴架咩? 我琴日行 ...

打斧頭就預咗
只係唔想佢當我水魚
我唔去街市, 唔等於我唔知價
d野買貴咗, 買多咗
我都會問佢
等佢唔好咁離譜~~~

大宅

我依家叫工人盡量去佳寶買野(有單), 佢初黎時我帶佢去幾次街市, 一齊去同d檔主say hello, 叫個工人認住要幫親呢幾間, 講明要俾單我工人.

其實每日洗最多$係肉檔+魚檔+佳寶, 其他個工人打斧頭, 唯有豪俾佢.

大宅

其實我都唔想叫佢取單,不過佢又唔識寫中文又唔識寫英文,唔可以mark 數比我睇,而我又真係唔會去街市的人,所以唯有叫佢取單,佢都精喇,多數去佳寶買,雖然佢唔鐘意取單, 我都唔理喇,照叫佢拿。

男爵府

畫公仔啦,NO EXCUSE !
我亞姐,全部有單我都仲要佢mark埋落數簿,月尾我睇數好方便。不過佢只係幫手買好少野,每月經佢手吾過$1000.

原帖由 preciousstone 於 10-6-9 22:03 發表
其實我都唔想叫佢取單,不過佢又唔識寫中文又唔識寫英文,唔可以mark 數比我睇,而我又真係唔會去街市的人,所以唯有叫佢取單,佢都精喇,多數去佳寶買,雖然佢唔鐘意取單, 我都唔理喇,照叫佢拿。 ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 mylulu007 於 10-6-9 11:42 發表
我見過有D工人一個人買一蘿菜, 再分銷俾D同鄉, 佢地當然唔會有單, 亦唔知夠唔夠稱..(都算喇, 叫做有得食)

如果工人買埋D爛菜, 幾蚊檔主梗係唔想開單啦~

又, 如果工人搵唔到檔主同佢做手腳, 寫大張單既VALUE/俾少D ...

雖然e +個姐姐做左 9個幾月, 老實又識慳, 但我都唔放去出街幫我買餸, 我寧願辛苦 d 日日放工趕去街市掃貨! 假日sin帶佢出街買餸, 話俾佢d 邊檔平, 邊檔好, 因為我打算女女讀幼稚園 (出年9月) 就會叫佢買餸 ga la!!!

我唔明d工人買埋 d 爛菜做乜, 損人又不利己, 佢當僱主傻唔識睇 d 餸菜有冇問題 ga 咩? d 工人食左自己都唔健康 la!
瓜瓜哇哇哇

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 ebutterfly323 於 10-6-10 17:47 發表

雖然e +個姐姐做左 9個幾月, 老實又識慳, 但我都唔放去出街幫我買餸, 我寧願辛苦 d 日日放工趕去街市掃貨! 假日sin帶佢出街買餸, 話俾佢d 邊檔平, 邊檔好, 因為我打算女女讀幼稚園 (出年9月) 就會叫佢買餸 ga la!! ...

爛菜係唔使錢買嘅, 通常菜檔about 6-6:30, 開始收檔, 會掉咗有D唔靚嘅菜或瓜, 掉係隻籮度, 等D人去執.
個工人打斧頭, 咪去執lor!

首頁

尾頁

跳至