論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

尋日印尼領事館打電話比agent要攞返印傭個passport依家所有印傭都係咁做錯左野 自己走左佬 就搵印尼領事館打電話比agent話要返個passport 咁我就同佢講 如果佢地再打黎 你咪叫佢打比我lar 我到時搵埋報紙記者 發大黎攪 睇下d印傭係咪咁無皇法
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 味兒 於 10-6-19 16:54 發表
尋日印尼領事館打電話比agent要攞返印傭個passport依家所有印傭都係咁做錯左野 自己走左佬 就搵印尼領事館打電話比agent話要返個passport 咁我就同佢講 如果佢地再打黎 你咪叫佢打比我lar 我到時搵埋報紙記者 發大黎 ...

但根據香港法例, 任何人都唔可以管有他人身份証明文件, 一旦觸犯, 係刑事嚟的, 當然, 作為僱主, 我好明白衰工人o既不是, 我都未好彩到請到好工人.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 味兒 於 10-6-19 16:54 發表
尋日印尼領事館打電話比agent要攞返印傭個passport依家所有印傭都係咁做錯左野 自己走左佬 就搵印尼領事館打電話比agent話要返個passport 咁我就同佢講 如果佢地再打黎 你咪叫佢打比我lar 我到時搵埋報紙記者 發大黎 ...

咪住, 冇皇法嘅係agent喎, 佢憑咩keep人passport?
你仲叫佢打比你添?? 你咪拿C上身呀傻瓜!!!!!!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

家陣唔知係樓主你keep定係agent keep咗工人 passport, 邊個都好啦, 都係犯法架, 你仲大大聲話 call 報紙記者, 我怕到時攪大咗, 上報紙個個係你炸....

禁止訪問

大宅

我 call 傳謀係要平理 印傭走左佬 偷左野 係咪可以就咁攞返d旅遊證件 就可以走左去 ,咁有咩野可以保障到僱主 同苦主就可以講法律 同外傭就唔駛講法律 一句無錢就咩野都得 好唔公平
仲有就係好多 外傭都走佬 因為佢地林住等30/6通過加薪每月4200 所以依家都無工人很簽新約

原帖由 2heiBBmama 於 10-6-19 17:06 發表
家陣唔知係樓主你keep定係agent keep咗工人 passport, 邊個都好啦, 都係犯法架, 你仲大大聲話 call 報紙記者, 我怕到時攪大咗, 上報紙個個係你炸....
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 味兒 於 10-6-19 17:34 發表
我 call 傳謀係要平理 印傭走左佬 偷左野 係咪可以就咁攞返d旅遊證件 就可以走左去 ,咁有咩野可以保障到僱主 同苦主就可以講法律 同外傭就唔駛講法律 一句無錢就咩野都得 好唔公平
仲有就係好多 外傭都走佬 因為佢 ...

冷靜d先.
要知道法例就係法例,無人可以因為任何理由去犯法.佢有錯您都只可循正途去追討,唔可以打橫黎架.
再現實d,一個有良心既傳媒唔會因為咁而幫您申冤,反而如有人幫您做報導您仲大劑.

大宅

好多謝咁多媽咪提醒 我無keep 佢passport 但係佢就咁就了事真係無法無天呀

原帖由 FA8866 於 10-6-19 18:50 發表

冷靜d先.
要知道法例就係法例,無人可以因為任何理由去犯法.佢有錯您都只可循正途去追討,唔可以打橫黎架.
再現實d,一個有良心既傳媒唔會因為咁而幫您申冤,反而如有人幫您做報導您仲大劑. ...

子爵府

個工人係咪偷野走佬, 但情急下無帶passport 離家(佢自己keep 在自己房間/行李) , 然後走去印尼領事館complain 你, 如果係咁, 你就可以煲大佢, 因為你同agent 都無管有他人證件, 只係佢自己白痴, 走佬但唔記得攞埋passport, 又唔敢返黎, 所以惡人圥告狀!

原帖由 味兒 於 10-6-19 23:36 發表
好多謝咁多媽咪提醒 我無keep 佢passport 但係佢就咁就了事真係無法無天呀

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 味兒 於 10-6-19 23:36 發表

而家好多工人都係咁無法無天ga啦! 所以先叫僱主們要團結, 要自救.

子爵府

講得好岩... 係佢自己唔記得..唔係我keep...
如果你又比返佢. 佢未又話你偷睇佢d 野, 知放係邊...
有本事叫佢返你家自己取...

原帖由 nc2000 於 10-6-19 23:50 發表
個工人係咪偷野走佬, 但情急下無帶passport 離家(佢自己keep 在自己房間/行李) , 然後走去印尼領事館complain 你, 如果係咁, 你就可以煲大佢, 因為你同agent 都無管有他人證件, 只係佢自己白痴, 走佬但唔記得攞埋pas ...

男爵府

九成走佬, 攞留PASSPORT.

大宅

係佢自己 走左去 無攞 依家又搵佢唔到
原帖由 catcatmom 於 10-6-20 00:26 發表
九成走佬, 攞留PASSPORT.

男爵府

係我我會玩謝佢.

佢又無交過 passport 比我保管, 我點會知佢放響邊. 總之我間屋內就無。(一把火燒左佢).

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 咕怪媽媽 於 10-6-20 11:30 發表
係我我會玩謝佢.

佢又無交過 passport 比我保管, 我點會知佢放響邊. 總之我間屋內就無。(一把火燒左佢).

Good Idea

象牙宮

原帖由 咕怪媽媽 於 10-6-20 11:30 發表
係我我會玩謝佢.

咁又係呀, 僱主從來都無保管過佢passport, 又點知佢放喺邊? 佢自己o既身份証明文件, 唔見咗關人鬼事呀!

首頁

尾頁

跳至