自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問返緊N1 7月返得2個星期 要比3千蚊 退唔退學好呢????

伯爵府

你唔係開學時已經知七月要唔要交學費架咩, 點解而家先諗呢個問題呀. 咁你 k1 係咪轉校, 定係原校讀先. 原校讀就梗係唔好退啦, 退咗點上 k1 呀. 如果轉校, 你都一早交咗退學信架啦, 如果想提早退學都冇話唔得既, 不過好似我女間學校, n1 會有畢業証書, 如果提早退學, 就唔會有証書囉.

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

退學都要俾1個月書面通知啦...
你話退就退到既咩=.=''
你一早就應該諗呢個問題~而家諗可能太遲

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

退學要一個月書面通知, 依加退學都要比埋 7 月學費.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 mandy5354 於 10-6-29 00:18 發表
我想問返緊N1 7月返得2個星期 要比3千蚊 退唔退學好呢????

同樣問題已問過不下N次, 唔好再問啦...
無論學費/校車費用,
人哋學費係以一年計, 再除10-12期
唔好諗"縮數"啦, 老師/司機都要生活㗎~

再係咁諗, 盞逼校方/運輸公司將每期銀碼加大, 令人有"著數"嘅感覺 (7月要返學, 但"free"俾你)

大宅

好媽媽勳章

我個仔都係, 退左就唔比畢業証書, 所以我會比佢讀埋7月份

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

豪俾佢哋喇!

侯爵府

好媽媽勳章

學校1早已經有講收幾多期學費ka
原帖由 小倩 於 10-6-29 09:58 發表

無論學費/校車費用,

再係咁諗, 盞逼校方/運輸公司將每期銀碼加大, 令人有"著數"嘅感覺 (7 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

所以你精, 學校都唔笨, 返埋7月先有畢業証書, 有時又唔可以下下算到盡嘅

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我3月就交信比學校讀埋6月份就退學

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

讀邊班都會遇到暑假果個月ga la,唔通年年都係果個月退學?
入讀時已知係咁ga la,人人都咁間學校咪要放一個月暑假?!

(不喜勿插)

翡翠宮

好媽媽勳章

無論學費/校車費用,

再係咁諗, 盞逼校方/運輸公司將每期銀碼加大, 令人有"著數"嘅感覺 (7 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

無論學費/校車費用,

係啦 ~ 你唔想,咪當豪比佢囉,你讀時已預左要交10/11期架啦! 唔通你唔返,d老師唔洗出糧咩!

咁唔通你又,年頭攝個農曆新年假,放左兩個weeks,你又退一個月學,先再返學?

算吧啦! 下個學年 ~ 校車的確又加左價喇!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

學費就好似月供咁,個數唔係以月份計架,只係學校將果total除返開黎收。
如果好多人都咁做,唔想交7月,學校衰d可以1次過收晒全年學費(好彩呢d縮數得好少人會咁諗)

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

咁計教, 不如唔好讀N1啦, 反正唔係一定要讀架, 唔讀一年N1, 可以用少3萌幾蚊添呀

水晶宮

好媽媽勳章

可憐的下一代
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

因為我個仔成日病先咁問姐 得10日 我個仔e家仲病緊 所以先想問問大家姐 ...................................
同埋我個仔轉學校 唔係讀返原校

男爵府

原帖由 mandy5354 於 10-6-29 13:38 發表
因為我個仔成日病先咁問姐 得10日 我個仔e家仲病緊 所以先想問問大家姐 ...................................
同埋我個仔轉學校 唔係讀返原校

如小朋友成日病,又將會轉去第二間讀K1,我係你,我會退囉!就算有無果張畢業證書都無所謂啦!我身體都有D朋友係咁做法。

不過問題係你而家至同學校講退學,學校未必肯俾你退喎!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 mandy5354 於 10-6-29 13:38 發表

咁黎緊10日個仔會唔會返學?
我覺得,就算病完返得2-3日學,返埋去都無壞既。
咁學費梗係照交啦!

我女舊年,個個月over $4k,咪又係返1個月(間學校得閒又呢樣假,個樣假,都唔足),病左半個月,返得pn就預左啦! 記得係唯一成個5月無請過病假 ~ 希望在前時,忽然殺出個豬流感,唔記得6月頭定6月中已停課啦 ~ 話有咩網上學習(把鬼啦,不過都好過無),我女k1都唔讀佢地架,咁我咪又係交埋7月學費囉!
我唔係有錢架,$4k對我來講唔少數目架,好好洗架!! 當時,都知身邊好多人唔交架(cut左autopay)。但我覺得做人留一線好d,做返自己應做既野,過到良心就得。當時老師都真係有返學,仲要出糧架!

大宅

原帖由 loklok0104 於 10-6-29 13:48 發表

如小朋友成日病,又將會轉去第二間讀K1,我係你,我會退囉!就算有無果張畢業證書都無所謂啦!我身體都有D朋友係咁做法。

不過問題係你而家至同學校講退學,學校未必肯俾你退喎! ...

今日都去左攪退學手續 因為e家唔退 8月開學又要返~ 佢返左 n1之後 真係差唔多個個星期都請假~
試過2次有肺炎~嚇到我死~"~

首頁

尾頁

跳至