興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人種過薑,我買了好似是薑/黃薑,好快好高,又好多大葉,唔知要注意什麼,D薑種到點先可以食?

禁止訪問

大宅

原帖由 jovial_diy 於 10-7-4 00:07 發表
薑通常係3-4月下種, 紫薑/黃薑8-9月收成

薑本身都幾"r" 炸.....你係用田定pot 種呢?!

如果你要種老薑就有排等...如果嫩薑(紫薑), 就可以做酦薑, 同埋炒

黃薑可以做curry 同埋炒黃薑飯食。 ...

我在街幫位婆婆買,當時有花,D根似好細的薑,但婆婆話係田七,現我見似薑多D,但不識分是黃薑定薑。我用盆種,最近太陽晒到入屋,它好快好高好多大葉。
想問下,如8-9月掘出,如何可繼續種,我好想種多幾盆!薑有無種子+,點先知佢係唔係黃薑?它D葉有無用可否繼續種,我唔識種植,我都幾鍾意它唔想它C!THX.

禁止訪問

大宅

http://www.baby-kingdom.com/?uid-125487-action-viewspace-itemid-79167
Sorry!放唔到相!請按連結!幫我睇睇係咪薑!唔該
原帖由 jovial_diy 於 10-7-4 21:05 發表
最好有相....好難講, 我都未見過田七

黃薑切開係橙黃色的。

以我所知, 薑到冬天就會唔得....(即係可能會死), 如果你想再種, 可以留番舊薑仔bill 牙, 再種 ...

男爵府

畀面勳章

我早幾個月前用薑的芽頭種過,只種咗幾個月就掘番出來,從一粒芽頭,變成手指公咁大粒,不過就好有薑味,仲可以放好耐>>>

我諗如果種耐d,d薑會生得大塊d.

大宅

謝謝你!真的比我估中係薑不是田七,即係越種得奈越大,我由頭到尾都無加肥料,唔知使唔使加呢?
原帖由 媽媽婆婆 於 10-7-5 18:53 發表
我早幾個月前用薑的芽頭種過,只種咗幾個月就掘番出來,從一粒芽頭,變成手指公咁大粒,不過就好有薑味,仲可以放好耐>>>
?t=1278326685
http://i572.phot ...

禁止訪問

大宅

原帖由 jovial_diy 於 10-7-6 12:43 發表
會唔會愈種愈大就要睇你個pot 大唔大

通常我在田種係開花d花瓜晒同埋夠3-4個月就會收

我買的時候有朵花+,我就係貪佢靚先買,大約四月左右買,朵花先二日先乾晒,我剪咗lo

男爵府

畀面勳章

我種嗰d都未開花就掘起,我想問吓d花是什麼顏色的???另外我間中都會落d花生麩水..

大宅

原帖由 媽媽婆婆 於 10-7-6 18:03 發表
我種嗰d都未開花就掘起,我想問吓d花是什麼顏色的???另外我間中都會落d花生麩水..

我記得白色帶紫粉紅邊,黃咗好奈都唔掉下,D葉就係咁長出好高。D薑咁容易種,市面又賣到咁貴bo!

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我奶奶種嘅薑,花係帶紫色。
如果要落肥嘅話,之後個幾日要淋密d水,收成期後唔好經常淋水,由得佢係泥度可以保存好耐。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

原帖由 召藥師 於 10-7-8 01:11 發表
我奶奶種嘅薑,花係帶紫色。
如果要落肥嘅話,之後個幾日要淋密d水,收成期後唔好經常淋水,由得佢係泥度可以保存好耐。

我琴日淋洗米水,唔知得唔得,好想掘出來睇下大唔大再埋反佢,都唔知佢有冇虫蛀,d葉開始黃!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 Angel^v^ 於 10-7-8 04:37 PM 發表

我琴日淋洗米水,唔知得唔得,好想掘出來睇下大唔大再埋反佢,都唔知佢有冇虫蛀,d葉開始黃!

種到咁上吓佢係會枯架,之後就會留舊薑係泥度,到合適時候又再生芽上來。我奶奶會由得佢係泥,唔淋水都放到好多日,不過一落雨就一定要掘哂佢地出黎,因為溼水太耐會爛。

超級版主

薑好少有蟲咬,蕃薯就不得了,老鼠、蟲、蟻都食,搞到我奶奶轉食蕃薯苗。

大宅

原帖由 召藥師 於 10-7-8 17:56 發表
薑好少有蟲咬,蕃薯就不得了,老鼠、蟲、蟻都食,搞到我奶奶轉食蕃薯苗。

種薑都幾好,順其自然就得la,最喜歡它多綠色葉,當我長時間用電腦後,遠遠望出窗邊,對眼都舒服d!今次如成功,我會將它繁殖多幾盆,等無$時掘薑去賣
如有其它在家都種到的植物,請提供比我參考下,謝謝!

大宅

禁止訪問

大宅

原帖由 jovial_diy 於 10-7-9 23:45 發表

每一種菜都有生長期, 如果好多葉黃, 可能就到期了...不過睇你張相, d 薑好似好"un" 咋喎....
薑本身係好粗生, 所以你比夠位佢, 一定會生得好。

係bo!望下又好似個盆細咗d咁!得閒要去花園街找d大盆先得。可能d泥唔係田地個d,我用培養土咋,唉!都有人叫過我去山邊掘,但我唔想為己毀壞自然地! 好羨慕有田園d人

首頁

尾頁

跳至