論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

Done

複式洋房

Done!

大宅

畀面勳章

done & forwarded to friends to fill in as well.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

講得無錯, 每個月要攞幾千蚊出黎請著個連最基本要求都做得吾好嘅工人 ( 已經吾計偷呃 x 騙、傷害少主人果 d 工人 ), 我地真系真系好吾甘心, 但事實我地為左工作, 迫於無奈都系要請佢地

我個人認為現行外傭法定最低工資, 已經系最合理水平 因為我地仲有其他雜費要包埋.

原帖由 ellawyc 於 10-7-15 10:40 發表

多謝您意見
其實FA同我討論時, 佢都有提出呢一點
但我就提出, 呢份問題係"意見調查"
同法例所定唔會有抵觸
再者, 實在有太多工人, 根本連基本操作都未達標.
大拿拿幾千蚊比佢, 真係好唔忿
我加埋呢個答案的用意, 係 ...

別墅

好媽媽勳章

DONE

男爵府

其實我覺得佢地薪金只值$2,000-$2,500/每月......因為最低工資係應相對佢地國家, 印尼 & 菲律賓$2,000-$2,500/每月已很多, 可以起屋, 退休......

複式洋房

done sent already!!!

男爵府

me 2

原帖由 littlejimjim 於 10-7-15 11:03 發表
done & forwarded to friends to fill in as well.

大宅

支持, done ~~

民房

支持, done

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

已遞交

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

submitted

男爵府

Done and forwarded to others too!

而家最低工資最基本既目的係要工人起碼可以有尊嚴地維持基本o向香港既生活. 我想問下, 呢班外傭, 佢地o向香港生活既基本需要我地做僱主都要提供, 包括佢地博炒唔做野我地都要遣送佢地返去, o麥而家我地香港立法要顧埋佢地o向鄉下既生活咩? hk$3580唔夠咩? 我地僱主有叫佢地狂打電話狂打sms打成千幾蚊一個月架咩? 叫李x人問下香港基層o個班工人用咩(或者有無)手機, 可唔可以做野時有冷氣或者坐向梳化"棟"高隻腳(話睇住個bb)o向到講電話呀? 香港工人有無包食包住包醫療包生養死葬呀? 我做白領都無禁好福利啦! 若如李x人所謂既人人平等, 我地做僱主已經係下等! 我地外傭僱主永遠no say, 李x人等人要政府立法, 而家保障到佢地係上賓係公主! 我地呢班僱主出去打工都係用我地既勞動力去推動整個香港社會發展下去, 如今好似要我地出去打工攞錢返o黍養班公主o黎所謂睇住頭家禁, 真係講唔通!!! 假若外傭係做得好既, 我相信有好多僱主唔介意比多過最低工資hk$3580, 呢個"市場"係會自動調節既, 多勞多得. 如果連基本既家務都做唔好或者黑臉唔做, 真係hk$33一日都比多佢!

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

done!

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

原帖由 twins214wy 於 10-7-15 09:26 發表
FA,

我想問下關於工資水平條問卷, 而家工人大部份都出 $3580, 如果揀 $3,000-3,500 即系要工人減人工, 佢地實會嘈; 講真一句, 我覺得 $3500-4000 合理 ( levy 要永久取消 ), 因為現時 $3580 加埋其他雜費 ( 包括保 ...

所以我揀咗 A - $3,000 - 3,500.

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

done!

伯爵府

ok

大宅

十卜十卜
DONE

別墅

done & fwd it to colleagues & frds & posted it on FB!!

王國長老

月餅勳章 王國長老

done, thanks Fa.

首頁
12345...6

尾頁

跳至