家庭理財

跳至

首頁
45678...75

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 YanYan0116 於 10-8-13 00:23 發表

thank you.

其實我早幾日係hsbc開咗投資戶口, 佢地sell我月供基金 , 人仔債券, 我問個staff月供股票的charges點計, 又話要睇下有無promote, 我今日問就當然以今日嚟計, 佢又要係website到check, 叫佢p ...

月供基金賺 $$ 最多!!

但唔係客人係銀行!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

原帖由 大力大力 於 10-8-13 00:15 發表

直接買係一手做單位,2800 成 10,750 一手,2823 就 1,210 ,當然一手手入好啦!!

記住長揸,如果股要成目買入賣出,便變成抄股,散户抄股98%必輸。。 ...
點維之長揸?即是幾耐?

男爵府

原帖由 YanYan0116 於 10-8-13 00:04 發表

你係邊間寶號買?

咪c字頭law...

男爵府

原帖由 YanYan0116 於 10-8-13 00:23 發表

thank you.

其實我早幾日係hsbc開咗投資戶口, 佢地sell我月供基金 , 人仔債券, 我問個staff月供股票的charges點計, 又話要睇下有無promote, 我今日問就當然以今日嚟計, 佢又要係website到check, 叫佢p ...

如果你係hsbc開戶口, 咁我唔建議你買2823, 因為每手要收$5存倉費呀......... 好貴!!

男爵府

原帖由 大力大力 於 10-8-13 01:08 發表

月供基金賺 $$ 最多!!

但唔係客人係銀行!!

有$的話搵經紀行續手自己買可能會平啲... =)

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 VKwan 於 10-8-13 09:27 發表
點維之長揸?即是幾耐?

當買左 d 呃人基金,揸佢 8 - 20 年,足夠 $ 做首期,樓市又合理,就轉為買樓收租!! 就 Sure Win !!!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 大力大力 於 10-8-13 00:15 發表

直接買係一手做單位,2800 成 10,750 一手,2823 就 1,210 ,當然一手手入好啦!!

記住長揸,如果股要成目買入賣出,便變成抄股,散户抄股98%必輸。。 ...

E+明白呢個道理, 係投資, 而唔係投機/買大細.

複式洋房

市況唔好, 要俾小小耐性, 等到番牛市早早贖回啦

子爵府

大廚勳章

大力王, 我想請教下
因為我不信的基金, 好像以上SIS 話以其俾經紀投資, 不過我自己控制自己的錢. 所以我的MPF 都係100% 保本.
宜家我都會炒下的股票, 都只係賺少少. 我個女宜家2 YEARS , 想儲的錢俾佢第日讀書用. 我儲錢都叻, 但你知拉宜家銀行的利息甘低, 我驚只係儲錢追不到通脹, 的講股老成日話時當買一隻中資銀行股長揸,第日回報好高. 所以我想買隻銀行股, 放二十年到個女大, 但見有月供股票, 想問下我應該月供股票, 仲係儲到錢一手手買. 可不可以俾小小意見, 長揸邊隻中資銀行股好.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 COCOKUNSUISUET 於 10-8-14 11:20 發表
大力王, 我想請教下
因為我不信的基金, 好像以上SIS 話以其俾經紀投資, 不過我自己控制自己的錢. 所以我的MPF 都係100% 保本.
宜家我都會炒下的股票, 都只係賺少少. 我個女宜家2 YEARS , 想儲的錢俾佢第日讀書用. ...

#939 (建行) #1398(工商) 中資銀行設長持有 十年,買左唔好計及睇,當供左 d 呃人基金,切勿成日賣買,變成炒股就好容易輸!!

買基金真係好傷

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章

原帖由 大力大力 於 10-8-14 16:14 發表

#939 (建行) #1398(工商) 中資銀行設長持有 十年,買左唔好計及睇,當供左 d 呃人基金,切勿成日賣買,變成炒股就好容易輸!!

如果2823, 一手手入 當投資可以嗎?

另問, 2800係咪冇息派架?佢係跟隨咩野升跌呢?

thanks!!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 tabolau 於 10-8-14 17:47 發表

如果2823, 一手手入 當投資可以嗎?

另問, 2800係咪冇息派架?佢係跟隨咩野升跌呢?

thanks!!

#2800 每半年派息一次!!

買基金真係好傷

子爵府

大廚勳章

大力王多謝你的答覆, 想問下我係月供股票好, 仲係一有錢就買一手, 一有錢就買一手, 我都係諗住一買左就好像你講的升跌都不睇長持.
原帖由 大力大力 於 10-8-14 16:14 發表

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 COCOKUNSUISUET 於 10-8-14 23:08 發表
大力王多謝你的答覆, 想問下我係月供股票好, 仲係一有錢就買一手, 一有錢就買一手, 我都係諗住一買左就好像你講的升跌都不睇長持.

我舊伙記早兩年 (08年初),回家見到佢阿媽坐係廳,陰陰嘴笑,佢係 97 年用左 1 萬蚊買左新股 "萬科地產" 成十年忘記左,去琛圳証卷行問返,職員話: "阿婆妳係香港人,唔可以有 A 股架,立刻賣左佢",一共升左 171 倍共 171 萬........ 當然這是極端例子,如果十多年有幾倍也不錯!! 如果她成日計住,一早就賣出左了!!

買基金真係好傷

子爵府

大廚勳章

我有買就好拉,:;pppp: , 甘我係月供股票好仲係一有錢就買呢.
原帖由 大力大力 於 10-8-14 23:25 發表

我舊伙記早兩年 (08年初),回家見到佢阿媽坐係廳,陰陰嘴笑,佢係 97 年用左 1 萬蚊買左新股 "萬科地產" 成十年忘記左,去琛圳証卷行問返,職員話: "阿婆妳係香港人,唔可以有 A 股架,立刻賣左佢",一共升左 171 倍共 17 ...

男爵府

原帖由 COCOKUNSUISUET 於 10-8-14 11:20 發表
大力王, 我想請教下
宜家我都會炒下的股票, 都只係賺少少. 我個女宜家2 YEARS , 想儲的錢俾佢第日讀書用. ...

呢邊間mpf架? 我係world's local bank的. mpf啲錢又唔係多, 佢保本基金啲回報真係 0 咁滯... 我諗扣埋手續費會倒蝕.. 反而我回揀啲higher risk的. 自己揀咗50% asian equity, 回報近年可算係佢表現最好的. 另外就係跟hsi的及lower risk的fund.

子爵府

大廚勳章

, mpf 的手續費甘貴啊. 我係用hsbc .甘政府點解仲要我們供,甘樣即又係我們打工仔的錢去養晒佢地, 不怪得呢的大集團年年都有几多個億賺啊.
原帖由 chowhui97 於 10-8-16 09:09 發表

呢邊間mpf架? 我係world's local bank的. mpf啲錢又唔係多, 佢保本基金啲回報真係 0 咁滯... 我諗扣埋手續費會倒蝕.. 反而我回揀啲higher risk的. 自己揀咗50% asian equity, 回報近年可算係佢表現最好的. 另外 ...

子爵府

大廚勳章

我仲想問多個問題, 我一直都冇買保險, 以前見的FD 個個都買, 我都心郁郁想買, 但我老公話買來做咩, 有咩事都係入政府醫院拉. 除非有咩意外. 我諗下又係如果買保險買儲蓄, 我自己SAVE 到錢, 做咩要俾佢綁死, 買醫療, 大把有錢人有咩大病又不係一樣入政府, 甘就真係冇咩 需要買, 但見到周圍的人個個一年都最少買几千, 宜家個女又細個, 心大心細不知要不要買保險. 請各位俾的意見.

男爵府

原帖由 COCOKUNSUISUET 於 10-8-16 10:05 發表
, mpf 的手續費甘貴啊. 我係用hsbc .甘政府點解仲要我們供,甘樣即又係我們打工仔的錢去養晒佢地, 不怪得呢的大集團年年都有几多個億賺啊.

你又係同我用埋一間呀... 佢啲mpf真係...

你望下對上幾年回報呀, 保本的真係+- (0-2%)咋. 仲有佢好衰, 無我地共供咗幾$做reference, 所以根本唔知係賺定蝕, 好慘!!

你轉啲去asian equity / china related的funds啦.

子爵府

大廚勳章

公司要供呢間, 冇得轉啊.
原帖由 chowhui97 於 10-8-16 11:34 發表

你又係同我用埋一間呀... 佢啲mpf真係...

你望下對上幾年回報呀, 保本的真係+- (0-2%)咋. 仲有佢好衰, 無我地共供咗幾$做reference, 所以根本唔知係賺定蝕, 好慘!!

你轉啲去asian equity / china re ...

首頁
45678...75

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊