家庭理財

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

其實有年期的基金, 最氣頂的就係, 當年我見我的plan回報不錯, 我問agent, 可唔可以轉返cash, 之後再買返貨, 佢同我講, 呢d fund佬會做.

結果呢, 一個大浪剎埋嚟, 以本金計, 無咗一半, 我咪問返果agent, 你又話fund佬會轉返cash ge, 個須人, 無聲出.

雖然e+升返好多, 我此終決定唔到, cut唔cut好, 如果cut的話, 以本金計loss 10%, 因為未到期ma, 我第一份是30年, 當時好傻, 見回報好, 又走去開第二份, 其實第二份我係想做5年, 又比個須人點, 叫我供耐d, 15年
如果cut.

可唔可以比下意見我, 我供了7年, 係咪一刀cut鬼咗佢, 還是等再上多d才cut.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 大力大力 於 10-8-6 22:53 發表

忍痛 CUT 左佢啦,把以後15年供款去月供 #2800 #2823 100% 一定好過供 d 呃人基金,妳留 e-mail 我,send 多些資料給妳看就更容易下決心去 CUT !!

大力,

想你比d意見, 此終我e+cut就唔見10%, 我知已比早2-3個月前好, 個時loss 15%. 我唔急住要用d$的, 就算遲d先cut都無所謂, 你認為現在是不是適合時間去cut呢?

Thank you.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 chowhui97 於 10-8-6 14:10 發表

我個plan都無lost 10%... 不過我都打算cut咗佢啦, 扣埋手續費都lost成萬, 仲要有舊錢hold住唔走得!

供30年真係好長... 你拿畨啲$你會用來做乜呢? 自己投資定就咁放係度呀? ...

我個數係net數.
(扣哂所以mama差差的charges )

拎返舊$, 可能學大力話dry, 買2800/2823.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 chowhui97 於 10-8-12 22:43 發表
我啱啱CUT咗個PLAN啦, 不過有年半$54000唔拿得, 一拿即唔見2萬幾"手續費"!!!!!!

最衰係...... 個經記覆我啲$要3-4個星期先拿得畨.... 如果等啲$$救命就C!! ...

你係邊間寶號買?

珍珠宮

好媽媽勳章

大力,

想問下, 如果每月入2800/2823, 月供好, 還是每月自己直接買好.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 大力大力 於 10-8-13 00:15 發表

直接買係一手做單位,2800 成 10,750 一手,2823 就 1,210 ,當然一手手入好啦!!

thank you.

其實我早幾日係hsbc開咗投資戶口, 佢地sell我月供基金 , 人仔債券, 我問個staff月供股票的charges點計, 又話要睇下有無promote, 我今日問就當然以今日嚟計, 佢又要係website到check, 叫佢print d資料比我, 又話唔可以print出嚟, 係咪玩我, 咁就唔好叫我入房傾啦.mouth: mouth:

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 大力大力 於 10-8-13 00:15 發表

直接買係一手做單位,2800 成 10,750 一手,2823 就 1,210 ,當然一手手入好啦!!

記住長揸,如果股要成目買入賣出,便變成抄股,散户抄股98%必輸。。 ...

E+明白呢個道理, 係投資, 而唔係投機/買大細.

珍珠宮

好媽媽勳章

見呢輪個市, 升咗好多, 剛剛打咗電過去aia, 叫佢fax張cut form (101 plan)比我, 一了百了.

net surrender收個數, 唔見2%, 可接受啦.
其實都夠全家去一次短途架.

從新來過.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 rolandbb 於 10-10-19 09:40 發表

問咗 agent, 我份係純基金投資, 冇保險成份, 如果沽咗d基金收1.5%手續費, 係咪同你地果d唔同呢 ?
不過我幫個女供果份可能同你地講 aia 101單類似, 有保險及投資成份. ...

不如直接問清楚, e+想拎返d$$, 有幾$收.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊