親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

暫定可能住祈福 / 番禺永成大酒店.

因住沙田, 本想找直通巴士. 但聽bk 家長介紹, 乘船較合小朋友 (已經5歲). 請問是否較舒適or其他原因? 住沙田但去搭船, 是否有點疲累呢?????
請問各位會如何選擇? 有沒有介紹那裡買巴士車票? or 其他住宿介紹? 或其他提點? thanks a lot

別墅

BBFan,
Take bus if you live in Shatin. Take vessel is more convenience but may not be comfortable if you or your kid get sea sink easily, especially in return way during parking to China Hong Kong Terminal, TST.

Best regards,
chingchingfa
原帖由 BBFan 於 10-8-2 07:58 發表

因住沙田, 本想找直通巴士. 但聽bk 家長介紹, 乘船較合小朋友 (已經5歲). 請問是否較舒適or其他原因? 住沙田但去搭船, 是否有點疲累呢?????
請問各位會如何選擇? 有沒有介紹那裡 ...

大宅

原帖由 chingchingfa 於 10-8-2 14:24 發表
BBFan,
Take bus if you live in Shatin. Take vessel is more convenience but may not be comfortable if you or your kid get sea sink easily, especially in return way during parking to China Hong Kong Te ...

Thanks a lot! 請問巴士有toilet 嗎? 可以在那間公司訂? 是否要訂來回, or 在長隆訂嗎? pls share!

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我月中都去長隆 , 訂左番禺駿粵酒店 , 我地住青衣 , 我囡就想搭船 , 但我媽就想坐直通巴 , 但我諗 , 坐直通巴幾個鐘 , 會唔會好攰呢 ? 搭船都話可以行下去 toilet , 我都唔知點揀好 ?

係呢 , 你會幾時去呀 ?

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

複式洋房

我小朋友都係5歲, 住沙田, 揀左搭船, 中港城, 坐車太久.....坐船快d, 諗住帶飛行棋及nds上船玩.

別墅

BBFan,
Long distance bus has no toilet. The toilet point is just at China border such as Shenzhen Bay and Huangguan. You have to consider this point. Surely, take vessel is more comfortable than bus. But for convenience from Shatin, bus is fitted for you. You could take bus at 08:15am at 沙田大會堂專線小巴站後面 For details, tick www.cts.com.hk.
Actually for my family, we like to take through train to Guangzhou East. Chime Long hotel has free shuttle at the exit of arrival floor. The train is surely better than bus and vessel.

Best regards,
Chingchingfa

別墅

如住祈福,乘直通巴士都很方便。
沙田至深圳灣或皇崗,過關後再去洗手間,
深圳灣或皇崗至祈福,車程是1小時45分鐘。
單程80元。中旅﹑永東﹑粵港﹑榮利都有車。

如住長隆,乘火車最方便。單程190元。
直通車至廣州東站,有酒店免費車﹑或轉乘地鐵至漢溪長隆站亦可。

伯爵府

想請教嘉亨果個站去唔去到長隆呢?

禁止訪問

大宅

原帖由 TobiMom 於 10-8-3 11:36 發表

我月中都去長隆 , 訂左番禺駿粵酒店 , 我地住青衣 , 我囡就想搭船 , 但我媽就想坐直通巴 , 但我諗 , 坐直通巴幾個鐘 , 會唔會好攰呢 ? 搭船都話可以行下去 toilet , 我都唔知點揀好 ?

係呢 , 你會幾時去呀 ? ...

Hi, 我本來都是計劃月中去, 但昨天hubby話要開會, 只可月頭或月尾, 好突然, 應該這weekend 去.
我現在可能take train.

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我上網係中旅買左來回直通車票 , 有埋速遞免費送車票

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

大宅

多謝各位, 很多有用意見

直通巴冇toilet, 似乎不太方便, 囡囡喜歡在不當時候去toilet , 很擔心. 如果去尖咀再轉船, 好似時間更新長? 似乎搭train幾好喎, 但我唔知如何搭train呢, 是否要預訂? how much?.... 請指教!

別墅

荃灣德華街公園前有直通巴士去番禺. 中旅車每朝有一班8:20的去長隆酒店. 80一位, 大小同價. 唔洗去tst轉船, 好方便.

原帖由 TobiMom 於 10-8-3 11:36 發表

係呢 , 你會幾時去呀 ? ...

伯爵府

原帖由 bookshop 於 10-8-5 13:16 發表
荃灣德華街公園前有直通巴士去番禺. 中旅車每朝有一班8:20的去長隆酒店. 80一位, 大小同價. 唔洗去tst轉船, 好方便.

我買左車票了, 搭中旅的直通巴去長隆 , 就係德華街公園上車 , 要 90一位

別墅

$90???
我上星期先問咋BOR, 咁快加左價?
你是否星期六去呀? 星期六貴D呀?

原帖由 TobiMom 於 10-8-5 16:03 發表

我買左車票了, 搭中旅的直通巴去長隆 , 就係德華街公園上車 , 要 90一位

伯爵府

原帖由 bookshop 於 10-8-5 17:34 發表
$90???
我上星期先問咋BOR, 咁快加左價?
你是否星期六去呀? 星期六貴D呀?

唔係呀 , 我係星期三去 , 我上網買個陣 , 票價係 $80 起 , 到收到中旅的 "委託訂票單" , 票價係 $100 九折 大小同價

別墅

原帖由 BBFan 於 10-8-5 11:07 發表
多謝各位, 很多有用意見

直通巴冇toilet, 似乎不太方便, 囡囡喜歡在不當時候去toilet , 很擔心. 如果去尖咀再轉船, 好似時間更新長? 似乎搭train幾好喎, 但我唔知如何搭train呢, 是否要預訂? how ...

乘直通火車,可在中旅買(但收每張6元手續費),你亦可直接在港鐵指定的幾個港鐵站購買。詳情請上港鐵網頁查看。我在紅磡站買,票價是成人190元,10歲以下小童95元。車程1小時50分鐘。到廣州東站後,找長隆的專柜。

大宅

thanks to all

首頁

尾頁

跳至