論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我試過想星期日自己去買下, 但老公唔比, 佢話請得工人咪叫工人去買lor, 無謂自己咁辛苦喎.

原帖由 洋洋 於 10-8-4 11:00 發表
個個工人都會在買餸錢上打虎頭,
僱主一定要check 數,
check 數時,問吓工人點點點...咁咁咁...
佢會冇咁"狼".
只要唔好太過份, 都係"隻係開隻眼閉".

平時假期, 僱主都要自己買小小餸,
令工人知道我唔係 lulu.

總之, ...

大宅

請人做野真係冇計! 自己返工都會吞pop啦

不過我每星期都會去market, 大約知行情, 另外每次只預多$10到, 睇你厄得幾多!
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

大宅

好媽媽勳章

lee 個 topic 令我諗起一件事:
話說阿嫂 第一次請工人, 99慣性作提點, 當時阿嫂唔使姐姐買餸, 99就有個提議: '嗱, 你e+ 唔使人買餸,人地冇乜油水ga, 你每個月都要俾返3 幾百蚊人地 ga, 如果唔係人地會冇心機同你做 ga... '
我聽完都唔知 lee d 咩野歪理黎 ga!!! anyway, 我就冇俾姐姐買餸ge, 通常我就放工自己買!
瓜瓜哇哇哇

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Some maids are honest. I check the food cost list daily and question her when in doubt. I do not think my last few maids cheated.

大宅

我一個禮拜比佢 $500 買餸錢,要攪點我地一家四口早午晚三餐,三餸一湯。

咁 tight budget 都打到斧頭,當然豪比佢,因為我地夫婦兩太忙去唔到街市亦夾唔到價,單都唔 check 因街市 d 單係幫工人架,買餸錢有凈佢 keep 。

洋房

勁!
原帖由 lily-of-valley 於 10-8-4 00:24 發表
餸係我買嘅, 唔使工人買. 以前試過想煮粉絲虾米節瓜, 唔記得買節瓜, 比$10 叫偷野印去買2個節瓜, 佢去咗1個鐘, 2個節瓜我擺咗1個星期都無咁殘嘅. 仲話2個節瓜$10, 好買.
佢好叻, 打晒$10斧頭, 去菜擋D垃圾度執2個爛 ...

大宅

我比八達通佢去超市買餸,如果要佢去街市買,講明買咩及我會講明價錢,等佢知我知到行情,最少佢都唔敢厄你咁多。我check佢八達通時,有一次發現佢買咗2礶coke比佢自己,及買咗10蚊零食,但又有一張單佢自己比現金買餸,我即提佢唔好咁樣,佢話因為之前冇帶錢,所以用八達通買,之後又用自己錢補回買餸,雖然未必所有都知,但係起碼比較清楚。不過係屋企有時佢食咗咩,都未必咁清楚,咁都算比佢厄咗。

大宅

厲害, 更佢會唔會買d爛野cheap野應酬下,日日c魚,冰鮮c豬??
原帖由 janehk 於 10-8-5 00:31 發表
我一個禮拜比佢 $500 買餸錢,要攪點我地一家四口早午晚三餐,三餸一湯。

咁 tight budget 都打到斧頭,當然豪比佢,因為我地夫婦兩太忙去唔到街市亦夾唔到價,單都唔 check 因街市 d 單係幫工人架,買餸錢有凈佢 keep 。 ...

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 janehk 於 10-8-5 00:31 發表

咁 tight budget 都打到斧頭,當然豪比佢,因為我地夫婦兩太忙去唔到街市亦夾唔到價,單都唔 check 因街市 d 單係幫工人架,買餸錢有凈佢 keep 。 ...

你個工人好勁呀, 我都係1星期$500左右, 不過一星期煮3-4餐晚飯, 3人食, 我,C6+工人, 最多買埋早餐麵包,午餐唔使煮, 我響屋企食飯仲貴過出街食, 之前都覺得佢買好貴, 所以叫左佢寫薄仔,等我睇下佢買幾多$

豬排2件$20~ 排骨一小碟$20~ 魚$25-35 菜好多時都係$10~ 蕃茄1個$5 ~ 洋蔥1個又係$5 等等 1餐左+右+ 好多時都去到$100 煲湯仲貴D, 全街市買, 不過佢平時做野都OK, 屋企又有個BB, 所以都無計

大宅

豬排2件$20 impossible
排骨一小碟$20 should be 10
蕃茄1個$5 five dollar per 4......

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 steamball 於 10-8-17 20:00 發表
豬排2件$20 impossible
排骨一小碟$20 should be 10
蕃茄1個$5 five dollar per 4......

真係貴過去酒樓食飯, 有時同C6呻下,佢就話如果覺得佢買得貴, 咁就唯有叫我自己去買, 但大熱天時, 我情願留響屋企同個女玩都唔想出去, 之前都有叫佢買平D, 佢話佢買D靚既,所以貴D

大宅

ask her go to supermarket to buy

侯爵府

我諗我果個未必會打斧頭,因我日日比$60蚊佢,要LIST左買左咩,用剩我會收返D錢,再比過$60佢,煲湯就$120. 我諗日日清佢要打斧頭都唔方多.

大宅

自己要番工,俾佢"厄"都無計仔,如果有時間去街市都智同工人一齊買餸,本身自己唔會買太貴既餸,所以都覺得佢地10元8 塊一定有 "厄"架喇,不過我工人平時都有買d 小食俾我d 小朋友...
況且打斧頭又唔會發達既...唔好太過份,大家心照就算....如果太過份,當然要講啦 !!!

大宅

陪月勳章

我去街市有幾次買餸見到,有的工人選咗的菜,跟住大大聲問賣餸佬幾錢?賣餸佬答十文,工人會即刻回覆話貴哦!跟住就給錢了,給咗十文,賣餸佬竟然找返2文給的工人
這種CASE我都見過幾次了,最多一次是給$25找返$5,賣餸佬也會寫單給的工人返回報賬哦!單上寫的都是大大聲叫出來的價
覺得菜市賣菜和工人好多工人之間都好有“默契”,感覺VIP老客戶緊

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

所以我都覺得問街巿佬攞單,其實根本唔會可靠...
有時唔係'打虎頭'太過份,都由得工人了...

原帖由 f-f-肥媽 於 10-8-18 01:10 發表
我去街市有幾次買餸見到,有的工人選咗的菜,跟住大大聲問賣餸佬幾錢?賣餸佬答十文,工人會即刻回覆話貴哦!跟住就給錢了,給咗十文,賣餸佬竟然找返2文給的工人
這種CASE我都見過幾次了,最多一次是給$25找返$5,賣餸佬也會寫單給的 ...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都係毎次計數,不過毎次買2-3日餸的...
BTW,你毎日要60蚊咁多??請問多少人吃飯??毎日食幾多餐??

原帖由 29XX86 於 10-8-17 21:53 發表
我諗我果個未必會打斧頭,因我日日比$60蚊佢,要LIST左買左咩,用剩我會收返D錢,再比過$60佢,煲湯就$120. 我諗日日清佢要打斧頭都唔方多.

大宅

一家三口,$10菜,$15-20魚,$15-20肉。每天平均$50。

男爵府

新黎既工人可能好少少, 做得耐d既肯定打斧頭
我而家請個鐘點幫我煮晚飯, 自己買餸, 先發覺佢地打斧頭打得好勁, 以前個工人一個月大約3千蚊買餸, 包買米及其他清潔用品等(1個月至買1次), 跟住d野貴左, 就多500蚊, 近佢走前半年, 已經要成4000蚊至夠, 咁我都信d野真係貴左既.....
點知佢走後已經個幾月, 而家自己買, 買黎買去1個星期餸都唔過3百 有時豪d食隻冰鮮雞, 食吓魚都係3百幾, 而且餐餐有鮮肉有湯, 1個月計4個星期, 俾盡買餸用左1500蚊, 其他俾佢500蚊(跟本用唔晒)都係2000蚊, 好啦再計多500蚊啦, 都係$2500, 你話佢4000蚊有無打斧頭吖, 直情搶啦!
簡直個個月出bonus呀
賊黎架佢地係

男爵府

如果你屋企唔多過4人, 只係煮一餐, 煲湯係一般紅青蘿蔔之類既, $120肯定凶多吉少
原帖由 29XX86 於 10-8-17 21:53 發表

首頁

尾頁

跳至