跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位BB媽咪, 你們BB 2歲仲有沒有夜晚飲奶,
因為今日去健康院, 姑娘叫我同囡囡(4歲) &囝囝(2歲)戒奶喎???
[flash]Flash網頁地址 [/flash]

大宅

up

大宅

畀面勳章

我阿囡仲係1日食梗3-4次奶,上次阿囡2歲時去健康院,都冇叫我同阿囡戒,只係話阿囡可以食多啲固體食物,早餐可以食麵包、粉麵咁囉!

大宅

我仲比阿囝食早晚兩次奶,上次健康院只係話早餐比佢習慣食麵包固體食物,因為佢地第時返學都係食固體早餐。
原帖由 tong_doraemon 於 10-8-11 16:55 發表
請問各位BB媽咪, 你們BB 2歲仲有沒有夜晚飲奶,
因為今日去健康院, 姑娘叫我同囡囡(4歲) &囝囝(2歲)戒奶喎???

大宅

尋日報紙有這報到.

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=14332833

大宅

最衰唔係我帶亞仔去健康院, 如果唔係我就要問點解, 小朋友都是得2歲, 就要戒奶, 而且我仔都唔係肥, 真係唔明???

複式洋房

唔好理人, 只要你你肯飲就比佢飲. 人家話飲得奶多會高點. 況且你個仔都唔肥.

原帖由 tong_doraemon 於 10-8-16 13:48 發表
最衰唔係我帶亞仔去健康院, 如果唔係我就要問點解, 小朋友都是得2歲, 就要戒奶, 而且我仔都唔係肥, 真係唔明???

子爵府

畀面勳章

我女早晚兩次, 有時中午見細佬食, 佢又會食~我覺得唔使聽個姑娘講,,, :;pppp:

大宅

好媽媽勳章

我仔偏細粒. 睇緊醫院醫生和營養c.

營養c叫我由原本一日2支6oz milk,
加至一日三支 6oz.

bb仔現在食7oz x 3 支 添.
但一dd都無重過. :;pppp:

男爵府

我個仔一日2餐飯+2餐240ml奶,由1.5歲到現在都冇重過呀......

伯爵府

原帖由 TVb08 於 10-8-25 10:58 發表
我個仔一日2餐飯+2餐240ml奶,由1.5歲到現在都冇重過呀......

我個女咪又係, 都係差唔多由 歲半開始, 日日磅都係呢個磅數. 再加上 N 班開O左學, 朝早食飲得6安奶, 面包食果少少, 就要挨到中午先食得飯.

我個女都係 一日3 支奶, 午, 晚餐食飯, 有時食通粉等等.

日前同佢磅, 依然都係 24磅, 高度就87CM.

唔知合唔合格呢.

等待驗證會員

間中了
大女三歲幾麻煩些
經常半夜都要我開奶
二仔通常一覺睡天光

男爵府

原帖由 第二任媽媽 於 10-8-25 15:26 發表

我個女咪又係, 都係差唔多由 歲半開始, 日日磅都係呢個磅數. 再加上 N 班開O左學, 朝早食飲得6安奶, 面包食果少少, 就要挨到中午先食得飯.

我個女都係 一日3 支奶, 午, 晚餐食飯, 有時食通粉等等.

日前同佢磅 ...

我個仔94cm得27磅咋...

伯爵府

原帖由 TVb08 於 10-8-26 10:20 發表

我個仔94cm得27磅咋...

咁妳個仔都幾高喎, 咁計番條數都差唔多. 我個女87cm 24磅, 妳個仔 94cm 27磅,

咁妳亞仔都好過我個女ah,

伯爵府

唉! 呢頭講完話我個女一日都仲飲緊 3 餐奶,
點知呢個星期就黎料喇.
唔知亞女攪乜, 唔肯飲奶, 好似返番去4個月果陣厭奶期咁. 唔肯啜. 每餐飲得 2 安, 就唔肯啜.

係呢, 另外, 妳地 有冇約個奶啞"孔"再開大 d 呀.
我見亞女唔肯飲, 唸住唔知係咪因為佢大個o左, 開始懶, d 孔細, 有排啜. 所以索性用交剪將個奶咀剪大 d 個孔.
(不過剪完佢都係唔飲). 咁我唸應該唔關個奶咀孔事喇.

妳地有冇咁做呢? 將個奶咀孔再開大 d.

複式洋房

milk bottle still?
my girl use cup for long time already

伯爵府

原帖由 Lorraine0601 於 10-9-1 02:01 發表
milk bottle still?
my girl use cup for long time already

用杯佢都唔肯飲呀!!!!

首頁

尾頁

跳至