論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如果你哋係我你哋會點做?印印只做了4個月,視像interview時我問佢食唔食豬肉佢話食(因我想請食豬肉嘅印)agent再幫我問多次佢都話食同埋唔洗齋戒!點知佢嚟到第一日就同我講佢聽錯咗問題,其實佢唔食豬肉,都算!點知以下係佢係呢4個月嘅行為︰
1.
餵阿女食飯時一邊「un」腳一邊餵,佢可以「un」到我阿女張枱都郁!
2.
成日企係廚房唔知做咩,成日「un」身「un」勢!
3.
阿女叫要vvpoopoo成日扮聽唔到唔理佢!
4.
interview
話識煮飯同照顧3歲小朋友(之前係新加坡做咗2年,有一個3歲小朋友)可惜嚟到原來連洗菜都唔識!亦唔識幫小朋友沖涼穿衣,成日整到阿女叫痛!
5.
同佢去完奶奶家10點幾返到屋企佢就叫唔舒服,要坐係廚房休息,之後我避免佢辛苦我唔洗去再出街坐車!
6.
每晚9點幾就唔理先生太太,自己走入去沖涼,有次我c6攞衫沖涼,點知佢一個箭步就走去沖涼,沖完涼就瞓,成地玩具都唔會執!之後我同佢講我之前比過d 規則佢,其中一點係要等先生太太沖完涼佢先可以沖,之後每日9點幾佢就會坐係櫈仔「中」眼瞓等先生沖完涼佢即刻去沖!但依然成地玩具唔執,有次我叫佢唔好坐係度等,執吓玩具先,佢好似好唔滿意咁!
7.
成日都好似好眼瞓,但每日最少都有8個鐘比佢瞓!
8.
有時叫佢做嘢佢會「咀妙妙」!

子爵府

2個星期我放假仲有驚人發現︰
1.
點食完午餐,佢關埋門係廚房成個鐘,我入去睇吓,原來佢唔知整咗d咩食同沖咗杯咖啡係度high tea
2.
之後佢係廁所又關門40分鐘唔知洗咩,我入去睇,原來洗緊自己d(因佢同阿女一間房,所以我唔比佢d污漕衫放入房,要佢每日沖完涼洗埋衫,唔可以第日先洗),我話完佢之後第二日佢係我同阿女未起身時洗衫,結果成個早上只抹了地其他咩都無抹!
3.
比我發現佢早上起身無抹地,因為d玩具之前一晚係地下第二日都係地下,佢初時話有抹,我再問就唔敢出聲!
4.
下午我出去廳想叫佢幫我抹d嘢,點知佢竟然坐係風扇前乘涼,咩都唔做!我叫佢攞d玩具一邊抹一邊涼,佢先去做!
5.
d
玩具成日都有塵,仲有個風扇佈滿塵,廁所、梳妝台全是塵都唔會主動抹!
6.
阿女要vv或弄濕褲,佢會「積」一聲,好似覺得好煩咁!
7.
之前佢話無豉油,我同佢去超市買,我知佢食哂我支辣椒豉油,唸住買番支比佢食,我仲同佢講細呢支係辣椒豉油比佢食,大支係比阿女食嘅豉油,佢仲多謝我話知道,點知前日我先發現原來佢一路辣椒豉油當豉油比阿女食,都唔知食咗幾耐?阿女肚痛咗差唔多1個月,痾咗1個星期,成日「禁」住個肚話肚痛,依家唸番佢「禁」住話痛嗰個位應該係胃唔係肚!唔知關唔關食咗辣椒豉油事?
8.
前晚再比我發現佢私自買咗電話11點幾仲係度sms(之前個agent教我唔可以比工人買電話,因為佢哋唔會識自律)所以interview時我講明唔比佢出電話,我會提供電話比佢,一個星期可以用一次)但只有4個月已經咁大膽,佢仲話佢記得我話唔比,仲扮可憐大條道理話自己只係sms

其實上個月我已同agent講換人,不過菲傭未出visa!印印未知我唔要佢,但近日比我見到嘅行為真係激死我,佢一開始已經對我大話連篇,我剛有bb,比佢激到出咗幾日血絲,原本唸住個菲菲嚟到先同印印講我補多1個月糧叫佢走,但依家我覺得佢好唔值,佢令我阿女受到不必要嘅痛苦,我好自責好內疚自己無好好睇住個印姐,之前返工,放工返到屋企佢已經煮好飯!唔係我放假真係唔知幾時先發現,我好唔開心,我可以點做?可以炒佢而唔洗補一個月比佢嗎?

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

複式洋房

其實都別無他法啦。

子爵府

原帖由 ANDREAMLEE 於 10-8-12 13:44 發表
隻嘢炒得~而間agent都好有問題,整件賤貨來香港!妳都要保重自己啦!

補$都要啦,又唔算大過錯,但我同妳又接受唔到!!

因為我d親友話印印有d似疏忽照顧,例如︰唔同佢vv,比辣椒豉油阿女食等!不過我都知機會好微啦!

男爵府

仲使問點做
搵replacement, then fire 佢~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

呢d工人都唔係呢做野

大宅

好媽媽勳章

原帖由 may.bb 於 10-8-12 14:02 發表

因為我d親友話印印有d似疏忽照顧,例如︰唔同佢vv,比辣椒豉油阿女食等!不過我都知機會好微啦!

樓主, 冇辦法 ga la, 補一個月俾個賤精真係好唔抵 ga, 但可以買份安心 lor~~
當年我個賤精偷錢, 偷懶, 留抵我個7個月大ge女係學行車到, 佢自己私自落樓下散貨, 我都唔可以用疏忽照顧叫佢走 ar! 睇住我女 ge 生長曲線趺落底線, 心都痛, 我都想即時炒佢 ar, 但我當時都要等新姐姐到....總之有苦自己知!!!
瓜瓜哇哇哇

男爵府

樓主唔好唔開心及自責, 最緊要臨危立馬換人, 唔好再忍, 你搵到個新賓就等吓啦! 入吓信入境處催下快少少, 睇吓得唔得.

我年頭大肚, 下個月生得, 呢八個月來淨係發生响印印身上既野數都數唔晒, 其間我換左兩個. 中間有3個月無人用, 尋日都炒埋第2個, 等緊賓姐個visa, 中間又有可能無人用1個月. 但最令我唔開心就係之前o個3個月無人用, 因為我怕整污漕d地方同要執玩具(自己又唔舒服又要返工,婆婆睇住大仔), 就索性唔俾大仔玩太多玩具同埋我地餵佢食野, 當時大仔大概15個月大, 點知反而攪到佢自理能力及其他野低晒, 唔識用匙食野等等, 俾姑娘鬧, 我好後悔...而家已經追番好d喇...
其中第一個走係佢突然間响屋企暈左, 入院四日, 佢自己唔撈, o個時啱啱有3個月, 開頭都駝得唔係噤好, 好擔心. 無人3個月後o黍左件極品小女孩公主(又係話新加坡做咗2年,有一個3歲小朋友,連洗菜都唔識), 第3日我已經想炒佢, 卒之我一個月後再俾一個通知佢叫佢走 (同樓主你一樣唸發, 點解要送一個月錢俾佢!), 尋日我提早左一個禮拜帶佢走, 費時佢expect到我幾時帶佢走.... 我肚大如籮噤帶佢返a準到, 都幾好笑!

樓主, 放鬆自己, 小心身體, 總會雨過天晴!!

子爵府

原帖由 ebutterfly323 於 10-8-12 14:27 發表

樓主, 冇辦法 ga la, 補一個月俾個賤精真係好唔抵 ga, 但可以買份安心 lor~~
當年我個賤精偷錢, 偷懶, 留抵我個7個月大ge女係學行車到, 佢自己私自落樓下散貨, 我都唔可以用疏忽照顧叫佢走 ar! 睇住我女 ge 生長 ...

點解留bb係屋企自己落咗街都唔可以話印印疏忽照顧?若父母獨留子女在家都要坐監啦!

子爵府

原帖由 happybobobaby 於 10-8-12 14:33 發表
樓主唔好唔開心及自責, 最緊要臨危立馬換人, 唔好再忍, 你搵到個新賓就等吓啦! 入吓信入境處催下快少少, 睇吓得唔得.

我年頭大肚, 下個月生得, 呢八個月來淨係發生响印印身上既野數都數唔晒, 其間我換左兩個. 中間 ...

點解咁唔公平?d印印好似想嚟攞$走咁,但其實佢哋要還$,點解都唔好好哋工作?聽聞佢哋未還完$就被人炒,印尼 d agent會罵得佢哋好勁,唔知係未真呢?如果係,點解佢哋可以咁大膽?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 may.bb 於 10-8-12 16:39 發表

點解留bb係屋企自己落咗街都唔可以話印印疏忽照顧?若父母獨留子女在家都要坐監啦!

百感交集...
首先, 如果我當晚即時炒佢, 冇人幫我湊女女, 所以我當日已部署炒佢, 即去 agent 揀工人, 兩個月後踢佢走, 如果兩個月後先用 lee 招, 警察會質疑我!

當時, 我個 cam 唔係對住門口, 睇返playback, 個賤精只係係門口 ge 方向消失左一斷短時間(唔使 1 mins), 而我女就係學行車不停咁喊 (我心都傷) ! 如果唔係樓下 ge 阿太(我住村屋) 見到話俾我知賤精又散貨, 我都唔會 check 到! 而佢當晚亦認左落左樓下攞信 lor (不過我冇俾key 佢ga wo, home key & letter key都冇)

我當然當日即將段片俾我做 police ge朋友睇 la, 但因為影唔到賤精開門口...so...
瓜瓜哇哇哇

子爵府

原帖由 ebutterfly323 於 10-8-12 16:56 發表

百感交集...
首先, 如果我當晚即時炒佢, 冇人幫我湊女女, 所以我當日已部署炒佢, 即去 agent 揀工人, 兩個月後踢佢走, 如果兩個月後先用 lee 招, 警察會質疑我!

當時, 我個 cam 唔係對住門口, 睇返playback, 個賤 ...

我個cam都影唔到門口喎!唉!真係用佢哋又擔心,唔用佢哋自己又照顧唔到咁多嘢(返工、照顧阿女、煮飯、家務...)

大宅

根本就無心做!炒啦!一個月通知佢!
原帖由 may.bb 於 10-8-12 13:41 發表
呢2個星期我放假仲有驚人發現︰
1.
2點食完午餐,佢關埋門係廚房成個鐘,我入去睇吓,原來佢唔知整咗d咩食同沖咗杯咖啡係度high tea!
2.
之後佢係廁所又關門40分鐘唔知洗咩,我入去睇,原來洗緊自己d衫(因佢同阿女一間房,所以我唔 ...

首頁

尾頁

跳至