自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 msyoyolam 於 10-8-15 22:39 發表
你地講左去邊呀﹖﹖我冇睇新聞,唔知D狗主佢地講乜,但我只係想表達,養狗本身真係冇問題,點解度度都唔比呢﹖我知條例一早講明唔比養,咁而家去爭取有乜問題﹖舉個例,如果你份工入職係10K,3年後你要求加人工,你老細話CONTRACT已講明10K,點 ...
我未睇呢單新聞...所以唔講狗主態度問題住...

但"如果你份工入職係10K,3年後你要求加人工,你老細話CONTRACT已講明10K"呢個比喻..有d唔係幾 "啦家".... 如"你份工入職係10K,老細一早講明呢一世都唔+你人工, 做就做, 唔做就走人" 3年後你要求加人工, 老細絕對可以 say no !!! 入住公屋不能養狗, 正正如此。

我不是住公屋 (好想住但冇資格住 ), 但我知公屋d 牆都幾薄, 一層又有好多戶, 如有人養狗, 的確對其人住戶造成不便, 呢個係事實。

btw, 我好like貓狗的 (係唔like曱甴), 唔好插我。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

別墅

根據我之前唔識死走左入一條狗thread同一班狗主爭論嘅經驗,狗主視狗隻如孩子,所以每每將狗隻重要性放大到隨時比人更重要,可惜現實資源太缺乏,人都未理得掂,點樣下下顧住隻畜牲先? 都唔化嘅!

用戶要求終止服務

原帖由 msyoyolam 於 10-8-15 23:15 發表
係囉,即係你地覺得佢地明明自己VIOLATE租約,仲聲大夾惡!咁呢樣我都覺得唔啱,不過我會諗,咁租約點解唔比養喎?係比較根本既問題…

即係在爭取原本連自己都知唔岩嘅野 , 要人修例就佢, 咁我終於明佢意思喇 !

子爵府

好媽媽勳章

養都唔係一個問題~係冇公德心個下衰~成地狗c~又唔帶狗繩~成日冇啦啦係後面追人~

用戶要求終止服務

原帖由 optimus 於 10-8-15 23:44 發表
根據我之前唔識死走左入一條狗thread同一班狗主爭論嘅經驗,狗主視狗隻如孩子,所以每每將狗隻重要性放大到隨時比人更重要,可惜現實資源太缺乏,人都未理得掂,點樣下下顧住隻畜牲先? 都唔化嘅! ...

所以佢地要爭取我地要同狗隻為鄰 :(
人權應建基於互相尊重的大前提底下, 去爭取你認為在人權之下你可得之權利 (爭取時更應合乎當地法則)---講完:loveliness:

水晶宮

畀面勳章

原帖由 msyoyolam 於 10-8-15 23:06 發表
其實你地本身係咪真係好唔鐘意狗﹖OR 純粹因為佢地VIOLATE租約先咁反感呢﹖
我而家個論點係點解唔比養狗﹖而唔係佢地有冇違反租約!

公屋伙數多,室內面積剛剛夠俾"人"住,養狗會嘈到人,放狗時搭lift會嚇親鄰居,放狗係屋邨范圍大小便,會整污糟公眾地方,石屎/磚地唔係話用水沖下會無味ga,用水沖只會溝淡少少尿味
夾硬叫狗反自然咁唔出聲、叫狗公反自然咁疴一次疴晒d尿、困狗係窄小空間,同虐畜有咩分別???
為咗滿足個人喜好而養狗,對隔籬鄰舍、狗隻本身都唔公平!!唔只公屋居屋,私人樓宇公契講明唔俾養狗,唔該各位懶有愛心ge人要有公德心
實在接收過太多公屋棄犬啦,覺得有太多人強詞奪理啦,狗狗住公屋太慘啦:-( :-( :-(

伯爵府

我想講既係,私人樓都有好多係唔比養狗架,但係點解佢地d人又唔會出黎爭取既..佢地租私樓比既租金貴公屋咁多,佢地都無講人權喇~~~我表姐佢地都係住公屋,佢都有養開隻北京狗,但果時要申報有養狗佢錯過左(佢果時同我一齊住緊唐樓,無諗過會搬返娘家住)到依家佢唔可以帶隻狗返去住,所以佢每個月比1500蚊左右,將隻狗放係d收留寵物既店舖道養..我表姐時時去睇隻狗,又可以帶佢出街行..同唔同住都差唔多~係每個月最少都要比千幾蚊出黎金d姐...
大b駿逸細b駿晞

子爵府

私人樓會由管理處向狗主出律師信。

原帖由 藍藍 於 10-8-16 00:08 發表
我想講既係,私人樓都有好多係唔比養狗架,但係點解佢地d人又唔會出黎爭取既..佢地租私樓比既租金貴公屋咁多,佢地都無講人權喇~~~我表姐佢地都係住公屋,佢都有養開隻北京狗,但果時要申報有養狗佢錯過左(佢果時同我一齊 ...

男爵府

原帖由 msyoyolam 於 2010-8-15 23:11 發表
而家就係講緊想改呢個大原則嘛~~ 我都知租約講左唔比,我就係唔明白點解唔比囉!我明你地既意思係一早講左唔得,就應該守呢個RULE,我當然認同啦!但點解租約要趕絕狗狗呢﹖因為佢地DIRTY﹖OR 嘈﹖有危險﹖我既意思係如果我KEEP都隻狗 ...

如果可以養狗
1) 先要考慮可以養咩品種的狗呢? 細狗? 中狗? 大狗?
住2人單位,可以養細狗?
住4人單位,可以養大狗?
咩為之細狗? 咩為之大狗? 體重定係尺寸?
我養一隻肥狗, 你係未養2隻瘦狗?
2) 數量? 1隻? 2隻? 3隻? 4隻? ..... 10隻??? ....
你養1隻大狗, 我係未可以養3隻細狗?
3) 如果可以養2隻或以上, 要同性別定係不同性別?
不同性別, 係未唔可以生狗仔?
4) 如果可以生狗仔, 咁間屋唔夠大, 係未可以申請調遷換大屋?
5) 如果唔可以申請換大屋, D狗仔係未可以賣俾狗店?
6) 如果可以賣, 係未變咗公屋商用?
7) 如果唔可以賣, D狗仔點處理?
8) 如果可以養狗, 咁...係未可以養貓?
9) 如果可以養貓, 貓比狗細隻, 數量係未可以比狗多?
10) 如果可以養狗貓, 係未可以同時都養兩種?
11) 如果你養2隻大狗, 我係未可以養2隻細狗+4隻貓?
12) 如果可以養貓, 係未可以養魚?
13) 你養2隻細狗+4隻貓, 我係未可以養50條細魚?
14) 如果D魚, 生咗200條魚仔, 我送俾開魚店的朋友, 佢新年封俾我大利是, 算唔算買賣?
15) 如果可以養魚, 係未可以養其他更多的"寵物"...???
16) "寵物"的定意係咩?

唔好意思, 想太多啦...
(可能因為無寵物,所以唔明白視寵物為仔女的人的心情)

子爵府

[quote]原帖由 msyoyolam 於 10-8-15 23:17 發表

返大陸咪大把你食囉… 你咁留言有乜意思呢﹖! 引用:
原帖由 hokkaido07 於 10-8-15 23:13 發表
我想爭取 食9慾無罪!

一定好好食!

笑到我標眼水,好辛苦............

伯爵府

原帖由 seaheart88 於 10-8-15 23:21 發表

咁... 又回到最根本的問題啦.....
你當初想申請公屋都係因為入息低 , 無咩錢 , 所以想平d找個安樂窩 .... 以公屋既入息數計... 真係生活要好邊下先合資格.... 點解又會養隻狗呢?(得1想2) 好得閒 , 唔駛做 , 閒錢多 ...

冇錯.. 養狗都要錢, 有病又要睇獸醫, (獸醫仲要貴過西醫)
基本上養狗絕對需要有相當金錢 (唔通佢有病d公屋主人唔理咩?)
咁如果有多餘錢的話, 為左心愛的狗狗, 佢地可以搬去住村屋 (好多人養狗)
如果冇, 又如何做一個負責任的狗主呢?

公屋講明唔俾養狗, 要住就應該接受所有條款, 等於寵物唔可以上巴士, 唔通又要投訴巴士唔俾狗搭咩.

水晶宮

畀面勳章

原帖由 心大心細 於 10-8-16 00:23 發表

如果可以養狗
2) ...

我有養狗又有養貓,但我亦有自己十月懷胎ge親生仔女,所以我絕對唔會當貓狗係仔女lor 我會為咗養貓狗至終老而放棄住公屋

伯爵府

原帖由 心大心細 於 10-8-16 00:23 發表

如果可以養狗
2) ...
講中問題所在,好似我朋友咁佢屋企養緊幾隻松鼠狗,但佢仲養左十幾廿隻貓..如果佢拎到公屋佢d鄰居就慘囉~
大b駿逸細b駿晞

大宅

原帖由 msyoyolam 於 10-8-15 23:11 發表
而家就係講緊想改呢個大原則嘛~~我都知租約講左唔比,我就係唔明白點解唔比囉!我明你地既意思係一早講左唔得,就應該守呢個RULE,我當然認同啦!但點解租約要趕絕狗狗呢﹖因為佢地DIRTY﹖OR 嘈﹖有危險﹖我既意思係如果我KEEP都隻狗好清潔,唔整到D地方DIRTY,咁呢條約有冇可能改呢﹖

如果我唔會破壞飛機安全, 點解唔俾我帶指甲鉗跟身上機!!!!!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 鑰匙 於 10-8-15 17:19 發表

如果我唔會破壞飛機安全, 點解唔俾我帶指甲鉗跟身上機!!!!!!

男爵府

]

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 sophialing 於 10-8-15 23:17 發表

無錯丫..狗狗無殺人放火嫁....
同埋...尼條條例已經係30年前訂立...
當年o既公屋居住環境當然唔容許養狗....
但而家環境已經唔同......
仲有....香港身為國際大都會..點解唔可以效學新加坡....
佢地d公屋係可以養 ...

我想講嘅係, 規定就係規定, 如果改例畀得人養狗, 咁有人養鬥牛梗咁點? D人養蛇, SIK YIK, 大搖大擺攞出嚟同妳一部LIFT, 嚇親妳小朋友的話妳又有何感覺? 妳話佢唔啱咩? 唔啱響邊度?

同一道理, 一D唔鍾意貓貓狗狗的人, 佢哋明知但都要搬去村屋、唐樓, 跟住就反對其他人養狗, 合理嗎?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

總之影嚮到其他人就唔岩啦!
你有足夠地方先好養狗!
對人/對狗都好d!

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 msyoyolam 於 10-8-16 07:05 發表
我支持佢地爭取姐,我唔知佢地點諗,唔可以代表佢地,btw,我有養狗,但唔係住公屋,我住嗰度係officially比養狗既,見你地好大反應,可能公屋真係唔適合養狗啦

...

公屋是一個用廉價去租住既居所 , 政府係無賺兼倒貼 , 咁那些人去幫手倒貼呢? 當然係交稅的市民啦... 有份交稅個批就絕對無資格入住到呢d價廉物美既樓.....

而呢班住客理論上係比較窮 , 先有資格入住 , 而養寵物呢d其實都算奢侈品(食可能平,但醫藥費呢?打針呢?)
如果個批認為自己有閒錢養寵物既人 , 他們可租其他私人物業 . 平可租村屋 , 亦可安心養狗 , 仲環境地方大d ...唔會虐畜添....

但如果在公屋養 , 政府就要倒貼更多 , 清多d清潔 ,管理員(唔好話自律 , 總有人唔自律, 是否由佢臭? 唔好話捉唔自律個d罰錢 , 因為又引伸到請多d人去笈著d衰人 , 咁即係又要駛多d錢 )

點解其他人咁反對公屋養?
先係個批人唔津守遊樂規則 , 再係自己已用低於市價成截既錢有安樂窩仲要額外要求 , 呢個要求好多無資格入住公屋 , 但又有比 tax 既中產都未必能擁有(養寵物) .. :evil:

更重要係hk公屋好多3-400 呎既4人家庭 , 根本無咩空間 , 動物局係屋內 , 成間屋好臭 , 打開門就成條巷好臭 , 對無養 or 怕小動物既人絕對唔公平 ...

用戶要求終止服務

原帖由 msyoyolam 於 10-8-16 07:05 發表
我支持佢地爭取姐,我唔知佢地點諗,唔可以代表佢地,btw,我有養狗,但唔係住公屋,我住嗰度係officially比養狗既,見你地好大反應,可能公屋真係唔適合養狗啦

...

我本身都有正當職業有穩定收入唔係賊, 不過既然在此 post" 領悟" 到你怎樣行使人權去爭取你認為自己應有權利, 所以我要為賊人發聲 , 有頭髮都唔想做辣哩,佢地都唔想架 ! 只不過想同 "你 + 成 " 分享他" 既然"用不盡的財富吧了 !

首頁

尾頁

跳至