興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

早2個月,本來想買青瓜種子,點知買錯咗脆玉瓜種子,當時天氣熱,冇種到,到8月頭,打算苗定幾棵到9月份可以落盆種,可是等咗2星期都冇發芽,奇怪這個牌子的種子應該會發芽的(我是放在泥內約半吋種植)......
上星期,我又再嘗試種脆玉瓜,今次我只將粒種子的尖尖向下,放一半落泥中,哈哈..唔夠3日,d種子開始有根,現在巳經發芽了,還長得好快呢....
我是買這種脆玉瓜種子的,之前未種過>>>

將脆玉瓜尖尖向下直插入泥一半>>>

3,4日就開始出根了>>>

現在巳經發芽了>>>

等棵瓜瓜生多幾片葉就可以上大盆種植了..

子爵府

原帖由 媽媽婆婆 於 10-8-31 16:41 發表
早2個月,本來想買青瓜種子,點知買錯咗脆玉瓜種子,當時天氣熱,冇種到,到8月頭,打算苗定幾棵到9月份可以落盆種,可是等咗2星期都冇發芽,奇怪這個牌子的種子應該會發芽的(我是放在泥內約半吋種植)......
上星期,我又再嘗 ...
請問你說這牌子一定發,在那裡買種子嗎?能留言嗎?THANKS.

男爵府

畀面勳章

我記得是在花墟買的,不是繽繽,好似是森xx,唔係好記得..

子爵府

原帖由 媽媽婆婆 於 10-9-1 13:14 發表
我記得是在花墟買的,不是繽繽,好似是森xx,唔係好記得..
我也剛買了這牌子的蕃茄,$12,希望會發芽生長;借問聲,我在花墟見一包包的進口種子,價錢也不便宜,最平由12-40不等,我覺很貴,買一包成40元咪有排種一種植物,在網上有種子賣,約十元一包,數量只是幾粒,不知有否用過嗎?有發到芽嗎?thanks>

男爵府

畀面勳章

未試過網上買種子,有機會都想試吓,我去年買咗d有牌子的種子(生菜類),諗住立咗秋,可以培苗種植,點知發芽率好低,又要買過d新種子才可種生菜..

子爵府

原帖由 媽媽婆婆 於 10-9-3 13:30 發表
未試過網上買種子,有機會都想試吓,我去年買咗d有牌子的種子(生菜類),諗住立咗秋,可以培苗種植,點知發芽率好低,又要買過d新種子才可種生菜..
thanks.請問發芽率低跟發芽了但生長慢,有關係嗎?是因為我種了的潺菜,已發芽,有生長,但很慢慢,兩個月也未有收成,但潺菜不是很快嗎?已每隔幾天施肥,但都是幾片小葉,是種子有關嗎?要怎樣才知能否發芽?等十天足夠嗎?不好意思,這麼多問題,thanks.

男爵府

畀面勳章

我想補充一點,是我去年買的生菜種子,去年種的時候,一個星期之內差唔多全部發芽的,因為有剩,今年再種的時候,發芽率大約只得5分一,等了10多天,其他的種子也沒有發芽.(有些種子可能死了)
另外我未種過潺菜(因為唔鍾意食),不過聽聞潺菜是好容易種的,是否有其他原因令潺荐生長緩慢,例如陽光不足或是其他..

子爵府

THANKS.謝你的回覆.因我買種子的鋪頭,是散買的,每次買$5,份量是一茶匙,我貪佢銀碼細,損失極只是幾塊錢,之前幫襯過佢的通菜,有發芽,成功的;但不知為何潺菜這麼慢,我也在想,用剩的種子,留待明年再種,發芽率低是有的吧,但怎樣能在季節結束前用晒的種子嗎?

男爵府

畀面勳章

我都有這個問題,之前買咗好多種子,只用了小量,現在剩了好多,有時會諗用一盆泥,將所有種子播下,看看有多小能發芽,就種一盆雜菜....(一笑)

原帖由 瑪利2006 於 10-9-4 20:15 發表
THANKS.謝你的回覆.因我買種子的鋪頭,是散買的,每次買$5,份量是一茶匙,我貪佢銀碼細,損失極只是幾塊錢,之前幫襯過佢的通菜,有發芽,成功的;但不知為何潺菜這麼慢,我也在想,用剩的種子,留待明年再種,發芽率低是有的吧, ...

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

棵脆玉瓜都大咗小小,幾日冇太陽晒,奀咗dd>>

另外種咗幾棵洛神花,差不多有4個,前幾日大雷大雨,打斷咗最大嗰棵洛神花,心痛死,之後我用竹枝扎實棵洛神,好似駁骨咁,哈哈,幾日了,佢好似冇死到..
棵洛神4個月大,好大棵啦>>

之前斷咗嘅地方,只用竹仔扎實>>

另外一棵洛神花>>

侯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章

用剩的種子可放入密氣的膠袋仔, 然後放落雪柜的生果格, 咁樣儲存可以放兩三年

男爵府

畀面勳章

thx臣媽,我就係懶,好多種子都無放雪柜,今年有好多種子都死了,發唔到芽..

原帖由 臣媽 於 10-9-18 10:12 發表
用剩的種子可放入密氣的膠袋仔, 然後放落雪柜的生果格, 咁樣儲存可以放兩三年

子爵府

原帖由 臣媽 於 2010-9-18 10:12 發表
原來種子可存放二三年咁長時間,我正在頭痕,剩餘的苦瓜和通菜,現已不合時宜種,難道全浪費,謝謝你的提點.

侯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章

唔洗客氣..

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至