論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個工人bun, 中東做左2年半, 來我家已3個月啦, 我9月10日生bb, 我家有大囡3yrs, 但我有時真係睇佢唔順:

缺點:
1/ 叫佢切1個薯仔多少才決定是否切第2個, 佢竟然2個都切, 然後叫我睇有多少....(類似case發生了幾次, 佢好莫明奇炒的)
2/ 我個囡有時唔太跟個工人, 因工人唔識同佢玩, 我個囡坐係到, 佢就陪佢坐, 唔出聲, 唔會主動同佢玩...叫了好多次, 佢都係呆呆睇住我個囡
3/ 有時發呆, 發夢, 尤其放假前日及後1日....有時叫佢做嘢, 當然會忘記這忘記那....講到明, 有時都會做錯
4/ 英文差, 無呢神氣
5/ 粗心大意, 試過未到, 見人出lift, 佢就同我個囡同人地一齊出lift, 要叫先知
6/ 恰下恰下, 來了3個月, 連樓下大門密碼有時都唔太曉開了沒有....

優點:
1/ no long face
2/ 肯做
3/ 細食
4/ 肯放平日, 用錢補假

以上問題, 已時時提醒佢, 但就沒有太大改善, 其實我生完想揾工做...但就唔多放心佢, 亦唔肯定佢可以湊2個, 比著你們, 你地生完會換個工人嗎??? 請指教

洋房

I suggest you must have a good talk to her n tell her your request... and monitor her for another 2 months... maybe she will be ok to your new born

侯爵府

會. her 優點 cannot help you handle a new born + a 3yr old wor.

原帖由 pig_2006 於 10-9-6 16:24 發表
我個工人bun, 中東做左2年半, 來我家已3個月啦, 我9月10日生bb, 我家有大囡3yrs, 但我有時真係睇佢唔順:

缺點:
1/ 叫佢切1個薯仔多少才決定是否切第2個, 佢竟然2個都切, 然後叫我睇有多少....(類似case發生了幾次, ...

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

大宅

i have talked to her many times, but she has just improved a little bit. actually, i found she was stubborn & stupid for such slow improvement...

原帖由 foonmum 於 10-9-6 17:11 發表
I suggest you must have a good talk to her n tell her your request... and monitor her for another 2 months... maybe she will be ok to your new born

大宅

其實我都好贊同你講法, 除非我留在家, 佢幫頭幫尾就真係okay, 但若要出外工作, 我都好担心佢點湊2個咁細嘅小朋友, 所以我真係好煩, 又驚請過個更差....本地就一定唔做架啦, 要湊2個咁細, 海外又隔山買牛, 又多無經驗, 真係煩c人呀.....鳴鳴鳴

原帖由 seanandangus 於 10-9-6 17:33 發表
我以前有個工人都係咁, 叫佢同小朋友玩培養下感情, 佢就成舊木咁坐向度睇住佢玩....唉..以你個工人既質數, 你唔期望佢好好湊住你兩個小朋友喇...你唔洗返工佢只係睇頭睇尾就得既... ...

別墅

妳點解唔請D已經向香港做過有經驗既工人呢?
我都有個BB﹐如果我向屋企﹐佢都好少同BB玩﹐不過就係甘做家務。
不過我唔知我出街後﹐印印有冇同BB玩﹐ 但每日起身後﹐BB見到印印都會好開心既﹐甘我想平時印印冇同BB玩﹐都應該對BB都OK 既。
我都想生多個﹐不過我覺得一個印印係睇唔到兩個BB lor....!
自己都睇唔到兩BB + 做家務啦!

大宅

local工人點會肯做呢??? 湊1個又$3580, 湊2個又$3580, 重要2個都咁細, 你估會唔會有local肯呢????
除了oversea, 其它真係唔使諗啦....至於湊2個, 以前d呀媽都可以湊2個, 而亦見過有工人可以湊到2個, 只不過我遇著呢個工人就真係未必湊到2個囉......

原帖由 iphoneiphone 於 10-9-7 23:15 發表
妳點解唔請D已經向香港做過有經驗既工人呢?
我都有個BB﹐如果我向屋企﹐佢都好少同BB玩﹐不過就係甘做家務。
不過我唔知我出街後﹐印印有冇同BB玩﹐ 但每日起身後﹐BB見到印印都會好開心既﹐甘我想平時印印冇同BB玩﹐都應該對BB都OK ...

複式洋房

講得啱,本地工人實唔做。如bun肯做,多數有古惑。

男爵府

樓主,我個細b下年年頭出世,到時大b得2歲喳。 你會唔會考慮將大囡送全日幼兒園? 咁工人只係湊一個會好好多,請工人都易d啦。

我覺得,始終大b放在幼兒園係安全過俾工人湊2件,工人又唔得閒理佢,有時間無人在家都可能只係對住bb發呆,去幼兒園可以同其他小朋友玩,又可以學到自理同紀律。呢個係我既諗法,希望幫到你

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

大宅

就算唔古惑, 都要求多多, 呀之呀左咁囉.....

原帖由 seanandangus 於 10-9-8 13:09 發表
你唔好嚇我啦, 我啱啱請左個本地賓湊兩個...

首頁

尾頁

跳至