跳至

首頁

尾頁

大宅

我係去廣華生架!搵到以下資料, 睇下各jm有無用~

廣華醫院

以下是必需帶去, 其他都可以之後叫老公帶俾你!
1. 身份證
2. 覆診紙
3. 產婦衛生巾
4. 網褲
5. 生理沖洗瓶
6. 暖水杯
7. 廚房紙
8. 有暖水瓶在走廊, 帶暖水杯去裝熱水就可以. 但自帶暖水瓶會方便些, 有人來加熱水.

臨盆用品準備清單 (走佬袋清單)

各間醫院提供予孕婦的用品略有不同,孕婦可先向醫院查詢,避免重複。

文件類
1. 驗血報告
2. 母嬰健康院產前覆診咭及記錄咭
3. 自己身份證
5. 丈夫身分證副本

孕婦用品類
1. 產婦衛生巾兩包
- 有扣的配合網褲使用更佳,亦較方便醫護人員替產婦更換
2. 網褲 4- 6條
3. 普通或哺乳胸圍 2 – 4個
4. 乳墊 8-10 個
5. 紙巾或廁紙 2盒或2卷
- 可使用廚房用紙巾,可避免順產小便後清潔下體及會陰傷口時,普通廁紙或紙巾,容易殘留細紙屑,而引致傷口發炎。
6. 濕紙巾 1包
7. 床墊 2-4 張
- 預防惡露染污床單
- 可先向醫院查詢有否提供。
8. 傷口沖洗瓶 1個
9. 收腹帶
- 剖腹分娩產婦作束緊傷口之用,可減輕痛楚。
10. 水泡
- 自然分娩產婦使用: 傷口痛時可墊著坐,以減輕痛楚。

日常用品類

1. 外套或披肩 1件及長褲
- 產後要小心保暖, 避免著涼
2. 拖鞋 1對
3. 保溫杯
4. 密碼鎖
5. 乾糧 (少許)
6. 手提電話及充電器
7. 零錢及八達通
- 必要時購買用品, 打電話

9. 出院時衣服 1套
- 可稍後由家人帶來

清潔用品類
1. 毛巾、浴巾
2. 牙膏、牙刷、漱口杯
3. 潔面乳
4. 潤膚膏、潤唇膏
5. 免沖水洗頭水、沖涼液 (清潔身體用乾粉)
6. 梳

嬰兒用品類
1. 初生嬰兒紙尿片 1包
2. 嬰兒用濕紙巾或棉花球 1包
3. 紗巾 6 - 8 條
4. 包嬰兒毛巾 (政府醫院包, 部份私家醫院需自備)
6. 嬰兒衣服、手套、腳套、帽、包被

***以下係另一位mama既經驗, 純粹供大家參考~

我原本的走佬袋有很多東西,最後真正有用的是﹕

產婦衛生巾﹕
*1-2包已經夠,因為係姑娘用來墊你,你本人不能動,很難換,但係姑娘好忙,唔會成日同你換)
*kotex的每一片都直直地排,沒有摺痕,夠平,用來鋪在你的床面(小便位)就好方便,由等生,到生咗,姑娘都要鋪,所以用扣裝定貼裝都沒有所謂。
*護理寶的每一片都幾闊,好似尿片咁形狀,纖維有點兒起毛,又有防漏摺邊,會接觸到會陰傷口不舒服,但是附送的網褲非常好用,質地
比佩麗的滑又有彈性,網的洞又比較細緻。

網褲
*真係比紙內褲或任何內褲都好,我個人經驗係,一用內褲有少少濕氣,傷口就會痛,用網褲很透氣,令傷口保持很乾,就幾乎唔痛,回家之後都係咁,一穿內褲就比較痛
*帶了3條,只用一條,第一晚不能下床,第二日及第二晚,沒有熟水洗手之下,不想搞傷口,不想彎腰除褲,怕扯到傷口,只換巾沒有換過網褲。

一包初生bb尿片及換片用綿花、盆仔
*要放在bb床仔下的架,比姑娘用來替bb換片。能下床後就自己同bb換片,姑娘唔會幫。如果借用醫院的就要還。
*個人喜好唔好用濕紙巾,因為好「立」好似有層潺未過乾淨咁,用清水加綿花最舒服。

廚房紙
*醫院阿姐會向你收取一卷,如果冇你要遲少少還一卷比醫院
*如果想洗傷口,自己可以留一卷,但我沒有洗,因為沒有咁多熟水,而且傷口
最好要乾,保持得乾越快好,所以除了姑娘替我洗了一次,我沒有洗它,一點都不痛,又沒有發炎。

保溫壺
*又要飲,又要有熟水洗手,怕入風,又要用熟暖水洗阿b的pat pat。個壺不能太細。阿姐一日兩次會斟水比大家。

水壺
*不能下床,躺下時好難
用水杯飲,都係窄口水壺好,用飲管也可以。

廁紙
*醫院的
廁紙很粗糙,同埋有一卷在床邊方便好多。其實帶半卷都夠。

牙膏牙刷
*成日冇得瞓,都會有口氣,唔刷牙就食飯,食落口連飯都臭,所以要
帶。
*洗面用品就冇用,有冷氣,除非皮膚真的很油性,否則塊面都很乾爽,唔需要洗。自從可以下床,一直都很忙地餵奶、想辦法令唔飽的bb不要哭和休息,根本不想去梳

拖鞋
*一入院就換衫,即刻要用,用到出院

BB手套
*BB一出世就識抓面抓眼,要即刻用

相機
*其實好少時間影,唔用閃燈會影得好花,得幾張用得

束腹帶
*有用,不過好焗汗,要加紙巾或廁紙隔住,比醫生或姑娘檢查前要除,免得比人話阻住

帶了又沒有用的東西﹕

-數條用完即棄的內褲﹕根本不方便彎身換褲,要除面褲和內褲再穿上,動作太多了
-哺乳胸圍﹕什麼都不必穿,生完未落得床時,連褲都唔比穿,下身赤裸蓋條被就算。

-沖下身樽﹕都係因為唔用生水,熟水有限,冇用。回家時我有用,都唔係咁好沖,倒轉時沖力不足(佩麗牌),唔倒轉又對唔準。

-潤唇膏﹕以為會口乾,點知冇,不過唔阻空間,帶埋都好

-BB衫﹕夏天一件和尚袍同包被就夠出院,由家人接你走時
帶來就得。和尚袍最好長袖,袖口有得反起套住手那種就最好,因為BB的拳套/手套好易甩,反起袖口就唔會。

大宅

謝謝分享

大宅

我都係廣華生, 資料好有用~ 謝謝分享!

大宅

環保接龍勳章

Ths for sharing!

大宅

我都係廣華生喎, thanks a lot

男爵府

我都係廣華生喎, 你地預產期係幾時呀???

我係12月25號呀!!! 因為第一胎係開刀, 唔知lee 胎會唔會都係開刀呢!!!!

大宅

咁多位mama, 唔使客氣~ 有咩資料希望大家都share出黎益下d jm啦~
我今次係第一胎, c+預產期12月30日, 但廣華就12月27日. 唔知到時會唔會撞到你地呢?

男爵府

我都係廣華生, 但我係12月10日....我想知道去廣華都要帶驗血報告ga? 但廣華無比過我woh...

複式洋房

Fan Q Fan Q....

等我print出來慢慢研究下先...hehe

大宅

原帖由 michellehung 於 10-9-27 09:05 發表
我都係廣華生喎, 你地預產期係幾時呀???

我係12月25號呀!!! 因為第一胎係開刀, 唔知lee 胎會唔會都係開刀呢!!!!

同你一樣~ 12月25號廣華生! 不過我係第一胎~ 睇下到時會唔會撞到~

大宅

原帖由 mi032280 於 10-9-27 11:15 發表
我都係廣華生, 但我係12月10日....我想知道去廣華都要帶驗血報告ga? 但廣華無比過我woh...
我估呢d係無係廣華檢過血既mama先要帶c+個份~

大宅

原帖由 mi032280 於 10-9-27 11:15 發表
我估呢d係for無係廣華檢過血既mama, 佢地要帶私家個份report.

大宅

原帖由 sunday987 於 10-9-27 11:29 發表

Fan Q Fan Q....

等我print出來慢慢研究下先...hehe
衰野, 你張大肚相好靚呀~ 係唔係你黎架???

禁止訪問

陪月勳章

男爵府

開心吸收勳章

我12月17號預產期..
我個走佬袋入面會有︰牙膏、牙刷、洗面巾、兜仔(類似微波爐嗰d膠盒,可以洗生果食或者裝水俾bb抹面仔)、廚紙、廁紙、梳、保溫壺、拖鞋、網褲、孕婦m巾、乳墊、沖洗器、自己衫1套(出院著)
bb用品︰nb尿片1包、濕紙巾(抹pat pat用)、短、長和尚袍各1件、厚身外套1件、包被......唔知夠唔夠呢?大家俾d意見呀

大宅

原帖由 傑小子 於 10-9-28 15:55 發表
呵呵,我諗我係呢度最早個MAMI~因為我12月5日預產期,到時生完,上唻匯報廣華要D咩,等大家有心理準備~
好呀!好呀! 等你報料~ 你買齊走佬袋d野未呀?

大宅

原帖由 honeykerry 於 10-9-28 18:00 發表
我12月17號預產期..
我個走佬袋入面會有︰牙膏、牙刷、洗面巾、兜仔(類似微波爐嗰d膠盒,可以洗生果食或者裝水俾bb抹面仔)、廚紙、廁紙、梳、保溫壺、拖鞋、網褲、孕婦m巾、乳墊、沖洗器、自己衫1套(出院著)
bb用品︰nb尿 ...
床墊, 收腹帶你唔帶既? 010 d人話收腹帶一生完走好用啦~ 可以幫助收子宮架~

複式洋房

我同你一樣都係第一胎,都係12月27號係廣華生 ....

原帖由 LuLu812 於 10-9-27 09:15 發表
咁多位mama, 唔使客氣~ 有咩資料希望大家都share出黎益下d jm啦~
我今次係第一胎, c+預產期12月30日, 但廣華就12月27日. 唔知到時會唔會撞到你地呢?

男爵府

開心吸收勳章

原帖由 LuLu812 於 10-9-28 22:00 發表
床墊, 收腹帶你唔帶既? 010 d人話收腹帶一生完走好用啦~ 可以幫助收子宮架~

床墊好似話醫院有...收腹帶諗緊用唔用...真係有用嗎?
我驚一生完就帶會好辛苦~~

大宅

畀面勳章

回覆 19# LuLu812 的文章

你實在太好人了,謝謝!!!!!

首頁

尾頁

跳至