自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

我手頭上有幾個物業,有個甩左,另外幾個供緊。不過收租夠供唔水理之餘仲有少少收入。

琴晚無奈聊,試計下如果而家賣晒物業,清埋按揭,加上持有既現金基金股票現值………原來我已經有$8xx萬,我自細就好窮,計出來連我自己都唔太相信,計多兩次,應該冇錯。

好開心之際,突然醒起,原來有呢筆錢都不外如是遮,呢個數連一層凱旋門都買唔起(夠一家四口住既size)!唉~~香港既價價真係癡線!

心血來潮睇下舊po,發現原來自己以前有呢個po,只不過兩年幾遮,同一條數今日再計一次,個數額竟然變成16xx萬!可想而知通漲的威力幾勁!mouth:

別墅

我只係一個平凡既c9,從來唔會去買靚衫手袋,facial都冇做,買送慳得就慳,外人睇唔出我有呢筆錢,我估香港有好多呢種c9。

公爵府

好媽媽勳章

嗄.....?乜係咁問人信唔信都有ka
ps.我都有好多個$8xx萬噃(but係冥府紙囉)
你的人格如何,你的人生亦必如何!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 love_dreaming 於 10-11-1 15:06 發表
我手頭上有幾個物業,有個甩左,另外幾個供緊。不過收租夠供唔水理之餘仲有少少收入。

琴晚無奈聊,試計下如果而家賣晒物業,清埋按揭,加上持有既現金基金股票現值………原來我已經有$8xx萬,你信唔信?我自細就好窮,計出來連我自 ...

好奇一問,咁你現在有幾多層樓揸手? 同埋有無乜野可以同大家分享吓?

別墅

原帖由 1013angel 於 10-11-1 15:10 發表
嗄.....?乜係咁問人信唔信都有ka
ps.我都有好多個$8xx萬噃(but係冥府紙囉)
唔好意思,我冇特別意思!唔係晒命!只係不經不覺,連自己都不可置信……物業升幅既魔力真係好犀利,當然亦有跌市既時間,不過平時大多數時間,你根本唔會特別注意。

大宅

我信好多人都係禾稈冚珍珠, 有8百幾萬絕對唔出奇

不過最奇係我成幾廿歲人都只係得5位數字儲蓄

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

兔族資產只有6位數字-.-
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

水晶宮

我反而好奇,點解你要問人信唔信?
有人有$8XX萬,有人得$8萬,有人得8億.
有幾出奇?
點解要唔信?

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 love_dreaming 於 10-11-1 15:09 發表
我只係一個平凡既c9,從來唔會去買靚衫手袋,facial都冇做,買送慳得就慳,外人睇唔出我有呢筆錢,我估香港有好多呢種c9。

我奶奶咪就係甘羅

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

你都好啊, 我都係廿幾歲, 但都係得5個數的儲蓄.

原帖由 peggyhklam 於 10-11-1 15:16 發表
我信好多人都係禾稈冚珍珠, 有8百幾萬絕對唔出奇

不過最奇係我成幾廿歲人都只係得5位數字儲蓄

別墅

原帖由 whoareyou 於 10-11-1 15:14 發表

好奇一問,咁你現在有幾多層樓揸手? 同埋有無乜野可以同大家分享吓?
我冇野同大家分享,我買股票基金都有蝕,蝕好甘添呀。儲錢儲錢再儲錢,儲得咁上下,比首期,攪掂自住。

再儲錢儲錢再儲錢,儲得咁上下,比首期,放租。遇著升市就加按/賣出,吐現一拆二,好似種樹咁,再分租唔好理。

我發現股票基金都係過眼雲煙,原來收租最踏實。即使跌市,租金係跟通漲,保持一定收入就夠,千期唔好貪心。

我由買第一間細樓到e+,共13年。13年有咁既收成,我知足亦感恩。

珍珠宮

大廚勳章

我信...好多人禾x蓋珍珠...
令我諗起,前排財經資訊台都有講,D 地產經紀話果排有好多"大客仔",全部都係C9,著街坊裝,似去買餸路過的.初初以為佢地只係斎睇,點知買吓一個,買吓又一個,咁就買咗幾個單位...

別墅

我想勸人多儲蓄,唔好揮霍,唔好欠卡數,原來積少成多既結果係好神奇架。

珊瑚宮

環保接龍勳章

我估版主都係隨口問下啫. 咁版主你今年幾多歲呢?

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我要向7位數字進發!!!

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我有呀,計埋小數點後面o個兩個位

原帖由 sezsuet 於 10-11-1 15:34 發表
我要向7位數字進發!!!
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

侯爵府

咁你都幾勇喎﹗有冇諗過租唔出?跌市變負資產?供唔掂等等等等。
原帖由 love_dreaming 於 10-11-1 15:23 發表
我冇野同大家分享,我買股票基金都有蝕,蝕好甘添呀。儲錢儲錢再儲錢,儲得咁上下,比首期,攪掂自住。

再儲錢儲錢再儲錢,儲得咁上下,比首期,放租。遇著升市就加按/賣出,吐現一拆二,好似種樹咁,再分租唔好理。

我發現股票基金都係 ...

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 alphabetagamma 於 10-11-1 15:33 發表
我估版主都係隨口問下啫. 咁版主你今年幾多歲呢?

妳係咪想講"樓主"吖

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 eeb 於 10-11-1 15:39 發表

我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 eeb 於 2010-11-1 03:39 PM 發表

首頁
12345...7

尾頁

跳至