自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

個衰仔得3歲幾,
早幾個月先識一句句咁講野
而家駁咀駁到咩咁

佢做錯事,我話佢,話多佢2句
佢話"媽咪你唔好咁多野講啦,安靜!"

62叫佢坐好食飯,唔好走圍走
個衰仔話"我唔駛你咁多事"

其實呢D說話係我地平時話佢,
但出自佢把口真係好冇禮貌
佢唔知乜講話我地係唔啱
只係覺得你咁講我都咁講
我都係學你地
點教??

侯爵府

好媽媽勳章

講真我大女就黎6yrs 我都驚佢大個會斬死我ka
原帖由 B媽-Blue 於 10-11-8 14:20 發表
個衰仔得3歲幾,
早幾個月先識一句句咁講野
而家駁咀駁到咩咁

佢做錯事,我話佢,話得佢2句
佢話"媽咪你唔好咁多野講啦,安靜!"

62叫佢坐好食飯,唔好走圍走
個衰仔話"我唔駛你咁多事"

其實呢D說話係我地平時話佢,
但 ...

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

WHY??

原帖由 ShinTeresa 於 10-11-8 14:25 發表
講真我大女就黎6yrs 我都驚佢大個會斬死我ka

子爵府

唔駁咀,淨係目露凶光,咪仲驚mouth:

20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

哈哈...我唔驚我個女斬死我, 我驚佢把口會出街比人斬死多d

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我囡都係三歲幾, 又係駁嘴駁到暈,
成日都話要打媽咪, 睇黎到八歲人仔夠力拿刀, 我就會俾佢劯死啦~

侯爵府

好媽媽勳章

米又係博咀博舌甘law, 又唔知錯, 成日掛住玩, 話多2句就喊, 又皮4大, 都唔知點教/攪
原帖由 B媽-Blue 於 10-11-8 14:30 發表
WHY??

伯爵府

我個囡又係三歲幾,佢前幾日係我同佢滴眼仔的時候無啦啦講話我無帶個腦出街喎,所以我遲下要將d刀收埋一二便至得啦!!!!!

翡翠宮

好媽媽勳章

『其實呢D說話係我地平時話佢,
但出自佢把口真係好冇禮貌 ....................』

孩子是父母的鏡子................

(sorry ~ 打錯, 是鏡子)...

大宅

看身教多麼重要
你平時如何對他,他一一看在眼裡

建議你多用正面的字眼
例如:
我們討論緊一d重要事情,希望你能安靜一下

鬧個小朋友無禮貌,不如先檢討自己

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

查實小朋友要從 2 歲開始"嚴"教,要比佢地明白知道做錯事的後果,阿仔度門我今天也未裝返!!

你地會唔會拆左阿仔度房門?
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3495375
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

原帖由 jolo 於 10-11-8 14:42 發表
但出自佢把口真係好冇禮貌 ....................』

孩子是父母的影子................

其實我好認同....
我女女就太串, 我地大人俾佢串到唔識反駁
返學第1日, 老師就笑住同我投訴
其實佢係有禮貌&有point...

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 大力大力 於 10-11-8 14:47 發表
查實小朋友要從 2 歲開始"嚴"教,要比佢地明白知道做錯事的後果,阿仔度門我今天也未裝返!!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 chair 於 10-11-8 14:43 發表
看身教多麼重要

建議你多用正面的字眼
例如:

鬧個小朋友無禮貌,不如先檢討自己 ...

伯爵府

看身教多麼重要

建議你多用正面的字眼
例如:

其實你講得好好呀,所以當同老公講番呢件事的時候佢即刻話你係咪講過而自己唔知呀???跟住我就檢討番自己,叫自己以後講野真係要小心小心小心......

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

係呀,我今日都有同老師講
老師話要用正面D既字眼
你唔好咁多野講,安靜--->咁就用安靜

但好多時好難唔用"唔好"呢D字眼

看身教多麼重要

建議你多用正面的字眼
例如:

禁止訪問

子爵府

原帖由 大力大力 於 10-11-8 14:47 發表

你地會唔會拆左阿仔度房門?
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3495375 ...

請問你咁算唔 "以暴易暴"
20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 jolo 於 10-11-8 14:42 發表

孩子是父母的鏡子................

(sorry ~ 打錯, 是鏡子)...

agree

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 BingJing 於 10-11-8 15:02 發表

請問你咁算唔 "以暴易暴"

係呀!!

一定要硬過佢,等佢知道邊個話事,有人話為什麼唔同佢慢慢講道理,但社會係唔會講道理,老板衹會問你做唔做,唔會聽理由,唔做就返屋企!!

阿仔夠有時話: "你又係甘" 我話 : "你以後大個賺錢就可以甘,大學畢業前都係我話事,知道未?"
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至