自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

魚生,我現在用iphone上手机版bk,我明天pm你問野,好嗎?我唔洗做pet scan呀!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 潘高壽 於 10-11-10 08:01 PM 發表

試下用花生衣煲水飲,先去 check d血,會好 d..

想問邊到有得賣??((花生衣))
【WING】◤[幸福]慢慢接近﹏°我要永遠留不住它〤..╭ 》〃"'。你會為我去學慬 ︴珍惜嗎???↗°° ] || 對你真的.有期望]] ┌我!!!"不管一切**只要有樂怡❤已經心滿意足!!┐期待你快高長大=]

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 魚生 於 10-11-11 20:34 發表

蟲草又可以食喎!我見一般食蟲草既病人精神胃口都比較好不適亦比較少!!

佢食左幾日就係近嘴附近生細瘡出來,中醫話要睇咩癌症,我老野係肝癌,所以個壓力會重d啦,肝癌好多野唔可以食用.

不過而家我呢排開始燉白蔘花膠,紅早比佢中醫話比佢補氣補血lor.

我老野做個隻化療,冇甩髮都冇影響胃口架,只要唔好用藥材來補就ok啦.

<br><br>

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

別墅

你真好人! 不過佢一定唔會自己打啦!
表姐話佢打個隻係TC, 原來唔一定要打7針, 咁佢都唔想再打萬幾蚊嘅針.
但佢已打咗兩次, 咁樣中途轉會唔會唔好? 另外, 平D嘅增白血球針同萬幾蚊嘅有冇分別, 如平D嘅針藥效差D慢D....? 謝謝!

原帖由 魚生 於 10-11-11 22:12 發表

估計你表姐係要用TAXTOTERE呢隻藥,個別人對呢隻藥既反應會好大,白血球會一夜間跌到好低,醫生多數都會建議落針後第四、五日開始打白血球補助針,一般的體質連打三、四天都夠架喇,但當然有例外可能有人需要打足一星期針,就 ...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

別墅

sorry令你誤會, 佢係想轉提升白血球嘅針, 唔係化療TC.
咁樣轉嘅話, 又得唔得, 好唔好? THX!!

原帖由 魚生 於 10-11-12 19:16 發表

TC=Taxotere+Cyclophosphamide,佢想中途轉化療藥?點解要轉呢?除非証實藥物無效,或者個人對藥有敏感先至轉藥,一般唔會無啦啦轉架,你估真係好多藥可以俾你揀黎打咩?!
唔一定要打打足七支架,通常打左三支之後去驗下血,睇下仲要 ...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回復 5# 魚生 的帖子

果次佢只食左3日就已經係下扒生細細粒瘡出來,而且覆疹11度一升到110度,所以兩個月就做左兩次化療.之後咩都唔食,就一直保持左成年都冇升,但今年頭佢又升,化療之後都冇降.

近呢兩個月仲試過爆肝,范教授話連肝都唔可以換啦,只有肚水太脹就放下咋.

會唔會係長期食抗癌藥同乙肝藥,個肝就頂唔順呢?

中醫學院果邊又冇叫佢食咩雲芝呀,靈芝呀冬蟲草呀呢d咁野,但話可以燉海蔘,花膠,飲多d糖水,千其唔好食藥材咁啦.咁佢仲可以食得d咩呢?
<br><br>

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回復 1# chinatea 的帖子

有人話飲5青汁都可抗癌.

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

hi你好呀,我岩岩驗到係急性淋巴性血癌,已經完成第1次化療,冇咩甩頭髮,係落完藥之後果3日嘔到痴線,一直精神胃口都好好,我而家係醫院打緊千幾蚊果隻呀,1日1支,姑娘比我自己打,佢話我出院都要係屋企日日打,我而家白血球得返0.5,要打幾耐先升架?我打左5-6日架啦,thanks

原帖由 魚生 於 10-11-12 07:16 PM 發表

TC=Taxotere+Cyclophosphamide,佢想中途轉化療藥?點解要轉呢?除非証實藥物無效,或者個人對藥有敏感先至轉藥,一般唔會無啦啦轉架,你估真係好多藥可以俾你揀黎打咩?!
唔一定要打打足七支架,通常打左三支之後去驗下血,睇下仲要 ...
感激遇上你~

男爵府

畀面勳章

魚生你好
我爸八年前發現有肺癌,右肺做手術切除三分二,個時手術完話附近的淋巴都脹左,但醫生無再作其他治療.只定期覆診...今年四月,發現肺癌覆發,私家話第三期,位置政府同私家醫生都話唔可以做手術,生係氣管附近...已經在瑪加烈做了兩個月化療電療,精神OK,返去照X光見醫生兩次,都話個腫瘤差唔多,重係半隻手指咁大到,不過,都無野可以做到...依家只係等一月的電腦掃描照清楚 請問,係咪真係我爸爸只有等待,多數呢種情況大約重有幾耐時間 謝謝!

男爵府

這是樓主出的最後一個post...

R.I.P.

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

願早日安息

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

希望佢的女女可以健健康康快樂咁成長.....

首頁

尾頁

跳至