母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿B兩個月, 我無比佢食奶咀, 但佢一想訓覺, 就好想啜我個乳頭黎訓, 朝早都還可以唔食, 但夜晚就一定要食先訓到, 唔係就係咁扭。

比佢啜, 佢會啜左D奶, somehow有少少影響左下一餐既時間 (佢可以3個鐘一餐的)。其實最慘係, 佢想訓, 啜一邊約15分鐘, 訓著左, 一放低, 即刻醒, 又唔訓, 一個鐘後, 又係咁, 又要啜, 夜晚有時搞成3-4個鐘, 佢先真真正正訓著, 好似現在咁, 由頭先9點幾10點開始, 剛剛好好地訓著, 現在已經半夜2點啦, 頭都暈埋。

其實係咪比奶咀佢食好呢? 咁樣佢每餐都可以好好咁食飽飽?

還是, 現在仍是口腔期, 順其自然比佢啜好呢?

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我估你已經變左佢嘅人肉奶咀啦....!
我就冇比奶咀個女,我由得佢食手指!
你餵佢有冇時間表架?定佢要你就比?
姐係佢都未戎夜奶?

你希望別人怎樣待你,你也要怎樣待人(太7:12)

子爵府

好媽媽勳章

我都係畀佢食手指, 佢食一陣瞓左就甩

慢慢教佢自己喺床仔瞓, 佢喊唔好即時回應 (確定bb不是處於危險中) 搵個位你望到佢,但佢睇唔到你 (如bb床頭, 兩個月未識望昂頭仔床頭方向) 等佢喊15分鐘, 唔收聲就拍吓佢, 唔得先抱, 抱一分鐘就放低, 離開佢視線, 如是者捱幾晚, 通常第3-4晚就會成功 (可揀weekend改善, 第二日唔使返工冇咁怕嘈親人)
可唔可以喺相簿加相落個人簽名度?

伯爵府

我兩個小朋友都有食奶咀架, 但係就冇奶咀癮, 通常都係瞓覺時食, 瞓咗會自己吐或者我拎走. 大女就一歲夾硬同佢戒, 三日就戒咗, 細仔就一歲前去咗個旅行, 我地有帶奶咀去, 但係冇比佢食, 自然地戒咗.

複式洋房

我bb 都係差不多兩個月, 半個月左右佢開始夜晚定時扭計喊到唔收聲, 我好痛苦果陣都有想比佢食奶咀止喊. 但後來冇因為驚佢甩左奶咀都係會喊, 到時要成晚幫佢扶奶咀. 於是我就用包被包實佢, 好似初生o係醫院果種包法. 好神奇, 唔駛三分鐘即瞓著!!! 到而家佢食飽, 玩一陣, 如果自己瞓唔著開始喊, 我就包住佢, 十次有8 次得. 再加埋樓上polarmama o既方法, 佢而家已經好少有自己唔瞓o係度喊o既問題喇. 希望幫到你.

大宅

好媽媽勳章

我個囡囡俾佢都唔食...
有兒科專家講~~bb食奶咀都唔係壞事. 但第2時就要諗下點戒囉~~

大宅

係呀, 人肉奶咀啦...
我呢兩個月都係feed on demand呀, 無特別定時間表, 所以一路都食得好密, 有時又無特別為意佢係真想食定想訓 (想訓較難知道), 夜奶都未戒呀, 所以好累呢....
依家唔知點好..

原帖由 cpui_shan 於 10-11-24 02:49 發表
我估你已經變左佢嘅人肉奶咀啦....!
我就冇比奶咀個女,我由得佢食手指!
你餵佢有冇時間表架?定佢要你就比?
姐係佢都未戎夜奶?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

慢慢就唔會一放低就醒呢個問題.

我個細b 4個月大, 平時係feed on demand, 我夜晚都變左人肉奶咀, 但之後一抱佢就醒, 咁我會由得佢, 用被包實佢個身, 照熄照/開暗燈俾佢訓覺, 只要佢唔喊我都算架啦.

下晝佢係食手指食到訓著.

我係堅持唔俾奶咀...

伯爵府

虎到金來勳章

我b唔食奶咀,佢會頂出來,照塞佢就喊
晚上多數要一路食住瞓,我又係一放低就醒,於是晚上儘量一齊瞓低餵,佢食食下就會瞓左架啦,我又係feed on demand.唔知你佢病緊定係猛長期,日頭要2小時一次,晚上可以瞓6-8小時唔食都得,不過我會同自己講,幾攰幾辛苦都好,亞b健康就得啦.大家加油啦.

大宅

我都係人肉奶咀, 初時BB係一定要人肉奶咀先訓到,
比奶咀佢LUR番出番,試左好耐都唔得.
宜家大少少,差唔多3個月,就無咁要啜人肉奶咀,
日頭係街比奶咀都OK.
BB口腔期,要滿足佢啜奶的需要,第時先有自信架.好多BB 唔肯埋身添呀,所以我都好ENJOY 比佢啜, 大家又親近D.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊