自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

I can't believe it! Suddenly Tai Wai becomes the Central of HK, and it is surounded by four famous international Universities!!

【本報訊】長實地產投資董事郭子威上月在微博留言被指誤導買家後,近日轉到內地繼續以誇張失實言論推銷長實大圍新盤盛薈。除了聲稱盛薈相鄰四間大學和位處一級名校網,更將大圍比作是北京天安門區,形容大圍是香港商業金融中心,樓價比九龍塘更高。身兼大律師的立法會議員湯家驊指其言論明顯與事實不符,內地買家若因此被誤導,在內地和香港提出民事訴訟踢契,有機會勝訴。

郭子威正在北京、上海、廣州、深圳等地巡迴推介盛薈,並接受多個媒體訪問。他宣稱,九龍塘向來是香港豪宅地段,大圍盛薈比九龍塘「地段更好」,因此樓價理應比九龍塘同類住宅更高,現時定價低於他心目中的「市價」,是「為了讓業主看到有上升的空間」。為自圓其說,他竟然將大圍與北京天安門區相提並論。

稱近四大國際知名大學
根據「地產中國網」的訪問內容,郭子威表示:「項目(盛薈)的地理位置很好,相當於北京的天安門位置,到哪裏都很方便,是個商業中心。」在「搜房別墅網」訪問中,郭子威同樣指:「我們(盛薈)目前處在香港地理中心位置,等同目前在北京所謂的天安門的位置,是金融中心點。」
郭子威接受內地傳媒的多篇訪問稿中,同時標榜盛薈的「教育優勢」,形容盛薈鄰近「四大國際知名大學,學術氛圍濃厚」,又指「中學也是香港最多優等一級的校網區,這個對於一般父母來說最吸引人」。事實上,盛薈所在的沙田區內只得一間大學,沙田區中小學校網亦非傳統名校網。
吹噓大圍是名校區和商業金融中心,香港人當然不易上當,但內地人則不然。身兼資深大律師的立法會議員湯家驊表示,內地買家若因此被誤導買樓,可以在內地和香港提出民事索償踢契,他說:「內地買家對香港認識不大,感覺俾佢(郭子威)呃咗,我相信法官有機會接納。」他批評郭子威言論誇張失實,慨嘆:「一間大公司真係唔應該有啲咁嘅人喺度。」
立法會房屋事務委員會主席李永達表示,發展商高層在內地發表誤導性言論,也許不受本港法律規管,但他說:「長實作為上市公司,應該規範自己嘅職員,否則對自己公司形象和商業道德有影響。」
他又指,事件反映單靠指引規管樓宇銷售無補於事,香港逼切需要立法,全面監管銷售細節。但由於立法工作需時一至兩年,李永達提醒本港和內地消費者在這段期間內買樓,必須打醒十二分精神。

大宅

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

男爵府

所以d地產商講野信一成好喇:;pppp: :;pppp:

水晶宮

周六經過樂活道新盤樂天峰...一車車旅遊巴自由行去睇樓...幾萬蚊一尺呀...
少奶奶的身份,丫頭的命...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

唉! d 地產佬。。

佢地唔吹到甘大,怎值拾五萬一方!!呃人落答!!

所以我超贊成政府出重招!!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔係當咗車公廟 係 天安門 吓話

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

呢條友重 cheap 過 d 寶藥黨

公爵府

豈有此理!我住開大圍睇樓睇咗半年想買,d樓價係咁升,難得政府出招樓價先定番d,長實咁搞法,我咪焗住要諗第二區.

民房

原帖由 WYmom 於 10-12-7 09:23 發表
【本報訊】長實地產投資董事郭子威上月在微博留言被指誤導買家後, ........長實作為上市公司,應該規範自己嘅職員,否則對自己公司形象和商業道德有影響。」

呀+x都唔係好得去邊 話將軍澳「日出康城」,睇住堆填區那邊的綠色(草地),真係靚,叫人去睇,令人心曠神怡。」

個老細本身都其身不正講大話都唔眨眼!的馬仔仲唔有似無孔咩

男爵府

原帖由 why_2008 於 10-12-7 11:29 發表

呀+x都唔係好得去邊 話將軍澳「日出康城」,睇住堆填區那邊的綠色(草地),真係靚,叫人去睇,令人心曠神怡。」

個老細本身都其身不正講大話都唔眨眼!的馬仔仲唔有似無孔咩 ...

點止呀, 佢地當時仲話呢個係第2個「太古城」添

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wahahaha....講得出又唔面紅.抵佢同佢老細發ge!
原帖由 WYmom 於 10-12-7 09:23 發表
I can't believe it! Suddenly Tai Wai becomes the Central of HK, and it is surounded by four famous international Universities!!

【本報訊】長實地產投資董事郭子威上月在微博留言被指誤導買家後, ...

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

子爵府

叫郭只吹好過啦

伯爵府

我最初係九龍塘見到盛薈個廣告仲矇下矇下,仲問老公,乜九龍塘有新盤咩?

跟住睇佢電視廣告,嘩,佢可以對「大圍」兩字隻字不提,真係不得不寫個服字俾佢
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 why_2008 於 10-12-7 11:29 發表

個老細本身都其身不正講大話都唔眨眼!的馬仔仲唔有似無孔咩 ...

係囉, 只有d咁嘅老細至會重用d咁嘅o靚架啫
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

別墅

要誇大, 先有宣傳之效...
個個做地產既, 上至發展商, 下至經紀, 都要浮誇, 不過呢位郭某又真係誇得離譜...

子爵府

淨係睇d 地產商係電視賣廣告就够哂誇張啦, 影哂d 歐洲式設計, 個花園仲好似歐陸式皇宮咁靚, 完全係誤導, 到後來至寫返實景請參閱售樓書

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

d旅行團都唔洗開團去瑞士,北京喇~
都0係哂hk,

唔該佢地講多d啦~
等政府快d出重招!

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

d旅行團都唔洗開團去瑞士,北京喇~
都0係哂hk,

唔該佢地講多d啦~
等政府快d出重招!

首頁

尾頁

跳至