興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

十月時搬咗屋,現在只有一個超小露台,好多想種的花花菜菜又要重新計劃過,唔可以種太多,上個月開始第一輪,種咗白菜和菜心,跟著是羅馬生菜,櫻桃蘿蔔,還有很多,可惜巳冇地方,而且一時失手,落多咗種子,而家d菜菜變成擠迫戶>>>

白菜

菜心

這是擠迫戶,菜心白菜同一家..

這棵生長在擠迫戶內,不知是什麼菜..

羅馬生菜和紅葉生菜..

櫻桃蘿蔔和蔥..

水晶宮

哇………好令啊~~

男爵府

好開心呀。想問下你點樣防虫架?
我一種親菜都俾虫駐。所以而家只種香草。

男爵府

畀面勳章

其實初初種的時侯,白菜和菜心只有3,4片葉的時候,有白粉蝶在葉上生蛋,有十幾粒,我即時用小夾子夾走,之後用蚊網蓋著,都幾有效,有一次淋水後忘記蓋好蚊網,當日又有發現十多粒蝶蛋,到今天,我出街前都會蓋好d菜菜,以防有蟲蟲和雀仔侵襲d菜.
*白菜,菜心和櫻桃蘿蔔都好容易被蟲咬,而生菜就會被雀仔啄食*

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 媽媽婆婆 於 10-12-11 19:47 發表
十月時搬咗屋,現在只有一個超小露台,好多想種的花花菜菜又要重新計劃過,唔可以種太多,上個月開始第一輪,種咗白菜和菜心,跟著是羅馬生菜,櫻桃蘿蔔,還有很多,可惜巳冇地方,而且一時失手,落多咗種子,而家d菜菜變成擠迫 ...

落種子多唔緊要,種菜係咁架,先種到佢地大約兩,三吋高,你要預備一個長條花盤,放好泥之後,你張d菜苗連根連泥一字排咁插落長條盤,一個兩呎兩條盤插兩排,但你要留4吋咁上下一棵,太貼d菜就唔夠位長大架.

你而家唔分盤佢地會迫死架.
<br><br>

男爵府

畀面勳章

多謝提點,我諗我而家只能做的就是早d疏苗食咗d菜先,因為我巳沒有太多地方容納d菜菜..佢哋真係大得好快..

原帖由 chinatea 於 10-12-12 17:42 發表
落種子多唔緊要,種菜係咁架,先種到佢地大約兩,三吋高,你要預備一個長條花盤,放好泥之後,你張d菜苗連根連泥一字排咁插落長條盤,一個兩呎兩條盤插兩排,但你要留4吋咁上下一棵,太貼d菜就唔夠位長大架.

你而家唔分盤佢 ...

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 媽媽婆婆 於 10-12-12 19:41 發表
多謝提點,我諗我而家只能做的就是早d疏苗食咗d菜先,因為我巳沒有太多地方容納d菜菜..佢哋真係大得好快..

原帖由 chinatea 於 10-12-12 17:42 發表 http://forum.baby-kingdom.com/images/com ...

你冇地方的話就張最幼果d拔左先,比d空位強壯果d好過啦.

我今年都只係種左生菜同甜粟咋,d矮瓜都比蟲咬哂呀.
<br><br>

男爵府

畀面勳章

chinatea :好在你提醒我,我仲以為要拔咗d大棵嘅菜菜..

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你的菜生得好靚, 想問下你用咩肥架?

男爵府

畀面勳章

d泥我真係用咗好多心機去處理,首先用咗d廚餘,花生麩,肉骨粉...去堆肥,大約2個月,到種植前,攪好d泥,再加小小雞屎肥,其他有機肥等等(唔知會否太多),跟住等1,2個星期,就將陪好的菜苗種在泥裡,到d菜菜大d,就每10日落d花生麩水和小小雞屎肥...

水晶宮

原帖由 媽媽婆婆 於 10-12-14 19:25 發表
d泥我真係用咗好多心機去處理,首先用咗d廚餘,花生麩,肉骨粉...去堆肥,大約2個月,到種植前,攪好d泥,再加小小雞屎肥,其他有機肥等等(唔知會否太多),跟住等1,2個星期,就將陪好的菜苗種在泥裡,到d菜菜大d,就每10日落d花 ...

其實更簡單的,如果家中有小朋友,就用佢地d尿加水就可以,或者用洗米水就已經好有機架啦.
<br><br>

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 chinatea 的帖子

我地都係用BB啲尿尿+水施肥有時就會用花生夫開水, 用嚟施肥

男爵府

大宅

好媽媽勳章

請問小朋友的尿尿, 是否需(嘔)幾天後, 再+水開稀...才用?? 用了會否有太大的臭臭味??

大宅

我都係用洗米水

大宅

首頁

尾頁

跳至