論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

現成印傭做咗三個禮拜, 乜野都無做, 講大話, 講電話, 應該係一面係我地到做一面再搵工, 最衰個 Agent 仲話係咁架啦, 有 D 做幾日就走都有 ..... 似乎無諗過去了解問題 .... 話唔定夾埋都唔出奇

小心此人 :
SURTxxx
之前係Ma Wan 使左4年

民房

小心印傭 SURTxxx

原帖由 siupaul 於 10-12-13 14:51 發表
現成印傭做咗三個禮拜, 乜野都無做, 講大話, 講電話, 應該係一面係我地到做一面再搵工, 最衰個 Agent 仲話係咁架啦, 有 D 做幾日就走都有 ..... 似乎無諗過去了解問題 .... 話唔定夾埋都唔出奇

小心此人 :
SURTxxx
...

水晶宮

你個agent咁架千其唔好再搵佢呀,介紹埋d垃圾比你仲要咁講野, 真係多多都唔夠'舌'比佢啦

珍珠宮

開 agent 名

洋房

可否寫埋佢ID 或PASSPORT NO...呢D名好COMMON喎! 列佢入BAD LIST,讓我地僱主提高警覺。THX!!

別墅

我想問 bk 而家邊度仲有 black list 既 agent 同工人 list 呀?
我都想報呀!!

民房

個 Agent 仲話係咁架啦, 依法例工人係有權一個月通知, 正如你都可以一個月通知佢 ..... 頂佢個肺 !!!!

小心此人 :
SURTxxx
passport : AL 774xxx

之前係Singapore 做左4年
跟住係Ma Wan 做左4年

Agent 可 PM 問

男爵府

"係咁架啦, 有 D 做幾日就走都有?!"
which agent is so bad!?!

my agent sometimes says things like 'not a big problem, what do you want me to do?' or 'what do u want to do then?'

The agent always wants to kick the ball back to the employer that it's not the agent's problem when your maid is no good.....they don't want to be responsible for the bad maid!

原帖由 siupaul 於 10-12-13 14:51 發表

小心此人 :
SURTxxx
...

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 Edsie 於 10-12-15 18:12 發表

my agent sometimes says things like 'not a big problem, what do you want me to do?' or 'what do u want to do then?'

The agent always want ...

遺憾地, 呢d真係同agent無關.....
佢地負責薦人而已, 生意成咗就完
什麼售後服務, 都係老吹架啫~
試問一間公司/一個sales, 如何為另一個體 (=工人) 的行為負呢?

別墅

我果個就係做左 3 日就走左, 想知 agent 係邊, pm 講 ^^

男爵府

我覺得AGENT係最衰...明知係衰果D佢都推比你,佢地又唔洗有責任...收錢拍拍"籮柚"就算...咁洗鬼佢地呢個角色呀!:;pppp:

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 ms.aeroplane 於 10-12-16 11:43 發表

我覺得AGENT係最衰...明知係衰果D佢都推比你,佢地又唔洗有責任...收錢拍拍"籮柚"就算...咁洗鬼佢地呢個角色呀!:;pppp:

我個印都係做左2個星期就辭職, 佢係本地完約工人, 點知都係咁,我又覺得吾關AGENT事, AGENT都吾知點解佢之前UNDERPAID +無假放都可以完約, 但到我家2星期就頂吾順,我覺得係工人問題,所以我都好無奈。

男爵府

原帖由 Connielai 於 10-12-16 12:03 發表

我個印都係做左2個星期就辭職, 佢係本地完約工人, 點知都係咁,我又覺得吾關AGENT事, AGENT都吾知點解佢之前UNDERPAID +無假放都可以完約, 但到我家2星期就頂吾順,我覺得係工人問題,所以我都好無奈。 ...

當然有工人真係本身有問題,但係好多時,ED未還哂錢比AGENT就斷約嘅,好多時都係經返同一個AGENT揾工,你估AGENT佢地唔會分邊D有衰邊D好咩.....!我識人做AGENT,佢地咪就係將D工人翻炒,再翻炒,仲要執靚份RESUME...推來推去都係個"炸"!所以如果情況許可,有時間教,就請海外好過....

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 ms.aeroplane 於 10-12-16 13:23 發表

當然有工人真係本身有問題,但係好多時,ED未還哂錢比AGENT就斷約嘅,好多時都係經返同一個AGENT揾工,你估AGENT佢地唔會分邊D有衰邊D好咩.....!我識人做AGENT,佢地咪就係將D工人翻炒,再翻炒,仲要執靚份RESUME...推來 ...

Yes correct, let see my 6 days dirty ghost was the sample.

民房

雖然有人會話唔關 Agent 事 ... 但事實係至今個Agent都無再打一個電話或 email 介紹另一個 replacement (佢答應左替我找 ) ... 好明顯無錢收既 replacement 佢有都會介紹比個新客 .... 而佢又可以咁唔 care 個印傭未比晒 Agency Fee 就 Resign ... 真令我懷疑夾埋搵食 .... 我覺得真係需要個 bad list ..... 我打算在通知移民局個印傭 resign 時順便講埋佢無啦啦做3星期就唔做, 希望唔好咁易再批 visa 比佢害其他人 .... 雖然移民局唔會理我, 但起碼都要表明我先係受害者, 唔好以為我炒佢

子爵府

更係關A準事
佢哋走法律gap
又當工人係搖錢樹,貨物都不如

工人又蠢,以為可以揾arm筍工
唉!咪比完又再比agent fee

大贏家咪A準

當然,唔單保有D遊埠工人

民房

不經不覺過了兩星期, Agent 一個電話都無 .... 睇怕我都係要去第二間搵

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 siupaul 於 10-12-21 17:07 發表
不經不覺過了兩星期, Agent 一個電話都無 .... 睇怕我都係要去第二間搵

AGENT再幫你搵工人收吾收手續費?

民房

Agent 只收幾百 replacement admin fee, 有部分仲唔係佢收(可能係領事館收), 所以有工人佢都介紹比新客, 收3千幾好過啦

民房

自從玩野印傭話唔做後已經完全係到 HEA

(1) 成日只係躲在房間sms 同拿出舊僱主的reference letter 看, 似乎在搵新的傻瓜僱主

(2) 其實舊僱主都唔係好岩, 因為以我所知, 舊僱主唔想比長期服務金, 所以完左四年後唔同我個玩野印傭續約, 但間中放假還會叫佢幫手, 交換條件就係幫佢寫封好既reference letter, 咁即係害左其他香港僱主

(3) 玩野印傭唔見左阿仔唯一要著返學的黑皮鞋, 佢既然話肯定自己昨晚已放回鞋櫃, 我話唔該你講大話用下個腦, 就算我信你, 咁請解釋對鞋怎會唔見 ? 莫非它有腳 ? 玩野印傭話咁我都唔知點解, 最多咪比返錢.....(真好氣焰 !!)

首頁

尾頁

跳至