自由講場

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

我英文唔多好....但遲下要請菲傭...唔知會唔會好溝通好困難...

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 claudialuk 於 10-12-20 20:43 發表
我英文唔多好....但遲下要請菲傭...唔知會唔會好溝通好困難...

我諗請印庸嗰D顧主都無乜幾多個識講印尼話, 連少少唔識, 印庸又多數都唔識英文, 咪一樣溝通到

男爵府

畀面勳章

原帖由 claudialuk 於 10-12-20 20:43 發表

我都請過三個菲傭,但請香港做開,我唔識用英文講就用中文講,佢都明小小,再唔明就問同事點講.

等待驗證會員

Thanks!其實普通都ok,不過太耐無講,平時又少講,真係無咩信心...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 claudialuk 於 10-12-20 22:01 發表
Thanks!其實普通都ok,不過太耐無講,平時又少講,真係無咩信心...

講真,佢同你都唔係以英文為母語,大家d文法都唔會講得好arm,名詞大家識既都係日常野,特別既,可能真係要查字典/ 又或你講左,佢都唔識 ~ 都係慢慢講講下,你會慣架喇! 唔洗咁擔心

等待驗證會員

謝謝你安慰!唯有自己都努力學習!好好學外語!

禁止訪問

珊瑚宮

環保接龍勳章

無問題卦..好多街上都見到/聽到個僱主d英文好差, 但應該都溝通到一dd卦.

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我6299都係用bun bun~
我諗你d英文點都好過我99掛~
佢自己學.. 來來去去得嗰幾句, 用身體語言答夠!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我無工人, 不過估:

可以用身體語言 , 或者畫埋圖俾佢睇 ....再唔係, 有D 野你做一次俾佢睇, 叫佢FOLLOW

大宅

好媽媽勳章

你比$佢,點解要自己就佢?出來打工,老細會唔會就你?大家唔好本末倒置,如果1D廣東話都唔識,點解要請佢?好多菲傭其實識廣東話,只不過唔講,你試吓出糧比少$佢地,又扮唔識英文,睇吓佢地會唔會用廣東話同你講番?
印傭(老實答,比較鈍)來到香港都學到廣東話溝通啦!D菲傭比印傭醒好多,佢地點解學唔到?

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 Sherryko9 於 10-12-21 14:51 發表
印傭(老實答,比較鈍)來到香港都學到廣東話溝通啦!D菲傭比印傭醒好多,佢地點解學唔到?

係呀~ 我家工人學得好快添, 不過唔多講, 聽就好叻!
我同d仔傾計, 佢識得笑! 幾勁呀!

子爵府

agree. 我怕如果遇着個又串又精既bun, 佢摸穿你英文係有限公司既話, 會慢慢o麥都扮聽唔明, 做錯野又會話係你instruction唔夠清晰, 所以不如一開始就迫佢要學廣東話, 唔好就佢.
原帖由 Sherryko9 於 10-12-21 14:51 發表
你比$佢,點解要自己就佢?出來打工,老細會唔會就你?大家唔好本末倒置,如果1D廣東話都唔識,點解要請佢?好多菲傭其實識廣東話,只不過唔講,你試吓出糧比少$佢地,又扮唔識英文,睇吓佢地會唔會用廣東話同你講番?
印傭(老實 ...

侯爵府

好媽媽勳章

慢慢同佢講, 其實主要識 d 重要ke terms / words 放心wor 實溝通到, 我c6 英文又係mama, 米一樣可以同阿bun 仲教佢cookking tim
原帖由 Lovelybbs 於 10-12-21 14:56 發表
agree. 我怕如果遇着個又串又精既bun, 佢摸穿你英文係有限公司既話, 會慢慢o麥都扮聽唔明, 做錯野又會話係你instruction唔夠清晰, 所以不如一開始就迫佢要學廣東話, 唔好就佢.
...

公爵府

香港好多菲傭唔識講廣東話係因為好多傭主都係用英文同佢地溝通, 同埋好多父母揀菲傭都係因為佢地識講英文,可以教小朋友講英文, 變得無機會學.

我家工人黎左一年, 中文唔識幾個, 連自己叫賓妹都唔知, 但自從婆婆係度住左一排,要跟住老人家出入買餸煮飯, 識多左中文.

我覺得如果自己英文唔好, 咪請D識少少中文, 唔駛講句話要諗佢明唔明.

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 Lovelybbs 於 10-12-21 14:56 發表
...
yes agreed....好耐之前請過菲傭, 佢扮聽唔明我講勿....拗到面紅面綠....好氣頂

依家剛剛簽左個oversea印傭, 係星加玻做過, wed interview都係講英文幾ok...

有無人請緊印傭d英文都講得好架?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

YES 我6299都係咁黎, 唔信你英文差得過佢地

原帖由 小曳人 於 10-12-21 02:47 PM 發表
我6299都係用bun bun~
我諗你d英文點都好過我99掛~
佢自己學.. 來來去去得嗰幾句, 用身體語言答夠!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

要賺香港人錢, 點解唔講廣東話, 佢地去街市買 食送 都要識講啦, 好多名稱我都係照用廣東話, 唔係叫佢買"麵豉" 就買左"mince"返哩就激鬼氣, 而且菲傭d英文都係麻麻地咋, 點解要就佢地, 從來無話僱主唔識英文就唔俾請菲傭, 樓主你放心

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我以前個印傭英文唔錯, 佢話以前有讀過, 仲叫我地多d同佢講英文, 後來先知, 原來佢係網上識左個美國男友, 預備做過埠新娘 ..

原帖由 gigi1020 於 10-12-21 15:08 發表
yes agreed....好耐之前請過菲傭, 佢扮聽唔明我講勿....拗到面紅面綠....好氣頂

依家剛剛簽左個oversea印傭, 係星加玻做過, wed interview都係講英文幾ok...

有無人請緊印傭d英文都講得好架? ...

大宅

In the supermarket, a woman told a maid very loudly," hey, take this car ar..., no no ... (Cantonese speaking, means wait for a min)... tonite this meat..u know ?.... "

Car in the supermarket???

首頁

尾頁

跳至