興趣嗜好

跳至

首頁
34567...32

尾頁

洋房

原帖由 FUNG_MUN 於 11-1-4 22:02 發表
g1168xxxx 你呢?
我1170,你比我早D喔,你如果派咗就通知聲我可以嗎

大宅

hi candy-22,

我都係4人市區, 06年6月申請架, no#G1178xxx, 等左4年幾喇, 連審查都未有, 上網睇仲有成4千幾個先到我審查, 仲有成3萬幾個先到配房階段, 唔知仲要等幾耐呢?? 已經無做野好耐, 好想快d上樓後搵野做....

原帖由 candy-22 於 11-1-4 12:11 發表
有冇市區4人?我等咗5年啦,仲要等幾耐啊???

洋房

原帖由 ykbb 於 11-1-4 22:07 發表
hi candy-22,

我都係4人市區, 06年6月申請架, no#G1178xxx, 等左4年幾喇, 連審查都未有, 上網睇仲有成4千幾個先到我審查, 仲有成3萬幾個先到配房階段, 唔知仲要等幾耐呢?? 已經無做野好耐, 好想快d上樓後搵野做... ...
你應該好快就會審查咖啦,我上年8月派咗一次冇要到,又要等都唔知要等幾耐.....

洋房

原帖由 candy-22 於 11-1-4 22:06 發表
我1170,你比我早D喔,你如果派咗就通知聲我可以嗎
ok

洋房

原帖由 FUNG_MUN 於 11-1-4 22:42 發表
ok
thanks

大宅

原帖由 joan0807 於 11-1-4 17:44 發表

你最好留意信箱~好似我咁打回頭都吾知~咩都收吾到....要重新申請過浪費半年時間

睇黎我lee幾日都要"埔"住個信箱啦,但有無人知距要我打回頭補文件,系咪代表其地無問題,例如入息呢?補完文件后,就會可以出到藍咭呢?會唔會又要等三個月呢?因為我最驚入息超左,咁就浪費曬d時間啦,

複式洋房

我2009年7月申請,10月寄回再補交資料,我11月再交房屋處,2010年3月份才有藍咭,到現在2011年1月都未審查,我都等到好煩惱,我係新界區4人。

大宅

唔駛煩呢!我估都應該差唔多呢!可能早輪多了特快case要處理,慢了點吧!應該好快!
原帖由 connielaw 於 11-1-5 01:12 發表
我2009年7月申請,10月寄回再補交資料,我11月再交房屋處,2010年3月份才有藍咭,到現在2011年1月都未審查,我都等到好煩惱,我係新界區4人。

複式洋房

多謝你安慰我,我都希望可以快點輪到我。無嘢做之余,也要捱貴租。

子爵府

畀面勳章

由2010年12月9轉在輪侯配房~
到左今日2011年1月5日,終於轉左去已經到達配房階段,房屋委員會會根據公屋申請的排序為你安排公屋編配,當你收到配房通知書時,請積極考慮接受編配單位,早日入住公屋,得享安居。

等得我好苦
今次第3次配房(有一次不計算,所以今次係第2階段),雖然有社工信可配指定地區,但我都擔心未必係配到指定地區,亦擔心未未可以拎到心水...希望快d收到信知道個結果..
不過都幾快~我舊年9月拒絕,即搵社工幫手,可以寫社工信,都已經幾個月又配房

大宅

connielaw : 以前在這裡看其他申請新界之媽媽報料,大多都是7-8個月有審查,但看到你10個月都未到審查,真心淡!!!! 有消息請上來報料啊!!!!
我是申請新界三人的,於2010年11月有no.,這樣都不知要等到幾時了!!!!! 公司在這月會加薪,但一加又超額,現在只好要求公司照舊不加薪. 唉!!!!

大宅

我都係新界4人, 10月頭收藍卡, but 家有長者可以提前6個月, 希望同connielaw一樣可以早d審查la.

我公司4月出花紅&加人工, 真係唔想自己無份呀~

大宅

原帖由 hungkiki 於 11-1-4 23:01 發表

睇黎我lee幾日都要"埔"住個信箱啦,但有無人知距要我打回頭補文件,系咪代表其地無問題,例如入息呢?補完文件后,就會可以出到藍咭呢?會唔會又要等三個月呢?因為我最驚入息超左,咁就浪費曬d時間啦, ...

以下是我的申請程序,可供你參考:
我申請新界3人的.
2月4日第一次郵寄申請表.
4月尾要求補資料.
8月尾再親身交表到房署.
11月10日出no.(打電話問)
12月9日收到藍卡.

以下是我需補交之文件,寫出來可讓其他申請人參考:
1. 離婚文件.(第一次交的不是署方要求的那
張)
2. 兩個仔之出世紙.(第一次我交了他們之兒
童証,以為是可以的.但署方解釋兒童証上
沒有顯示我是他們媽媽之資料)
3. 需把一家人之保單的週年紅利(若有)填入
每月平均入息內.(第一次交時是沒有把此
項目計算在內)所以便要找保險公司印證
資料,收集後才可填報.最後只差$7.00便
超額,真是一把汗!!!!!

希望可幫你了解多一些啦!!!!!

大宅

原帖由 兩個仔媽媽 於 11-1-5 11:03 發表

以下是我的申請程序,可供你參考:
我申請新界3人的.
2月4日第一次郵寄申請表.
4月尾要求補資料.
8月尾再親身交表到房署.
11月10日出no.(打電話問)
12月9日收到藍卡.

以下是我需補交之文件,寫出來可讓其他申請人 ...

謝謝你回复啊,我都未收到信要補交d咩野,不過我都擔心要交跟你講個d既保險文件,都唔知系邊度死比距啊.我又擔心系入息問題,,唉第一關己經煩死,我收到后再上黎話你地知.不過我想知點解你四個月后先再去补交,系咪距會有限期幾耐之后先可以去交架?
同埋你知唔知距話我補交文件,代唔代表入息都可以叫做過左關呢?同埋你點知道自己多7蚊就爆啊?可以問距地架?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 kathylala 於 11-1-5 10:23 發表
由2010年12月9轉在輪侯配房~
到左今日2011年1月5日,終於轉左去已經到達配房階段,房屋委員會會根據公屋申請的排序為你安排公屋編配,當你收到配房通知書時,請積極考慮接受編配單位,早日入住公屋,得享安居。

等得我好苦
今 ...

希望你今次心想事成可以派到心水屋啦我拒絕左3個星期啦~又要開始漫長嘅等待~~~~

大宅

回覆 94# hungkiki 的文章

點解你四個月后先再去补交-----因要要求保險公司把証明文件再編印給我及我的兒子.再加上自己見到很多派屋心淡之報導,沒有積極跟進.所以遲交文件.
把月薪+花紅/12+保險之週年紅利/12之總和不要超過房署所公布之限額.

公爵府

如果一個老人家申請, 咁會等幾耐? 咁間屋會有幾多呎呢?

大宅

回覆 96# 兩個仔媽媽 的文章

其實我都唔知自己有無保險周年紅利,因為我一年先收一次月結單,而且每月只有支出(供款),沒有收入(比番錢我),所以我都唔知會唔會同你講既要求一樣啊.但保險唔系計去資產度咩?

大宅

保單值是計落資產,保單週年紅利則計落入息.

大宅

咁保單週年紅利系每月定每年都會入錢比你架?

首頁
34567...32

尾頁

跳至