6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

兩個月前開始經常買唔到friso,o個陣仲係食緊1號,本身諗住9個月先轉2號,故焗住0係7個月時轉食2號;;;;;;
2個月後,friso 2越來越難買....故決定幫佢轉奶粉!

當初我揀呢隻奶粉,係因為佢易買同埋價錢合理,(相對a+或惠氏),現在,佢不單止難買,仲越加越貴.....
藥房老細話,主要是大陸同胞大量入貨,令貨源短缺.......以前只出在a+身上,現在輪到friso....我唔知道下一次輪到邊個牌子身上,我只是知道,食奶粉的全是bb,佢地係唔可以因為今日買唔到a牌就食b牌....唔係買米咁簡單,食唔到金象,可以食金鳳、甚至百佳牌....

我希望政府可以注視下,唔好下下為了增加經濟,就任由佢地大量掃貨,應該限制佢地只可帶幾多出境,甚至,我唔介意立例每人每次限買幾多奶粉,政府真係要好好注視一下....

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

原帖由 kyokozhk 於 11-1-6 00:09 發表
兩個月前開始經常買唔到friso,o個陣仲係食緊1號,本身諗住9個月先轉2號,故焗住0係7個月時轉食2號;;;;;;
2個月後,friso 2越來越難買....故決定幫佢轉奶粉!

當初我揀呢隻奶粉,係因為佢易買同埋價錢合理,(相對a+或惠氏),現在,佢 ...

贊同!!!我BB都系食friso,買唔到果刻鐘真系好彷徨~~

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

係呀!雖然食開friso都好好,但近來愈來愈難買.我都打算轉牌子...
平時買開果間藥房都會留兩罐畀我,但最近只留到一罐,仲加價至$185(friso2).我問個老闆點解,佢話d大陸人買完A+,買friso,炒到冇貨,又貴晒.
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

禁止訪問

大宅

能恩ok易買, 都有加過價, 不過加唔多, 咁耐試過1次買唔到, 就上左bk同其他媽媽買.

我個仔食得好好.

我一般都keep住最少有2個月存貨.

男爵府

我都會幫阿b轉奶粉,由a+1轉Holle / Hipp, 希望佢可以快快吸收長肉d啦~~

禁止訪問

男爵府

我幫佢轉左思敏兒,希望佢適應啦!

大宅

我有個friend個男友做藥房,話黎緊新年前friso又會加價,D貨至少加7%
又要捱貴貨剌!
加完一次又一次都唔係最大問題,成日冇貨買唔到令我好失望,供應商跟本系度制造缺貨潮黎加價
成日擔心bb冇奶飲倒不如快D轉左佢!!!

我決定屋企D存貨食晒就轉惠氏or日本奶粉剌
美素佳兒奶粉瘋狂加價,齊來抵制、罷買!

別墅

你小朋吃能恩幾多呀

原帖由 gogogo2 於 11-1-10 14:19 發表
能恩ok易買, 都有加過價, 不過加唔多, 咁耐試過1次買唔到, 就上左bk同其他媽媽買.

我個仔食得好好.

我一般都keep住最少有2個月存貨.

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我BB都食能恩1,都係好難買.我住油塘既,2個月前叫我老公返開工去佐敦買咗2罐返嚟,不過上個月我喺附近買唔到再叫佢返工附近買,佢都行咗5間葯房都買唔到...連萬X都無得賣呀!我之後去葯房昅住佢返貨,即刻叫佢賣2罐俾我.
差唔多6個月啦,要轉奶粉,都唔知買邊隻易買啲!

大宅

呀仔就黎10個月大, 主要食能恩/人奶, 好間唔中會三日先有便便, 但都係軟既. 所以我覺得佢食得好好.

大宅

原帖由 cotychan 於 11-1-12 16:30 發表
我BB都食能恩1,都係好難買.我住油塘既,2個月前叫我老公返開工去佐敦買咗2罐返嚟,不過上個月我喺附近買唔到再叫佢返工附近買,佢都行咗5間葯房都買唔到...連萬X都無得賣呀!我之後去葯房昅住佢返貨,即刻叫佢賣2罐俾我.
...

所以要keep存貨. 既然有貨你快d買到夠呀b食到6個月大啦, 到呀b轉2號時, 你試啱左果隻就買到夠食到1歲, 咁就唔洗煩. 我而家既2號存貨夠呀仔食到15個月大.

我見過能恩1斷貨, 但未見過能恩2斷貨(荔枝角/長沙灣區).

複式洋房

我有2can能恩1号,唔知有冇媽媽有美素佳兒1号同我交換呢?請pm me ,thx

別墅

我都係呀...我BBs大概三日就食完一罐奶粉, 藥房又剩俾買一兩罐, 成日撲好煩呀~

不如BK媽媽一齊發起個簽名運動促請政府限制奶粉出境數量啦...再唔係發個簽名運動去D報紙雜誌~

首頁

尾頁

跳至