跳至

首頁

尾頁

複式洋房

依幾日泵奶, 發覺奶水越來越少~
個b女2月個6日大. 食緊120ml.
但已經遲左一個鐘泵奶, 都越來越少, 有咩湯水補救啊? 係點整嫁? sorry, 少入廚房
zero~

禁止發言

大宅

飲豆漿會多返D奶

大宅

可以試埋章魚黑豆蓮"嘔"湯, 白鰂魚豆腐湯, 黑豆漿~
最好定時3個鐘泵1次, 越泵得多, 先會多番奶~

子爵府

畀面勳章 睛靈勳章

奶水少左, 真係靠泵多 d 就可以令奶量回升??

我而家要返工, 每日只係可以半夜埋身餵一餐, 同埋喺 office pump 少少出黎帶返屋企 (一餐都唔夠既分量)... 好傷心...

我每日既晚餐唔係魚湯就係煎魚, 但都於事無補...

希望可以餵 bb 飲多 d 人奶...

大宅

試下....日頭系公司: 飲黑豆奶(楊協成紙包飲品, 超市有得賣, 同維他奶味差唔多, 但從無減價)、或買mother's milk tea茶包飲(但唔係人人按受到呢隻味, 護協荷花都有得賣)、仲有就係飲孕婦奶粉(但會令到人增磅得好勁, 美素佳兒算係比較易入口及冇咁甜, 藥房買會平好多)

正餐就要食多D飯, 湯....用通草煲豬腳(通草藥房有售)

最重要係 "放鬆心情" "要開開心心" 咁先會有奶, 一唔開心及有壓力, 奶量就馬上下降架喇~~
0811有馮小貓出世,1011有馮小虎面世。呀哈哈哈....

大宅

我之前狂飲木瓜魚..但對我唔work..咁我轉飲鮮奶..又食多左飯 (由佢走樣)..未返工前每日隔3 個鐘就泵一次..有食維他命丸同一個禮拜飲一次多奶茶..返左工之後..每日訓得5~6 個鐘..係公司一有機會就泵..so far 依家每日係公司泵到2~3 次..加上份工壓力唔算大..一日大約泵5~6 次..一日大約有7~800 ml
試下飲多d 奶..我依家一日飲大約差唔多1 l 既奶 (買奶都買到窮)..加埋湯同水..一日飲大約2~3 l

大宅

yes, 我都覺得食多d飯真係會多d奶... 我多數晚餐後果次泵, 會比較多奶的~

別墅

去健康院有姑娘教架...下次問下
我都係全部泵出黎,姑娘教3-4小時泵一次,每次都要泵清,半夜最好泵一次

禁止訪問

BK Milk勳章

男爵府

呢期阿女食多左,加上我就返工,心情有d緊張 (我份工都幾大壓力下),而家我都愈來愈少奶,由以前一30安,跌到而家得20幾安~
我已經日日飲魚湯,都唔係好work,而家會再加多對豬手or腳落d湯度,希望可以好少少~
但個心已經準備要補奶粉喇~唉~

複式洋房

我知道點解會減少啦~
就係無 "放鬆心情", 無 "要開開心心" 及有壓力~
依家日日都係廁所泵奶好唔想...
成日在想幾時戒人奶...1個月, 2個月, 過左年..
zero~

複式洋房

o係廁所真係唔好,唔衛生!

我尋日問過同事,發覺office無地方泵奶 ,睇黎都係要放棄囉...

原帖由 LEOZOE 於 11-1-25 14:56 發表
我知道點解會減少啦~
就係無 "放鬆心情", 無 "要開開心心" 及有壓力~
依家日日都係廁所泵奶好唔想...
成日在想幾時戒人奶...1個月, 2個月, 過左年..

複式洋房

想請教如果真係想在公司泵,要買/帶咩「裝置」呢?

原帖由 kathykat 於 11-1-21 13:35 發表
我之前狂飲木瓜魚..但對我唔work..咁我轉飲鮮奶..又食多左飯 (由佢走樣)..未返工前每日隔3 個鐘就泵一次..有食維他命丸同一個禮拜飲一次多奶茶..返左工之後..每日訓得5~6 個鐘..係公司一有機會就泵..so far 依家每日 ...

子爵府

畀面勳章 睛靈勳章

我都覺得 toilet 多菌, 所以我都唔喺 toilet 泵
我日日唔係借呢個同事間房, 就借另一個同事間房, 再唔係就借 store room 黎泵... 希望盡量餵到幾多就幾多啦~

原帖由 yammiepang 於 11-1-26 11:37 發表
o係廁所真係唔好,唔衛生!

我尋日問過同事,發覺office無地方泵奶 ,睇黎都係要放棄囉...

大宅

原帖由 yammiepang 於 11-1-26 11:39 發表
想請教如果真係想在公司泵,要買/帶咩「裝置」呢?

我用medela 既freestyle..貪佢雙電泵+有吊帶..但connector 同喇叭最好買多2 套..因為我係公司會泵2~3 次..買多兩套就可以唔駛係公司洗同叮..方便好多..
我依家多數係自己個位度泵..

複式洋房

多謝教路!!

原帖由 kathykat 於 11-1-26 13:29 發表

我用medela 既freestyle..貪佢雙電泵+有吊帶..但connector 同喇叭最好買多2 套..因為我係公司會泵2~3 次..買多兩套就可以唔駛係公司洗同叮..方便好多..
我依家多數係自己個位度泵.. ...

大宅

我都係愈來愈少呀.....
返咗工只不過係兩個星期到...
未返工前pump到23-25oz, 而家得返12-15oz
因為我工作關係, 根本唔容許行開pump
lunch 好多時都要同客食飯, 又係無得pump
我而家返工前pump一次 around4-6oz
放工返到屋企~7pm pump一次around 6-7oz
臨瞓前pump一次around4-5oz
有時要出街食飯, skip咗 7pm個次,
但係臨瞓前個次都唔會特別多, 都係~7oz
可能真係pump得少, 產量少都在所難免mouth:
所以而家放工同臨瞓前如果同bb食奶時間夾的話都會比bb埋身食
希望keep到比bb食兩至三餐一日啦....

首頁

尾頁

跳至