論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

為何有全部簽收單據, 都可以告個僱主呢?
是否就算僱主真係真金白銀比長期服務金, 有簽收單據, 個maid 都可以告僱主??
如果係, 是否入錢去maid個戶口最穩震呢??

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-1-22 14:36 發表
一直以來, 都有僱主為要支付長期服務金而煩惱, 有些會每四年轉換家傭, 有些, 就會跟家傭協議, 免除長服支付以繼續聘請同一家傭, 表面上看, 似雙贏, 僱主既可節省長服開支, 而家傭亦不需要找新僱主, 重新適應新家庭, ...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

del

侯爵府

畀面勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-1-25 16:36 發表

喺香港每個人都可以去勞署開file告僱主, 人權嚟o麻, 勞署唔會喺開file前睇晒夠唔夠證據先俾佢告的(喺開庭前冇人可以judge邊個啱或邊個錯), 若然僱主冇犯錯, 有晒證據, 又怕咩佢誣告? 但無可否認, 的確係浪費僱主時 ...

唉,之前都有人開 post 話比長期”肉尺”,我都唔明,將心比己,你用人打工打咁耐,你老細又唸點可唔比長期你,你又點唸,請得就預左比啦 !

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

多謝Do媽咁詳細分享, 當年我差d心軟, 預付10年長期服務金俾個菲傭還財仔數, 後來知道俾晒都唔夠還, 唯有一了百了炒左佢

大宅

Totally agree!
原帖由 birdbird 於 11-1-22 15:13 發表

一個好好的個案分享
僱主最好都係跟番晒d法例 & 手續,
唔好整d '特別' 野出黎 陷自己於危難局面當中,
今天工人可以咩都話好,
他朝難保佢扮失憶什至變面.
自己做足工夫, 過得人過得自己
心安理得. ...

珍珠宮

原帖由 MingMami 於 11-1-25 13:41 發表
為何有全部簽收單據, 都可以告個僱主呢?
是否就算僱主真係真金白銀比長期服務金, 有簽收單據, 個maid 都可以告僱主??
如果係, 是否入錢去maid個戶口最穩震呢??

...

因為長期服務金根本就唔係咁俾法, 咁係「不按本子辦事」, 個工人先有位入........
就好似休息日工作一樣, 假設僱主兩個月pay個工人7日 rest day 要佢做嘢, 只放一日假, 簽收哂都好, 咁做本身就冇理到立法原意:係要俾僱員一星期放一日假, 而個工人又被認為係弱勢 (say no會影響飯碗), 咁個工人話被迫嘅, 個官根本唔駛諗個工人有冇收過錢, 因為佢覺得個僱主已經唔啱!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

原帖由 FA8866 於 11-1-25 00:22 發表
趁手快d分享埋一個rest day既case先.

以下case係hk公司對一位印度籍 人士既.但以下涉及勞工例入面既休息日,外傭僱主都值得睇下.

印度籍 人士係一間公司打工做保安,而該公司打埋合約休息日如要放假就扣$200.
當日上 ...

FAFA
呢個case都值得開個新topic呀...... 經常有人中招的!
依家天書有冇個案分享嘅?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

謝謝分享!

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實仲有不少人以為"法定假"係可以用$買假期,我口多喺呢樹都搭囗講過不少次!

男爵府

多謝分享

男爵府

回覆 alanaudio 的帖子

多謝分享,好有用

男爵府

thank you share

大宅

回覆 cat_ma 的帖子

其實就算有比假佢放佢都可以話冇. 點先可以保障我地.

大宅

嘩, 之前我工人都想先拿長期服務金返去起樓......好彩姐...

大宅

回覆:真實個案分享 ~ 有關僱主和家傭協議免除長期服務金

Thanks for sh
Aring

:-P :-D :-) ;-)

翡翠宮

僱主要學識保護自己!

男爵府

我家姐姐的第二份約仲有三四個月才滿,我都未有時間去考慮續唔續約的問題,誰不知佢竟然係我最忙的時候話要go home,唔do喎!我真係好嬲!搞到我哋teh哂腳!
但讀完doreme媽的分享,先下番啖氣咋,眞係要留人定要走人,都係可以咁傷腦筋!!!
再次多謝de re me 媽的分享!

男爵府

mymelody2003 發表於 11-1-25 11:48
其實用錢買假期真係好常見, 尤其請印印的僱主; 買假期既好多時都係想在自己的假期時有工人在身邊分擔工作, ...
但有好多印印係佢自己話要錢唔要假的...............咁我地僱主咪好冇保障, 容"mug"易佢反轉肚肚就係屎!

大宅

其實如已俾錢買假,咁工人仲告咩同僱主要賠咩?
同埋我地公司有時都會叫地ot, sunday or holiday, 係咪都唔可以補錢要補假?

子爵府

開心吸收勳章

想請教大家:
法例規定如果工人自己辭職,僱主是不用給予長期服務金的。
僱主有何方法保障自己,免事後被反咬一口呢?
註:我並非想逃避支付長服,而事實上真是姐姐在簽第3個約時講明完約便會回鄉不做的。
Agent當時亦向我們雙方講淸楚上述法例,還建議如果工人做得好,即使是她自己辭職,
僱主可考慮給予一個月或一半長服當獎勵 ...... 。
既然法例如此,我覺得到第3個約滿時她辭職不幹,我不付長服 (但我會如agent建議給
她獎勵),也不是錯吧?

首頁

尾頁

跳至