論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

真係學到嘢, THANKS FOR SHARING,
你講得好啱, 當有一日你要炒個外傭, 佢一定第一時間諗起可以告番你長俸問題, 所以, 我都勸預各位媽咪, 如果真係覺得個姐姐係OK, 又唔想換個第二個, 就唔好慳個D 錢, 如果比唔起, 唯有請個第二個, 因為, 聽好多媽咪講, 一路覺得好先繼續, 但最終好多因為借大耳洞而炒, 之後就"反轉豬肚就係屎"

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

收到,學到野喇,謝謝提醒~
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

別墅

畀面勳章

Thanks for sharing.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

cheungkaka 發表於 11-12-16 15:05
回覆 cat_ma 的帖子

其實就算有比假佢放佢都可以話冇. 點先可以保障我地.
僱主只可要工人簽收晒文件係糧單上.我見過有官要僱主提供大廈CCTV去証明工人有放假.即係要問管理處拎番工人話無放假既日期的cctv,証明佢當日係幾點出門口同幾點返.

公爵府

msyeung 發表於 11-12-17 11:46
其實如已俾錢買假,咁工人仲告咩同僱主要賠咩?
同埋我地公司有時都會叫地ot, sunday or holiday, 係咪都唔 ...
http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/FDHguide.pdf <<呢度第4章其實已好清楚講左唔可以唔比工人放休息日,除非發 生 不 能 預 見 的 緊 急 事 故 , 僱 主 不 得 要 求 傭工 在 休 息 日 工 作.

勞工假[法定假]更加唔可以$$代假添.

所以僱主最好既做法就係比足假佢放,即使工人要求想要$$唔要假,僱主都應該拒絕,以免自己中招.

另外您講公司個問題,無錯,成套勞工例係一樣,您都可以同公司講,如公司犯法,您一樣可以告佢.<<唔好插我呀,我親自打去同勞處hotline職員講過,佢咁答我架.仲同我講,我自己都係打工仔,應該要更明白個工人喎.

p.s.但我只係一個肥C9

公爵府

Ericmo 發表於 11-12-17 12:58
想請教大家:
法例規定如果工人自己辭職,僱主是不用給予長期服務金的。
僱主有何方法保障自己,免事後被反 ...
臨續約前1-2個月,叫工人寫信同您講佢唔會續約,您keep起佢証明係工人自己唔做.

大宅

回覆:真實個案分享 ~ 有關僱主和家傭協議免除長期服務金

Thanks for sharing!!

男爵府

真實個案分享 ~ 有關僱主和家傭協議免除長期服務金

thx for sharing

別墅

Tks! A very good sharing!

男爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

thx, 的確,一完咗賓主關係, 外傭仲駛乜同僱主客氣?

公爵府

好媽媽勳章

Mangosteen 發表於 11-12-17 11:25
但有好多印印係佢自己話要錢唔要假的...............咁我地僱主咪好冇保障, 容"mug"易佢反轉肚肚就係屎! ...
呢個好易答 :
香港法例不容許僱主咁做, 我愛莫能助~

公爵府

好媽媽勳章

Ericmo 發表於 11-12-17 12:58
想請教大家:
法例規定如果工人自己辭職,僱主是不用給予長期服務金的。
僱主有何方法保障自己,免事後被反 ...
仲有一點提提你
工人在簽第3份約時做埋呢張約唔做
並不影響佢在滿5年之後會否自行離職
因佢有權在期間改變主意

而且, 你呢個只係雙方協議, 不能凌駕勞工法例
最後佢係自行離職, 就要佢在完約之前一至兩個月比信你, 說明意向
你唔續佢, 而佢去告你, 你以呢個理由唔比長服, 係冇說服力

Ericmo  明白了,多謝多謝!  發表於 11-12-22 21:48

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

happyday5hk 發表於 11-12-18 18:19
我就想請教下工人paassport的問題! 工人來港至今大約一年9個月, 佢份約同護照都係由agent keep, 衣家佢卑我 ...
agent keep 佢passport 係犯法架,

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

公爵府

happyday5hk 發表於 11-12-18 18:19
我就想請教下工人paassport的問題! 工人來港至今大約一年9個月, 佢份約同護照都係由agent keep, 衣家佢卑我 ...
您agent擺左您上檯囉,佢自己要keep,應該係佢比番工人,如工人同您講,您應該叫佢自己同agent講拎番,呢d野唔關您事既.keep他人passport係犯法,佢可以報警再去領事館投訴的.

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+MingMami+於+11-1-25+13:41+

原帖由 SandraLo 於 11-01-25 發表
因為長期服務金根本就唔係咁俾法, 咁係「不按本子辦事」, 個工人先有位入........
就好似休息日工作一樣, ...
但點知個工人有冇放假?如果我俾左佢放,佢都話冇放過,我咪好大穫?!

侯爵府

請工人真的鬥志鬥力

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

del

大宅

回覆:DoReMi媽媽 的帖子

多謝分享!咁已經用$$買左假如何防止唔比的工人告呢?

首頁

尾頁

跳至