跳至

首頁

尾頁

大宅

代朋友問:佢老公用配偶身分申請佢嚟澳洲
仲有三個月就可以果兩年年waiting period有PR,但佢老公忽然想同佢離婚(唔知點解),話可以等佢PR出左先離。咁其實對佢有咩影響?移民局已經要佢地交第二次文件啦,我個朋友擔心唔知洗唔洗見官嗰啲。有無人可以比啲建議?我個朋友係過阜新娘,無家人,無學歷,無工作,咩都無。。。

大宅

I don't think I could help but maybe your friend should consider if she should come or not as you mentioned she has 無家人,無學歷,無工作,咩都無。。。, why still consider to come especially she is going to face a broken marriage. I think to start a new life here for her will be very difficult...At the end Australia is not a paradise. This is just my personal opinion.

原帖由 glory911 於 11-1-26 23:47 發表
仲有三個月就可以果兩年年waiting period有PR,但佢老公忽然想同佢離婚(唔知點解),話可以等佢PR出左先離。咁其實對佢有咩影響?移民局已經要佢地交第二次文件啦,我個朋友擔心唔知洗唔 ...

男爵府

佢0地有冇小朋友?

搞左PR先囉--既然移民局都俾信囉交第二次文件囉,離婚又唔到佢話事,係個男人話要離,佢同意等你朋友出左PR先搞咪得囉。

話是話,hillgrove講得0岩,你朋友有冇諗過就算拎到PR又點?點係度撐落去?見步行步啦,如果佢諗住拎左PR靠centrelink 果d錢……有小朋友就好d,拎到多d錢。
原帖由 glory911 於 11-1-26 23:47 發表
仲有三個月就可以果兩年年waiting period有PR,但佢老公忽然想同佢離婚(唔知點解),話可以等佢PR出左先離。咁其實對佢有咩影響?移民局已經要佢地交第二次文件啦,我個朋友擔心唔知洗唔 ...

公爵府

第二次唔見官,只要填好資料寄回去就行啦!

這邊離婚好像只要分居一年就行啦!

寄了資料,好像好快就批啦!但不知道有沒有改啦!

批了只要拿PASSPORT去入境處貼LABEL就行啦!

你朋友在那的?

首頁

尾頁

跳至