烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我見有人整蘿蔔糕~粘米粉加澄麵 / 粘米粉加粟粉, 請問有咩分別, 邊種方法好食d呢?

thank
[size=large]我家有隻百厭貓[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/25/logo_copy2.jpg[/img]

珍珠宮

畀面勳章

蘿蔔糕係用全粘米粉, 未見過有人溝其他粉

反而年糕有人溝粉
加左澄麵就會挺身d, 硬d, 易切d
各人喜好

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 瀅瀅媽咪 於 11-1-29 10:13 發表
我見有人整蘿蔔糕~粘米粉加澄麵 / 粘米粉加粟粉, 請問有咩分別, 邊種方法好食d呢?

thank

我估加澄麵/鷹粟粉個原理
都係想個榚做左出黎挺d
我就落鷹粟粉既

珊瑚宮

茶樓多數加澄麵,因為夠硬淨,企身,好煎.但不太好吃,因有小小杉口.

加粟粉是作用輭滑.

亦可以12両粘粉,加2两澄面,2両粟粉(共 1 斤粉).

總之 1 斤粉中, 12-14 両粘粉係胆,其余2-4两係乜粉任你自己配答.睇你鈡意硬身定輭身.

玩具萬歲!

伯爵府

回復 3# biancaho7 的帖子

我都係用粘米粉加粟粉,煎起嚟易d挺d.

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 fattymama 於 11-1-30 12:48 發表
我都係用粘米粉加粟粉,煎起嚟易d挺d.

我都覺得係加粘米粉加粟粉 會挺d , 反而今年加左d 澄麵 ... 就削身d ... 所以都係吾加了....
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

我全部用粘米粉整, 無問題喎!!!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我年年都係粘米粉+粟粉(1:1)覺得軟硬適中,非常好味
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

男爵府

me too.

年年整開粘米粉同鷹粟粉 1:1,軟硬適中。今年學用大力的方法, 直接將粉加入蘿蔔絲度, ,所以只係溝左好少份量的粟粉,d 糕感覺好硬身。

原帖由 wong2323 於 11-2-2 17:26 發表
我年年都係粘米粉+粟粉(1:1)覺得軟硬適中,非常好味

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

入左粟粉/澄麵就會挺身d好切d好煎d, 唔加呢就會比較易散....

首頁

尾頁

跳至