想生BB

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

花仔果間都係,嬸嬸一定會幫佢哋換一次片的,一定唔會up住。

原帖由 ootolai 於 11-2-15 17:31 發表
我見大哥那間番三小時換一次片, 都叫做ok啦

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

出去一陣, 呢樹又熱鬧喇.
刷牙就算佢地自己識刷, 都要幫佢地補刷, 但補刷有時俾個囝咬.
一媽,
我有個friend個仔差唔多3歲, 現在仲有飲夜奶, 佢唯有開稀d, 唔想佢變肥仔.

原帖由 ootolai 於 11-2-15 17:25 表
咁大哥都算係咁啦喎, 佢八月時已戒左日片了, 但係佢仲未戒到夜奶, 所以條夜片真係有排都唔洗戒lu!

至於刷牙, 都係一樣, 咬住多過刷!!!

...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

花仔剛相反,就嚟連小小奶都唔肯飲了,就快唔使買奶粉。

原帖由 HappyDay2008 於 11-2-15 17:32 發表
大哥好叻可以戒晒日片 ,仲有可以食咁耐夜奶

大宅

柏和已經返左兩個月學喇,但到而家都仲係著住片返學,佢除左響屋但唔著片之外,出街都要著㗎,遲d我會訓練佢響個樽度wee wee,但我諗要訓練好耐囉
至於刷牙,佢都ok嘅,有時佢唔肯刷牙,同佢唱刷牙歌佢就肯刷
自從佢返左學,講野方面係進步左,但有d音仲係發唔到囉

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

以夜奶來計算, 係四小時食一次, 同初生bb無分別, 真係比佢激c!

原帖由 HappyDay2008 於 11-2-15 17:32 發表
大哥好叻可以戒晒日片 ,仲有可以食咁耐夜奶

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

大哥仲係10日到一罐奶粉囉!

原帖由 fishballbaby 於 11-2-15 17:36 發表
花仔剛相反,就嚟連小小奶都唔肯飲了,就快唔使買奶粉。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

若果要wee wee係個樽樹, 你地一定要搵d樽口較大的樽喎! 以前的葡萄適樽好好的, 樽口又大, d膠又硬身, 無咁易變形, 仲要個包裝紙貼得好低, wee wee著搵唔到地方倒都無咁尷尬, 可惜, 我近來見出左新裝, 個樽唔同左喎!

不過, 可以比多個大樽口樽的選擇大家, 就係watson蒸餾水, 細size, 都係細細地, 樽口濶的! 不過好明透明, wee wee完有點尷尬囉!

原帖由 ilapril 於 11-2-15 17:37 發表
柏和已經返左兩個月學喇,但到而家都仲係著住片返學,佢除左響屋但唔著片之外,出街都要著㗎,遲d我會訓練佢響個樽度wee wee,但我諗要訓練好耐囉
自從 ...

侯爵府

花仔一罐奶可以飲足一個月,每日飲奶三次,每次60ml。

原帖由 ootolai 於 11-2-15 17:39 發表
大哥仲係10日到一罐奶粉囉!

禁止訪問

侯爵府

我見有媽咪用密實袋,用完即棄。

原帖由 ootolai 於 11-2-15 17:43 發表
若果要wee wee係個樽樹, 你地一定要搵d樽口較大的樽喎! 以前的葡萄適樽好好的, 樽口又大, d膠又硬身, 無咁易變形, 仲要個包裝紙貼得好低, wee wee著搵唔到地方倒都無咁尷尬, 可惜, 我近來見出左新裝, 個樽唔同左喎!
...

侯爵府

花仔有d音都講唔到呀,"火車"佢會講成"時車"。

原帖由 ilapril 於 11-2-15 17:37 發表
自從 ...

大宅

哈哈花仔同柏和一樣喎,柏和每次都飲百鬆d

原帖由 fishballbaby 於 11-2-15 17:43 發表
花仔一罐奶可以飲足一個月,每日飲奶三次,每次60ml。

大宅

柏和佢唔識發個”me”音同嘟長個咀講野,佢成日講野個口型都唔郁,所以好多野都講唔正

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

All

Good morning!

Eugene現在一日兩餐奶兩餐飯咋,飲奶就每次200ml,身型Keep到好slim,如果我可以好似佢成日Keep到咁slim就正喇!

去街用密實袋wee wee好似唔係唔環保喎,用樽環保好多,但都唔夠大6自由人環保,咩都唔用,直情比D細路週街wee wee添,有次仲勁,我見有個自由人媽咪在商場廁所等唔切,比條細路在洗手盆去大大

男爵府

好媽媽勳章

各位早晨呀!

Jacky 仔
Happy 11 months Birthday

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

good morning,
今朝qq唔知攪咩, 成9點幾先起身, 我8點幾叫佢起身返學, 佢仲答我"唔係呀", 之後又瞓過...

飲奶多少, 都冇咩所謂啦, 返全日學之前, qq一日兩餐奶, 每次200ml, 依家就兩餐奶, 每次最多150ml, 好多時都係飲只係飲一百/幾十架咋, 但佢仲用奶樽, 要瞓在自己個"皇位"飲, 如果要佢用柸飲, 我估佢飲得仲少呀!

片片呢, QQ在學校全日, 都係用兩三條片架咋, 好多時返嚟條片都好DRY架, 我諗佢在學校都有去WEE WEE. 我都想搵日同老師講下, 試下比佢返學唔著片, 但點都要等暖返先囉...依家成日仲著住, 佢會好依懶!

至於發展遲緩...QQ兩歲去健康院時, 四爸講到QQ好差好差, 所以我哋被轉介咗去做評估呀, 見過姑娘, 佢話要等開會, 再通知我哋幾時見醫生, 但個多月喇, 都未有消息. ANYWAY, QQ返學後叻咗好多, 我都唔會太擔心! 慢慢嚟囉

原帖由 HappyDay2008 於 11-2-16 09:55 發表
All

Good morning!

Eugene現在一日兩餐奶兩餐飯咋,飲奶就每次200ml,身型Keep到好slim,如果我可以好似佢成日Keep到咁slim就正喇!

去街用密實袋wee wee好似唔係唔環保喎,用樽環保好多,但都唔夠大6自由人環保,咩都 ...

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

Eugene都未戒奶樽呀!健康院姑娘上次已經同我講要,但係朝早佢一定要用奶樽嘆支奶先肯起身,唔嘆完支奶佢唔肯起身架,咁樣點戒啫!至於用柸飲水,佢鍾意架,但係好容易整濕晒,要睇住佢飲先得。

原帖由 高齡產婦 於 11-2-16 11:16 發表
今朝qq唔知攪咩, 成9點幾先起身, 我8點幾叫佢起身返學, 佢仲答我"唔係呀", 之後又瞓過...

飲奶多少, 都冇咩所謂啦, 返全日學之前, qq一日兩餐奶, 每次200ml, 依家就兩餐奶, 每次最多150ml, 好多時都 ...

禁止訪問

回復 57# HappyDay2008 的帖子

侯爵府

發展遲緩對於男仔嚟講真係好普遍,兩歲識講簡單句子,其實有好多都做唔到。不過做吓評估都好,因為評估是多方面和有基準的,就當做身體檢查咁便可以了。

原帖由 高齡產婦 於 11-2-16 11:16 發表

飲奶多少, 都冇咩所謂啦, 返全日學之前, qq一日兩餐奶, 每次200ml, 依家就兩餐奶, 每次最多150ml, 好多時都 ...

侯爵府

花仔平時用奶樽飲都係飲得60ml,如果用杯飲我驚連少少都唔肯飲呀!依家才慢慢脫離排骨仔的階段,唔想斷奶。

原帖由 HappyDay2008 於 11-2-16 11:38 發表
Eugene都未戒奶樽呀!健康院姑娘上次已經同我講要戒,但係朝早佢一定要用奶樽嘆支奶先肯起身,唔嘆完支奶佢唔肯起身架,咁樣點戒啫!至於用柸飲水,佢鍾意架,但係好容易整濕晒,要睇住佢飲先得。

...

首頁

尾頁

跳至