跳至

首頁
23456...56

尾頁

大宅

係呀, 真係好多野要搵, 忙不完, 我都係啱啱先幫阿B買保險, 依家又話要搵學校, 已經唔係要求搵九龍塘名校啦, 都咁爆嘅, 真係頭痛~

原帖由 LuLu812 於 11-2-22 12:54 發表
做一個好mama真係唔易呢, 啱啱搵完疫苗資料, 又要搵保險資料, 跟住又話要搵學校.......

大宅

我到依家都未係好識點計大仔細仔, 幾時需要入學呢D, 好似好複雜, 唔明~

原帖由 sandy66 於 11-2-22 16:11 發表
我會比細佬做下年大仔,因為大女入左培正,佢收生本身都要大仔,例如2011入學的,只會收2007年9月至2008年8月出世的小朋友,加上有家姐係度讀緊希望會有優勢。
但int培正之前一年,都會試下int d冇呢個要求而又幾好的學校,如果好 ...

別墅

入學月份89月前出世為大仔,之後算細仔。年頭出世又算超大仔,年尾出世好像我地10121011d就超細仔。
其實年頭同年尾出世,發展真的差好遠!

原帖由 chermama 於 11-2-22 16:23 發表
我到依家都未係好識點計大仔細仔, 幾時需要入學呢D, 好似好複雜, 唔明~

男爵府

嘩..今次開依個新版面,已經係講bb讀幼稚園啦...haha...由大肚,生仔,湊仔,依家讀書...

不過,我都未睇呀...

星期六,工人黎啦..希望順利啦~

健健康康,快高長大啊~

男爵府

嘩...你囡囡咁叻, 可以入到培正...good !!
咁梗係跟住家姐仔啦, 填報名表時, 都應該有填家姐係舊生, 應該點都有d幫助 !

原帖由 sandy66 於 11-2-22 16:11 發表
我會比細佬做下年大仔,因為大女入左培正,佢收生本身都要大仔,例如2011入學的,只會收2007年9月至2008年8月出世的小朋友,加上有家姐係度讀緊希望會有優勢。
但int培正之前一年,都會試下int d冇呢個要求而又幾好的學校,如果好 ...

禁止訪問

陪月勳章

大宅

好媽媽勳章 陪月勳章

原帖由 sasa612 於 11-2-22 15:52 發表
經過大女後, 真係發覺年底出世好蝕底...interview時, 年頭同年尾差好遠...我女0802, interview時好叻, 但見有d年底出世的, 講野都未識...

你地會唔會考慮比個b做下年嘅大仔呢 ?? 我就考慮緊 !

...

我地會做出年大B呀, 其實我地24/12出世,同1月頭BB都係差幾日之嘛..

男爵府

yes呀, 年頭同年尾差1年, bb仔差1年差好遠了....

即係2歲已經開始講野, 但1歲連行都未識 !

原帖由 sandy66 於 11-2-22 16:32 發表
入學月份8,9月前出世為大仔,之後算細仔。年頭出世又算超大仔,年尾出世好像我地1012∕1011呢d就超細仔。

...

男爵府

應該一切順利嘅....
希望你都快d上手, 可以安心返工啦 !

原帖由 siuting111 於 11-2-22 16:58 發表

嘩..今次開依個新版面,已經係講bb讀幼稚園啦...haha...由大肚,生仔,湊仔,依家讀書...

不過,我都未睇呀...

星期六,工人黎啦..希望順利啦~ ...

大宅

嘩...咁快就要搵定學校啦...
仲有...今日個fd 話有d 學野既班 (例如 晝班) 都要開始睇定啦...有d 都係一出世就要去報名..3歲先開始學....

別墅

家姐仔讀緊細佬都未必百份百,因為競爭係一年比一年激烈,但點都會試左先囉!

原帖由 sasa612 於 11-2-22 17:03 發表
嘩...你囡囡咁叻, 可以入到培正...good !!
咁梗係跟住家姐仔啦, 填報名表時, 都應該有填家姐係舊生, 應該點都有d幫助 !

男爵府

原帖由 sasa612 於 22-2-2011 17:06 發表
應該一切順利嘅....
希望你都快d上手, 可以安心返工啦 !

本來3月1日返工架..
28號會請SL一日.依家要請28-1號.
2號先返工...係屋企多一兩日睇下個工人.
就快返工...好驚工人唔識沖奶,換片....

健健康康,快高長大啊~

別墅

吓???連興趣班都攪成咁, 唔係化....!!!!

原帖由 HaHa肥肥 於 11-2-22 17:07 發表
嘩...咁快就要搵定學校啦...
仲有...今日個fd 話有d 學野既班 (例如 晝班) 都要開始睇定啦...有d 都係一出世就要去報名..3歲先開始學....

大宅

咁我地阿B咪好蝕底, 咁又點樣變做大仔呢? 如果咁講, 阿B應該幾時入學?

原帖由 sandy66 於 11-2-22 16:32 發表
入學月份8,9月前出世為大仔,之後算細仔。年頭出世又算超大仔,年尾出世好像我地1012∕1011呢d就超細仔。

...

大宅

機會應該會大好多嘅~

原帖由 sandy66 於 11-2-22 17:11 發表
家姐仔讀緊細佬都未必百份百,因為競爭係一年比一年激烈,但點都會試左先囉!

男爵府

唔會嘅, 呢d咁基本, 教1,2次都應該上到手...
沖涼初初最好就自己做番...等佢其他野上咗手先 ...

原帖由 siuting111 於 11-2-22 17:12 發表

本來3月1日返工架..

男爵府

SASA,你個女係屯門邊間幼稚園呀??

你個仔係唔係讀返家姐個間幼稚園呀??

唔知我個仔同你個仔會唔會做同學仔?

健健康康,快高長大啊~

別墅

Siuting, 千其唔好自己嚇自己,要相信船到橋頭自然直係真架,永遠諗時候想到好複雜,但去到個刻就會順架啦,你回想自己由生b到而家都overcome左好多難關,係咪多數都係諗個陣嚴重過真實好多呢?
Relax !

原帖由 siuting111 於 11-2-22 17:12 發表

本來3月1日返工架..

男爵府

遲1年先入學咪做大b囉.

讀k1, 最細要2歲8個月先可以入讀,

我地1012, 咁2013年9月就足2歲8個月讀k1, 但如果你2014年9月先讀 (即3歲8個月), 咪變咗大b囉.

原帖由 chermama 於 11-2-22 17:15 發表
咁我地阿B咪好蝕底, 咁又點樣變做大仔呢? 如果咁講, 阿B應該幾時入學?

大宅

其實工人都要磨合架, 同埋要睇開D, 慢慢教, 佢有無湊過BB呀, 湊過都應該唔難教嘅, 叫佢主力湊BB先, 其他家務慢慢做囉, 我個工人之前都無湊NB經驗架, 我地慢慢教佢, 佢一路學, 依家湊得都唔錯~

本來3月1日返工架..

首頁
23456...56

尾頁

跳至