自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

apple daily今日報導, 我不認識事主, 但想幫下手.
有網上捐款

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110302&sec_id=4104&subsec_id=4004&art_id=15028895

兩歲的小昕昕眼睛大大,面圓圓,逗人喜愛。然而可愛笑容背後,卻隱藏了一個計時炸彈。她不幸患上罕見的遺傳病 Jarcho Levin Syndrome,因脊柱及肋骨異常,限制了胸腔發育,隨時肺功能衰竭死亡, 50萬名初生嬰只有一宗。小昕昕的唯一希望,便是接受胸廓擴大成形手術,只是手術連同隨後治療
所需的 32萬元醫療費仍未有着落,有賴善心人支持,讓她活下去。

小昕昕母親馬太( 34歲)於 08年懷胎時進行超聲波檢查,發現當時 28周的胎兒脊椎有多節黏合。由於已逾法定墮胎期,惟有把女兒誕下。 36周剖腹出生的小昕昕因呼吸困難,一度入住深切治療
部。經兒科、骨科、遺傳學科等專科醫生
診斷,證實她患上罕有脊椎遺傳病 Jarcho Levin Syndrome。
馬太表示,小昕昕出生時身形短小、胸骨凸起,驟看沒有頸項。隨着年齡增長,小昕昕活動能力及生長速度明顯較同齡小孩慢,出生至今一直使用橫隔膜而非肺部呼吸。馬太訴說女兒受到的痛苦,一臉憂愁地說:「因為肺部功能影響佢吸啜能力,每日都要少食多餐。試過肺部受感染,咳咗十個月先好番!佢條頸只可以擰到 15至 30度,彎腰要用盤骨嘅力,又因為胸骨凸起重心向前,成日仆親。」

病人須自費療期漫長
小昕昕出生後一直在瑪麗醫院矯形及創傷外科跟進病情,醫生
已為她排期今年 4月接受 VEPTR胸廓擴大成形手術,須病人自費購買手術所需的鈦合金裝置及配件,治療
期漫長,直至她的骨骼發育完成,預計整個療程逾十年,需費 32萬元。昕昕父母收入不多,媽媽任職製衣文員, 36歲的爸爸為裝修工人,還有一名 7歲的哥哥,一家月入一萬餘元,無力支付龐大醫療費。「我哋帶佢嚟呢個世界,見到佢受苦好痛心,家有治療
機會,希望佢可以好番」。
為了讓小昕昕接受手術改善胸肺發展,擺脫死亡威脅,蘋果日報慈善基金為小昕昕設立捐款編號,盼善長伸出援手,助她盡快籌足費用,如期接受手術。
「小昕昕」捐款編號: C2978

網上捐款:

http://charity.appledaily.com.hk/donate

蘋果日報慈善基金
電話: 29908688
傳真: 37112468
電郵: [email protected]
網址: http://charity.appledaily.com.hk 收捐款戶口
恒生銀行: 368-006565-001
中國銀行: 012-898-00067655
滙豐銀行: 580-198836-001
渣打銀行: 447-0-667059-3
http://charity.appledaily.com.hk

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

小妹妹好可愛...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大家一齊幫下小昕昕
祝昕昕早日康復,身體健康,快高長大

王國長老

王國長老

財爺派錢,不如大家拎少少幫下小妹妹,功德無量!
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

男爵府

真係陰公

各位善長 )))))) 一兩佰蚊都好, 集腋成裘.

子爵府

有網上用visa 捐錢的, 多小都幫一下吧, 我捐了$100, 希望大家都幫下個小朋友啦
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

禁止訪問

珊瑚宮

環保接龍勳章

一定會幫,最緊要有心,伸出援手,希望昕昕早日康復.

伯爵府

環保接龍勳章

我捐咗100.....希望多多少少都好~~~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

大家多多少少都捐d

up
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

珊瑚宮

環保接龍勳章

push
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

子爵府

畀面勳章

財爺由唔派到派錢..呢筆算係意外之財..拎少少出黎幫有需要既人..自己開心又幫到人

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都剛剛係網上捐左錢... 小昕昕同我囡囡一樣咁大,睇見一張佢接受物理治療的照片,真係覺得好難過!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

up

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 cathy-tse 於 11-3-2 17:09 發表
poor little girl...

媽媽任職製衣文員, 36歲的爸爸為裝修工人,還有一名 7歲的哥哥,一家月入一萬餘元,???

怎會收入咁小???

祝小朋友快好番...!!!

Up ...
心水清...

btw, 療程逾十年,需費 32萬元, 一個月大約2000幾蚊....父母都有工作, 如收入真係"低"成咁, 應付呢筆費用應該幾吃力....蛇果基金亦有撥款, 希望個小朋友快d好返

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆 16# cathy-tse 的文章

有d文員人工可以少得可憐(4千幾5千蚊一個月),做裝修亦唔一定日日有工開,老細亦未必準時出糧

點都好,小朋友好可憐,做佢父母亦唔見得好過。
盡我一己之力,發放正能量!

首頁

尾頁

跳至